A Napoli a BL-ből merítene erőt a Serie A-ra • SportTV

A Napoli a BL-ből merítene erőt a Serie A-ra

2023. 12. 16. 13:31    
Olvasási idő: 2 perc

A szokásos három szombati meccsel jelentkezik a Serie A 16. fordulója, s a hagyományokhoz híven mindhárom találkozó képernyőre is kerül, ezúttal a Sport2-n. A top 6-ból csupán a bajnok Napoli lép fel, amelynek az esélye egyre kevesebb a címvédésre.

Victpor Osimhen újra megkezdte és folytatná is a gólgyártást a Stadio Maradonában (Fotó: Getty Images)

Kora délután a Frosinone vendégjátékával kezdünk Leccéből. A hazaiaktól két fontos támadó hiányzik majd, Almqvist sérülés, Nico Gonzélez eltiltás miatt nem állhat Roberto D’Aversa rendelkezésére, s emellett Cofitzen vállsérülése is gondokat okozhat. A túloldalon Reinier, Kaladzs és Marchiozza semmiképpen sem játszhat és Mazzitelli játéka is erősen kétséges. A két egyöttes tabellaszomszéd, a Lecce 17 ponttal a 13., a Lazio tartománybeliek állnak előtte kettővel több ponttal. Azaz változás csak akkor következik be kettejük relációjában, ha a pugliaiak otthon tartják mindhárom pontot. Ehhez egy közel három hónapos rossz sorozatot kell megtörniük, legutóbb szeptember 22-én győztek saját közönségük előtt  az Ettore Giardiniero Stadionban, 1–0-ra a Genoa ellen…

A 6-kor pályára lépő Napoli aligha lehet büszke az elmúlt hetek bajnoki szerepléseire. Pedig a lehetőség adva volt: ha sikerült volna legyőznie a tabella első két helyzettjét, némiképp felzárkózott volna az élcsoporthoz. Ám nem így történt: Milánóban 3–0-ra kapott ki, a toroinóiaktól otthon 1–0-ra, s ezzel a hátránya a forduló előtt már 14 pontra növekedett a neroazzurri és 12-re a bianconeri mögött. A BL-ben viszont hét közben nem teljesen gálacsapattal is sikerült 2–0-ra legyőznie a Bragát, amellyel véglegesítette a helyét a februári ki-ki nyolcaddöntőben. Az ott szerzett önbizalommal játszva sima győzelemre van szüksége, hogy szurkolói ne forduljanak még jobban ellene.
A Cagliari ehhez „jó partner” lehet. Sokat mondó az a statisztikai adat, amely szerint a szárdok a legutóbbi 24 meccsükből egyetlenegyet tudtak megnyerni a Partenopei ellen. Mazzarrinak még mindig nincs egészséges balhátvédje, Olivera és Mário Rui is bevethetetlen. De még egyik középhátvédjének, a norvég Östigardnak is le kellene küzdenie egy kisebb betegséget, amely miatt nem tudott edzeni a Braga-csata után. Natan lehet a kényszerbalhátvéd, bár variációs lehetőséget kínál Zanoli közelmúltbeli visszatérése is. Osimhen is visszatért már a Napoli-drukkerek nagy örömére, azóta a portugálok ellen szerezte meg első gólját. A vendégeknél  a középpályás Makoumbou visszatérhet eltiltása letöltése után, a keresztszalag-szakadás után lassan gyógyuló Rog lehet ez egyetlen fontosabb hiányzó. Talán még a perui válogatott Lapadula szereplése kétséges kissé, a Sassuolo elleni meccsen jócskán orrba vágták. Ranieri több támadó klözt válogathat, Luvombo, Somurodov és Pavoletti áll sorban egy kezdőcsapatbeli helyért. További lehetőség az ex-Napoli csatár, Andrea Petagna pályára küldése, aki négy gólt szerzett már egykori klubja ellen három különböző klubbal, az Atalantával, a SPAL-lal és a Monzával is. Most a szárdok színeiben ismét megpróbálhatja…

