Tartani tudja a lépést a rekordbajnok? • SportTV

Tartani tudja a lépést a rekordbajnok?

2024. 01. 07. 12:25    
Olvasási idő: 3 perc

Kicsit változott a koreográfia. Decemberben mindig a Juventus kezdett először, kétszer megelőzte, egyszer nem az Intert. A januári első – egyben „őszi” utolsó – fordulóban az Inter nyitott, „Juve-stílusú”1–0-val, s most az öreg hölgyön a sor, hogy tapadjon a nerazzurira. A játéknap mind az öt mérkőzése „természetesen” élőben látható, négy a Sport2-n, egy az AMC Mikro alkalmazáson.

Vajon Giroud (jobbra) vagy Pulisic lesz a jobbik Milan-gólvadász Toszkánában ? (Fotó: Getty Images)

A Milannal kezdünk, amely Toszkanában próbálja meg tartani pozícióját a Serie A-ban. Hátránya az élen haladó kettőssel szemben 7, illetve 9 pont, reális esély az utolérésre minimális. Ezzel együtt nem adhatja fel a küzdelmet, hátha valami csoda folytán az élkettős visszaesne. A hazai Empoli élet-halál harcot  folytat a bentmaradásért, ezért nem lesz könnyű dolga Pioli tanítványainak.  A mester a kupameccsre alaposan átalakította együttesét. Persze, aligha valószínű, hogy a Mirante, Simic, Jimémez, Chaka Traoré négyes bármelyike is kezdene Empoliban. A hiányzók száma tetemes továbbra is – főleg a védelemből – , de a Villarrealnak kölcsön adott, s visszatérő Gabbiát akár  a kezdőben is használhatja akár. Théo Hernández viszont visszatérhet kedvenc helyére, a balhátvéd posztjára. Bennaszer és Chukwueze az Afrika-kupára utazott, Pobega viszont csak áprilisban térhet vissza combsérüléséből. Luka Jovics formája kezd a frankfurtira emlékeztetni, de Giroud alighanem visszafoglalja posztját, noha ritka az Empoli ellen – hátha most töri meg az „átkot”.
A hazaiaknál több védő is hiányzik, nemcsak a sérült Bastoni, Pezzella duó hiányzik, hanem Bereszynski combproblémái sem múltak el teljesen, a balhátvéd Cacare meg eltiltását tölti.  Cambiaghi versenyben áll Daniele Maldinivel, a Milan kölcsöntámadójával az egyik csatár helyért, hogy támogathassa Caputót, a csapat korábbi állandó gólfelelősét, aki ebben az idényben 34-szer lőtt kapura eredménytelenül. Tavaly májusban háromszor is betalált de 21 mérkőzés óta tart a gólaszálya.

A Torino­­–Napoli találkozó mindkét résztvevője gyengébb első félévet produkált, mint amire számított. Ivan Juric közel akart kerülni az európai kupahelyekhez, a nápolyiak pedig a több mint három évtized után elhódított scudettót követően aligha gondolták, hogy egy fél évre rá már a BL-t érő negyedik hely megszerzése is elérendő, nehéz feladat lesz. Pedig most ez a meccs kiinduló helyzete. A Napoli erőforrásai kimerülőben, az olyan téli átigazolások, mint Mazzocchi szerződtetése Salenóból aligha jelentenek igazi erősítést. Natan vállficam, Oliveira térdsérülés, Meret kapus ágyéksérülés miatt nem játszhat, utóbbit Gollini helyettesíti. Elmasz eligazolt Lipcsébe, Anguissa és Osimhen „Afrika-kupázik”. Politano egymeccses eltiltása után visszatérhet, Kvarachelia és Simeone vagy Raspadori társaságában ostromolhatja a bikák kapuját. Eközben a Toro legjelentősebb hiányzója továbbra is a keresztszalag-szakadást szenvedő Schuurs, mellette a cseh középhátvéd Zima sem játszhat. Vlasic rendbe jött a Fiorentina-meccsen kapott rúgása után, Juric csaknem teljes keret tagjai közt válogathat. Sanabria 2026-ig hosszabbított a klubbal, Zapata partnere lesz a támadóegységben. A kolumbiai, aki egy évtizede első 37 Serie A-meccsét a Napoliban játszotta, jelenleg a Toro házi gólkirálya.

A torinói meccsel egy időben az ACM Mikrón mutatjuk az Udinese–Lazio összecsapást. A fővárosi kékek kezdik összeszedni magukat, az óév utolsó két bajnokiját megnyerték, a negyven napos nyeretlenségület a Cagliari elleni 3–0-val lezáró friuli klubtól is elvihetik akár mindhárom pontot is.

Négy napon belül másodszor csap össze a rekordbajnok Juventus a Salernitanával. A csütörtöki kupameccsen igencsak kijött a lépést, a szokott bajnoki egygólos sikerek mellé az Allianzban a féltucatot gurítottak a salernóiaknak. Nyilván nem lehet elvárni egy újabb gólzáport, de a három pont megszerzése kötelező feladat Allegri tanítványainak. A mester a 6–1 után is változtat, lehet, több helyen is. Vlahovics visszatérhet a kezdőbe, a szerb négy meccsen ötször is betalált a déliek kapujába, két gólpasszt is adott a bordók ellen. Egyet még biztosan változtatni kell, Locatelli egymeccses eltiltását tölti, Caveglia áll készenlétben a pótlására. Kean, Alex Sandro és De Sciglio továbbra sem bevethető, a holland Huijsen kölcsönben az AS Romába távozott. A hazaiaknál még mindig nem játszhat Ba, aki keresztszalag-sérülése miatt az Afrika-kupát is kihagyni. A Juve nevelése Kasztanosz sem jutott még túl térdsérülésén, de Candreva – ő több mint egy évtizede volt juvés – talán felgyógyul a meccsre, legalább a kispadon helyet foglalhat.

Az esti találkozóm a Roma egy hajszállal esélyesebb az Atalantánál. Izgalmasnak tűnik a két edző párharca, eddig 9 alkalommal meccseltek egymás ellen, a Special   One csapatai  5-ször verték meg Gasprini legényeit, 2-2 vereség és döntetlen mellett.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 1. 7.)

EMPOLI–MILAN

Az Empoli 8 döntetlent ért el eddig bajnokin a Milan ellen (3 gy., 18 v.), csak két csapat ellen remizett többször (Udinese 10, Torino 11). + A Milan négyet megnyert legutóbbi 6 bajnokijából (1 d., 1 v.), a megelőző négy nyeretlen Serie A-mérkőzést (2 d., 2 v.) követően. + Az Empoli ellen játszotta a legtöbb játékpercet Olivier Giroud szerzett gól nélkül (266 perc  4 mérkőzésen), azok közül, akik gólt szereztek az idényben, a Milan csatára a legidősebb (1986. szeptember 30-án született).

TORINO–NAPOLI

A Torino elvesztette legutóbbi 7 mérkőzése mindegyikét a Napoli ellen, mindössze egyetlen gólt elérve, ez a leghosszabb ilyen élő sorozata bármely együttessel szemben.  + A Napoli 28 pontot gyűjtött az idényben, amióta visszatért a Serie A-ba (2007–08) az előző 16 futballévből csak kétszer ért el ennél kevesebb pontot 18 meccs után (24-et 2019–20-ban és 23-at 2007–08-ban, egyikben sem győzött a 19. találkozóján.) + Ha betalál vagy gólpasszt ad a meccsen, Piotr Zielinski lesz a harmadik játékos (egyben az első középpályás), aki az elmúlt 8 idény mindegyikében legalább 5-ben játszott közvetlen szerepet Domenico Berardi és Paulo Dybala után (most 4-nél tart, 2-2 góllal és assziszttal).

UDINESE–LAZIO

2015 óta az Udinese 17 lejátszott meccsből 12-szer nem tudott betalálni a Lazio kapujába, ebben az időszakban ez a legnagyobb ilyen szám bármelyik két Serie A-együttes között. + A Lazio megnyerte legutóbbi két bajnokiját, 7 gólt szerezve, amely eggyel több mint amennyit au előző 7 Serie A-mérkőzésén együttesen elért. + Lorenzo Lucca előtt Kevin Lasagna volt a legutóbbi olasz Udinese-játékos, aki három egymást követő hazai mérkőzésen gólt szerzett 2020 júniusában és júliusában – a legutóbbi udinei futballista, aki négyes hazai gólsorozatot produkált Antonio Di Natale volt 2014-ben.

SALERNITANA–JUVENTUS

A Salernitana a Juve elleni 4 hazai bajnokiján egyetlen gólt szerzett, a 0.25-os meccsenkénti hazai átlag a leggyengébb, amelyet bármely csapat ellen elért a Serie A-ban. + A Juventus 13 meccs óta veretlen a bajnokságban (10 gy., 3 d.), ez a leghosszabb élő sorozat a Serie A-ban, a zebráknak nem volt ennél hosszabb veretlen szériája 2022 márciusa óta, akkor 16 meccsesre nyúl, amelynek utolsó darabja egy Salernitana elleni 2–0-sgyőzelem volt. + Adrian Rabiot szerezte a középpályások közül a legtöbb gólt minden sorozatot figyelembe véve (14-et még a Coppa Italia-meccs előtt) az őszi szezonrajt óta, 2023-ban a naptári évben összesen 9-szer talált be az összes versenysorozatban, ez egyéni rekordja egy naptári évben valamelyik top 5 európai bajnokságban.

ROMA–ATALANTA

2005 után nyolc egymást követő Atalanta elleni hazai győzelem után 2014-et követően a Roma csupán egyszer tudta legyőzni a bergamóiakat az Olimpicóban (4 d., 4 v.), ebben az időszkban csak a Veneziár verte meg kevesebbszer otthon (egyszer sem, igaz, egyetlen mérkőzésen…). + Egyetlebn csapat sem szerzett több fejes gólt a Románál az idényben (8-at, ugyanemmyi van a Fiorentinának), az Atalanta a negyedik ebben a rangsorban 6-tal (a 3. Juvénak 7 van). + Romelu Lukaku 8 gólt szerzett az idényben, a hárompontos győzelem bevezetése óta (1994) két számjegyű találatot első négy idényében csak négy játékos jegyez az olasz élvonal históriájában (Gonzalo Higuaín, Hernán Crespo, Vincenzo Montella és Dario Hübner).

Serie A, 19. forduló. Sport2 12:15 Empoli FC–AC Milan (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor: Nyilasi Tibor); Sport2 14:45 Torino FC–SSC Napoli (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor: Nyilasi Tibor); AMC Mikro 15:00 (felv. Sport1 3:15) Udinese Calcio–SS Lazio (kommentátor: Engyel István); Sport2 17:45 US Salernitana 1919–Juventus FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor: Holczer Ádám); Sport2 20:45 AS Roma–Atalanta BC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor: Holczer Ádám)