A Gasperini-csapat „visszakapaszkodna” Európába • SportTV

A Gasperini-csapat „visszakapaszkodna” Európába

2024. 01. 15. 18:01    
Olvasási idő: 3 perc

A hétközi Szaúd-Arábiába „transzplantált” olasz Szuperkupa miatt kissé kaotikus lett a calcio január középső heteinek időrendje. A Serie A például négynapos lett, de a szokásos péntek-hétfő helyett szombat-keddi napelosztással. Hétfőre is maradt, keddre is átcsúszik egy-egy találkozó, így szokásos Serie A-menetrendünk első tétele, az összefoglaló csak az első 8 meccs momentumait tartalmazza, ezt követi stúdiós beszélgető műsorunk, végül a nap élő mérkőzése. Ebben az első félidényben jól teljesítő második számú lombard fekete-kék együttes igyekszik visszafurakodni az európai kupahelyek egyikére az idegenben leggyatrább mérlegű ligacsapat ellen.

Teun Koopmeiners, az Atalanta holland középpályása szapora góltermésével járul hozzá csapata kiváló eredményeihez (Fotó: Getty Images)

A Nyerő SzériA friss műsora most nem csak visszatekint, hanem egy kicsit előre is. A most már talán kijelenthető kétcsapatos versenyfutás a scudettért egyik részese, a Juventus ugyanis csak kedden zárja le a 20. fordulót, s persze nem mindegy, növekszik -e hátránya a vezető Inter mögött vagy továbbra is tapad a nerazzurrira. Ennek esélyeit is latolgatja a Hrutka „Rudi”, Kéri András szekértő páros, majd kivesézik a negyedik – bizonyosan az őszi új rendszerű BL-alapszakaszban helyet garantáló – pozícióért folyó egyre ádázabb küzdelmet is, amelyet a Fiorentina, Lazio, Bologna, Napoli, Atalanta kvintett folytat, amelynek tagjai változatos eredményeket produkáltak a hétvégén. Egyikük sem kapott ki –  a hátralévő Atalanta sem szerezne hétfőn este… – de a pontokat vesztő, „csak” remizők vesztesége később fájdalmas emlékké is válhat. Mint amilyen fájdalmas a Roma népes szurkolótáborának a csapat tartós mélyrepülése – szakértőink a lehetséges következményekről is elmondják téziseiket, no meg hogy szerintük az egyre jobban hasító rangadógyőztes Milan meddig juthat el mostani játékával.  No ás persze szóba kerülnek a forduló kellemes és kellemetlen meglepetései, negatív és pozitív csúcsai is, mielőtt megkezdődne az utolsó előtti találkozó élő közvetítése.

Az Atalanta ha pontot szerez, mindenképpen előre lép a táblázatin. Ha csak egyet, a bajnok Napolival cserél helyet a 7.-8.-at, győzelem esetén viszont a Laziót szorítja le a frissen elfoglalt, El-t érő ötödik helyről. Öt nappal ezelőtt nagy mérkőzésen ütötte ki a a Milant a kupából, s most itt a lehetőség a bajnokságban is a helytállásra. A San Siróban Koopmeiners volt a nap hőse, aki előbb az első félidő hosszabbításában kiegyenlítette Rafael Lao vezető gólját, majd 11-esből elérte a győztes találatot is.

A siker az Atalanta negyedik kupaelődöntőjét jelenti hat év alatt, az ugyanannyi, mint amennyi korábban 110 év alatt sikeredett. Mi több, ez legutóbbi 8 mérkőzésén 6. győztes csatája volt – egészen kivételes formába lendült Gasperini együttese. A két nem győztes ütközet a római iksz és a bolognai vereség volt, mindkettő idegenbeli találkozón. Mivel a jövő héten a Szuperkupa miatt nem lép pályára, három hazai mérkőzése jön sorozatban egymás után a Frosinone, az Udinese és a Lazio ellen. Annak ellenére, hogy az Afrika-kupán Nigériát erősítő Lookman nem játszott, Gasperini új támadó lehetőségeket talált csapatának. A kiváló góllövőformába lendülő  Koopmeiners mellett Mirancsuk is jól játszott, kétszer volt eredményes és két büntetőt is összehozott három meccsen, ezeken De Ketelaere is háromszor volt eredményes.

Az ilyen formában játszó csapat ellen szembeszállni kemény feladat lesz a Frosinonénak, amely a leggyengébb formában lévő együttesek egyike Itáliában. A Juvétól a kupanegyeddöntőben elszenvedett 0–4 a negyedik vereség volt sorozatban, utolsó hat bajnoki meccse egyetlen pontot hozott. A remek kezdés utáni bukások sora kiábrándító volt, de a csapat fiatal átlagéletkorát tekintve nem meglepő, Di Francesco mester erről is beszélt a Monza elleni kudarc után. „A legutóbbi vereségek elsősorban a módjuk miatt idegesítenek. Nem lehet azt mondani, hogy ellenfeleink túljátszottak bennünket. Inkább a figyelemmel, a koncentrációval volt bajunk, ennek a színvonalát kell emelnünk a jövőben” – mondta az edző. A Frosinone öt vesztes meccsén gólt szerzett a hatból, aztréner által mondott figyelemhiányokból viszont összesen 13-szor találtak a kapujába. Így még különlegesebb a kupanyolcaddöntőben a Napoli elleni nápolyi 4–0-juk, amely hét nyeretlen meccs közé ékelődött be. Egészen a 14. helyre estek vissza a bajnoki tabellán, ötpontnyira vannak a kiesést jelző vonal fölött.
Gasperini nem rotált a San Siro-beli meccsre, s könnyen lehet, hogy most is változatlanul hagyja kezdőjét. Az egyetlen bizonytalan pont De Roon szereplése, aki agyrázkódást szenvedett egy Kjaer elleni összecsapáson. Lookman nemzetközi szolgálatban van, Touré, Hateboer és Rafael Tolói hosszabb ideje nem bevethető.
Di Francesco viszont a hét közben változtatott, s alighanem most is fog. Mazzitelli és Ibrahimovic először kezdett miután visszatért sérüléséből, és a tartalékkapus Cerofolini ismét bekerült a kapuba. Soulét csütörtökön csereként nevezték, most alighanem kezdeni fog annak ellenére, hogy Monzában igen egyenetlen teljesítményt nyújtott, hibázott a második gólnál, majd öngólt ért el, de megszerezte csapata második gólját amely már az egyenlítést ígérte, amely aztán nem sikerült. Baez és Oyono is megsérült, Marchozza combsérülése megkérdőjelezi szereplését

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 1. 15.)

ATALANTA–FROSINONE

Legutóbbi két bergamói bajnoki csatájukat kapott gól nélkül nyerte meg az Atalanta. 2015 augusztusában 2–0-ra, 2018 augusztusában pedig 4–0-ra győzött. + A Frosinone az egyik a három Serie A-csapat közül, amelyek még nem nyertek idegenben mérkőzést az idényben (a Cagliari és a Lecce mellett), s egyben a házon kívül legkevesebb pontot szerző együttes is (2 pont 9 mérkőzésen). Hét egymást követő idegenbeli veresége is negatív rekord. + A Frosinone csatára Matías Soulé az egyik játékos a kettőből – a Bayern Leroy Sanéje mellett – , aki az öt európai topbajnokság futballistái közül eddig több mint 40 sikeres cselt hajtott végre, több mint 40-szer lőtt kapura és több mint 40 helyzetet teremtett társainak.

Serie A, 20. forduló. Sport2 18:45 a forduló első 8 meccsének összefoglalója (kommentátor: Fülöp Marcell és Gyulai Miklós); Sport1 19:45 Nyerő SzériA olaszfutball-talkshow (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Kéri András); Sport2 20:45 Atalanta BC–Frosinone Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András)