Az esti záró találkozónk az Torino–Empoli összecsapás, amely a vendégeknek fontosabb, ugyanis jelenleg spareggiós helyen állnak a bajnoki táblázaton (azonos pontszámnál külön meccs dönt a bent maradástól, az Empoli mellett a Cagliarinak van még 12 pontja. A Toro csaknem teljes keretéből válogathat Ivan Juric mester. Igaz, Schuurs keresztszalag-szakadás miatt hosszú távra kiesett. Radonjics pedig fegyelmi okokból nem szerepelhet. Linetty a Frosinne elleni egymeccses eltiltás után visszatérhet, Riccui helye ezzel veszélyben forog a kezdőben. Korábbi klubja, az Atalanta elleni duplája után 2021 óta először szerzett két egymást követő meccsen gólt, most ennek hármas szériára hizlalására készül, csatártársa alighanem Sanabria lesz. Az Empolinak is lesz visszatérője Baldanzi bokasérülése után foglalhatja el helyét a csapatban, de a hátvéd Bereszynski továbbra sem bevethető, Pezzella pedig januárig nem léphet pályára. A veterán csatár Caputo izomfáradtsággal küszködik, mégis alighanem ő lesz az ék. Kicsit tanítgathatná csapattársát Cambiaghit, aki csúcstartó a gólt nem érő lövések számában a Serie A-ban.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (SERIE A, ’23. 12. 16.)

LECCE–FROSINONE

Ez lesz a két csapat első élvonalbeli mérkőzése. A salentói együttes 8-szor nem veszített 10 B-ligás meccsén a Ciocari ellen (6 gy., 2 d.), a legutóbbit is megnyerte 1–0-ra 2022. április 2-án a Via del Mare Stadionban.  + Csak a Newcastle-nek nagyobb a negatív pontdifferenciája (-16) a Frosinonénél (-15) az idegenben és az otthon szerzett pontok között az öt nagy európai topbajnokság csapatai közül. A Ciocari csak 2 pontot szerzett hét idegenben lejátszott meccsén, ugyaakkor 17-et gyűjtött 8 hazai találkozóján a Stirpe Stadionban. + Matias Soulé hat gólt szerzett az idényben már eddig, összesen három Frosinone-játékos van, aki több gólt ért el egy egész futballévben:   Camillo Ciano (7-et 2018–19-ben), Daniel Ciofani és Federico Dionisi (mindkettő 9, 2015–16-ban). Az argentin emellett a legtöbb helyzetet is kidolgozta (38) és a legtöbb sikeres cselt hajtotta végre (58) a 2023–24-es

NAPOLI–CAGLIARI

A Napoli 23 mérkőzést nem vesztett el a legutóbbi 24-ből, amit a Cagliari ellen játszott (16 gy., 7 d.), a szárdok egyetlen győzelme 2019. szeptember 25-én született. Lucas Castro egyetlen góljával.  + Egy csapat sincs a ligában, aki meccsek utolsó 5 percében több gólt szerzett (8) a Cagliarinál (a Romának ugyenennyi van). Négy a hat ilyenből a 90. perc után született, ezek 6 plusz pontot jelentettek a piros-kékeknek. + Victor Osimhen mindhárom bajnokiján gólt szerzett, amelyeket a Cagliari ellen játszott, csak két nápolyi csatár talált egymás után legalább négyszer egy csapat ellen korábban  a kezdet után, Gonzalo Higuaín a Lazio ellen (hatos széria 2013 és 2016 között) és ő maga a Sampdoria ellen (2021 és 2023 között).

TORINO–EMPOLI

Az Empoli legutóbbi két meccsén egyaránt remizett a Stadio Grande Torinóban, a toszkán együttes egyetlen csapat ellen ikszelt egymás után idegenben,  ez a Chievo ötször,  2004 és 2016 között. + A Torino 13 gólt ért el eddig az idényben, az elmúlt 13 Serie A-szezonban egyedül 2014–15-ben (10) ért el ennél kevesebbet az első 15 meccsen. + Az Empoli Nico Cambiaghija lőtte a legtöbbet a kapura (25) anélkül hogy betalált volna, a második leghosszabb ilyen szériája a Napoli grúz klasszisának, Hvicsa Kvaracheliának volt (22) ebben az évadban.

SERIE A, 16. forduló. Sport2 15:45 US Lecce–Frosinone Calcio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: László Csaba); Sport2 17:45 SSC Napoli–Cagliari Calcio (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: László Csaba); Sport2 20:30 Torino FC–Empoli FC (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: László Csaba)