Négymeccses új esztendei kézimaratoni • SportTV

Négymeccses új esztendei kézimaratoni

2024. 01. 06. 13:39    
Olvasási idő: 3 perc

Kézilabda-rajongó nézőink már hozzászoktak hátom-négy-öt mérkőzéses mérkőzésmaratonijainkhozóz egy-egy hétvégén. A 2024-es esztendőt is meccskvartettel kezdjük a női európai kupák köréből.

Remélhetőleg a kilencedik BL-meccs után kilencedszer is győzelmet ünnepelhetnek a győri szurkolók (Fotó: Getty Images)

Elsőként a Gloria Bistrita–Lublin találkozó kerül a Sport1 képernyőjére az Európa-liga nyitó fodulójából. A kupasorozat csoportköre négy, egyenként négycsapatos kvartett körmérkőzéses küzdelme. Minden csoportból a jobbik két együttes jut tovább, áprilisban játsszák az oda-v negyeddöntőket, a négyes döntőre május 11-én és 12-én   játsszák a grazi Raiffeisen Sportparkban.
A nyitó román-lengyel találkozót  C-csoportban játsszák. A besztercei együttes csak a csoportkörben kezd, nem kellett selejtezőt játszania. Másodszor indul európai megméretésen, négy évvel ezelőtt bejutott az EHF-kupa (a mostani El jogelődje) negyeddöntőjébe. Abban a kiírásban egyébként megmérkőzött a Lublinnal is a csoportkörben, a lengyelországi csata 22–22-re végződött, Besztercében 26–20-ra nyert a hazai együttes. A jelenlegi csoportkörben a Lublin egyedül képviseli országát, a selejtező 3. fordulójában 80–44-es összesített gólkülönbséggel bizonyult jobbnak a szerb ZSORK Jagodinánál. Korábban kétszer is nyert nemzetközi kupát, 2001-ben az akkori EHF-kupát (amely akkoriban harmadik számú sorozatnak számított a BL és a KEK mögött). 2019-ban pedig a Challenge-kupát.
„Izgatott vagyok, hogy itthon kezdhetünk a sorozaton. Egy egész évig dolgoztunk, hogy elérjük ezt a versenyt, és teljesen megérdemeljük, hogy élvezzük! Azt akarom, hogy örömmel játsszunk, és minél több pontot gyűjtsünk. Ez a verseny tele van meglepetésekkel, és remélem, hogy a Gloria az idén is kellemes meglepetéseket szerezhet! Mindig az első meccs a legnehezebb, remélem , hogy a debütálás érzelmi viharait győzelemmel vészeljük át” – nyilatkozta Cristina Laslo, a hazaiak irányítója.

A Győr–Sävehof BL-találkozón a százszázalékos hatszoros győztes fogadja a nulla pontos sereghajtó svéd bajnokot az A-csoportban. A vendég csapat 12 mérkőzéses vesztő sorozatban van, ez negatív rekord nemcsak a saját, de a sorozat egészének históriájában is. A Győr győzelmének csak a gólkülönbsége lehet kérdéses.

A Brest–Debrecen meccsen jó lenne egy meglepetést látni. A francia együttes ugyanis ebben a BL-idényben nem nyert még otthon, kétszer kikapott, egyszer remizett, 7pontjából 6-ot idegenben szerzett. A DVSC tíz esztendő után szép eredményekkel tért vissza az európai kupaporondra. Igaz, idegenvónből csak egyetlen ponttal térhetett haza, de az igazi bravúrdöntetlen volt Bukarestben a CSM ellen. A két együttes október 28-i debreceni találkozóján a DVSC Schaeffler szép 31–17-es sikert aratott
A Brest esetleges győzelme 40. sikere lenne a BL-ben, ennél többet eddig csak 18 csapat ért el a legrangosabb európai kupában. A hazaiak jobbátlövője, Valerija Maszlova a 7. helyen áll a sorozat góllistáján 48 góllal, csupán öttel elmaradva a vezető esbjerges Kristina Breistöltől. A debreceniek védekezésükre nem lehetnek büszkék, 238 kapott góljuk a legtöbb a mezőnyből, kapusaik csupán 66-szor védtek 218 lövésből, a védelmi hatékonyságuk 21.7% is a a legalacsonyabb.
„Öröm visszatérni a pályára, szurkolónkkal megtelő csarnokban. Revansot kell vennünk, mert a Debrecen nagyon jó meccset vívott hazai pályán. Egy olyan mérkőzés következik, amelyet türelmetlenül várunk, és azzal a szándékkal játszunk, hogy jól teljesítsünk, és újabb pontokat szerezzünk, valamint előbbre lépjünk a ranglistán” – nyilatkozta az EHF BL-honlapjának Pablo Morel, a brestiek vezetőedzője.

A napzáró meccse is El-találkozó, a Mosonmagyaróvár–Targu Jiu összecsapás. Az óvári csapat eleve besorolást kapott a D-csoportba, a zsilvásárhelyi együttes a 3. selejtezőkörben legyőzte két győzelemmel, 55-50-es összesítéssel búcsúztatta a svéd Önnereds HK-t. A Motherson az előző két idényben is az El-csoportkörben szerepelt, de egyik alkalommal sem jutott el a negyeddöntőbe. A mindössze hat esztendeje alapított romániai együttes már azzal klubhistóriát írt, hogy bejutott egy nemzetközi kupa csoportkörébe. Keretében csak két külföldi játékos szerepel, a bolgár kapus Dzsukeva és az ukrán balátlövő Zinatullina.
A magyar bajnoki táblázaton a Mosonmagyaróvár a második az FTC mögött, de a Győri ETO-t megelőzve, a Targu Jiu viszont csupán 12. a  14 csapatos Liga nationalában.
„Újult erővel tértünk vissza az ünnepek után, és készen állunk a következő nehéz időszakra. Minden meccsre készülünk, de a legfontosabb, hogy vigyázzunk magunkra. Ha minden rendben lesz velünk, bárki jöhet ide, mi pedig mindent megteszünk a sikerért és a pontok itthon tartásáért” – idézte Tóth Gabriellát a magyar válogatott irányítót a nemzetközi szövetség honlapja.

NŐI KÉZILABDA EL, 1. forduló. Sport1 13:45 CS Gloria Bistrita–MKS FubFloor Perla Lublin  (kommentátor: Ágai Kis András, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); Sport1 19:45 Motherson-Mosonmagyaróvár–CSM Targu Jiu (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Deli Rita, riporter: Szabó Lili, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea).
NŐI KÉZILABDA BL, 9. forduló. Sport1 15:45 Győri Audi ETO KC–IK Sävehof (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Deli Rita, riporter: Szabó Lili, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); Sport1 17:45 Brest-Bretagne Handball–DVSC Schaeffler (kommentátor: Ágai Kis András, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea)