Bahreinben rajtol az új dartsszezon • SportTV

Bahreinben rajtol az új dartsszezon

2024. 01. 18. 10:35    
Olvasási idő: 3 perc

Szokás szerint csak rövid szünetet kaptak a nemzetközi dartselit tagjai. Két héttel és egy nappal a szenzációs vb-döntő után már újra élesben állnak a táblák elé – kezdődik a World Series of Darts sorozat, méghozzá tavalyhoz hasonlóan a Közel-Keleten.

Michael Smith bahreini címvédésre készül (Fotó: pdctv.com)

A többi PDC-klasszis társaságában a frissen koronázott világbajnok, Luke Humphries először lép pódiumra megérdemelt vb-győzelme óta. Vele együtt a sportág legjobbjai is visszatérnek a Dome-be. A csütörtöki első fordulóban nyolc PDC-sztár mérkőzik meg nyolc ázsiai játékossal, köztük két bahreini selejtezőgyőztessel, akik most szerepelnek először tévés versenyen.
A világbajnok Humphries az egyik helyi selejtezőgyőztessel találkozik a negyeddöntőbe jutásért, mivel az Abdulla Szajed elleni összecsapással nyitja meg első vb-győztesként lejátszandó „hadjáratát. Cool Hand varázslatos formában versenyzett a legutóbbi hónapokban, miután a World Grand Prix, a Grand Slam of Darts és a Players Championship Finals megnyerése után az Alexander Palace-ban a Sid Waddell-trófea elnyerésével koronázta meg szédületes sorozatát. A 28 esztendős dartsos meghosszabbítaná parádés, 19 mérkőzés óta tartó győzelmi sorozatát, hat versenyen belül az ötödik televíziós bajnoki cím megszerzésére pályázik.
„Nem tudom, mire számítsak, mert még soha nem láttam Abdullát játszani, de nem veszem félvállról, mert rengeteg rejtett tehetség van” – hangoztatta a világbajnok. „Biztos vagyok benne, hogy ő is élvezni fogja a pillanatot, és én is élvezni fogom, mert ilyen helyeken lenni igazi kiváltság, és biztos vagyok benne, hogy nagyszerű látvány lesz. Nagyon izgatott vagyok, hogy John McDonald új világbajnokként bejelenthet engem. Azt hiszem, ez az a pillanat, amelyre minden világbajnok vár. Most magas a motivációm. Elhivatottabb leszek, mint valaha, és a tavaly elért eredmények után továbbra is sikeres akarok lenni, és több fontos címet nyerni.”

A címvédő, tavalyi bahreini győztes Michael Smith is egy sztárokkal teli nyitóest egyik főszereplője lesz, ő a PDC ázsiai bajnokságának korábbi második helyezettje, Paolo Nebrida ellen kezdi meg szereplését.
„Csodálatos visszatérni, és már alig várom, hogy újra visszatérhessek erre a színpadra” – mondta Smith, aki a világbajnokság negyedik fordulójában a harmadik helyen végzett a PDC érdemrendjén. „Amikor vereséget szenvedtem Christ Dobey-tól a világbajnokságon, szó szerint csak egy nappal a döntő után vettem fel a készletemet, hogy újra gyakoroljak. Egy hetet töltöttem Dubajban a családdal, hogy feltöltsem az akkumulátorokat, majd a múlt hétvégén elmentem a PDC Asian Tour-ra, ami afféle éhséget adott ahhoz, hogy újra felálljak a dartstábla elé, és felkészüljek erre. Bahrein egy gyönyörű ország, és nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek, de a legfontosabb az, hogy a következő napokban nagyszerű show-t mutassak be a közönségnek.”

A vb-második Luke Littler sok idei debütálása elsőjeként a World Seriesen is először játszik, amikor a hongkongi Leung Man Lok ellen lép színpadra a kasszasikernek ígérkező esten. Littler az Alexander Palace-ban afféle sportági hőstetteket végrehajtva világhírre jutott, szinte mesebeli módon érte el a döntőt, amelyben 7–4-re alulmaradt Humphriestól, a Sky Sporton 4.8 millió néző által követett mérkőzésen.
„Most már más a dolgom” – mondta az ifjúsági világbajnok, aki a 2024-es Premier League dartsban is szerepelni fog, amely a jövő hónapban kezdődik Cardiffban. „Megváltozott az életem és a családom élete, és hálás vagyok a lehetőségekért, amelyeket kapok. Őrület volt. A Warrington Wolves meghívott, és elmentem a Manchester United meccsére a múlt hétvégén és találkoztam Sir Alex Fergusonnal. Csodálatos volt találkozni vele, és néhány kedves dolgot mondott nekem arról, hogy elköteleztem magam és hiszek magamban. A világbajnoki döntő óta hűsöltem, és nem igazán dobtam sok dartsot, de biztos vagyok benne, hogy ha már a gyakorlóteremben leszek, minden rendben lesz, és remélhetőleg jó versenyt játszhatok itt.”

Michael van Gerwen és Nathan Aspinall is Bahreinben debütál ezen a héten, MVG a helyi selejtezős Haszan Hadzsival mérkőzik meg a nyitányon. A holland szupersztár a World Series of Darts történetének legsikeresebb játékosa, 2023-ban New Yorkban és Varsóban szerzett bajnoki címet, mielőtt Amszterdamban megnyerte volna az ötödik World Series-döntőt. Van Gerwen legyőzte Aspinallt. The Asp hazai pályán diadalmaskodott szeptemberben, a World Matchplay-bajnoka rejtélyes Lourence Ilagan ellen kezdi meg a hadjáratát, aki a 2023-as Asian Tour rangsorát vezette.

A 2023-as Bahrain Darts Masters döntőse, Gerwyn Price a filippínó selejtezőnyertesével, Reynaldo Riverával mérkőzik meg, míg a kétszeres világbajnok Peter Wright a PDC ázsiai bajnokával, Muramacu Harukival csap  össze.
A hátralévő első fordulós meccset a 2018-as világbajnok Rob Cross játssza majd a feltörekvő japán sztárral, Goto Tomojával, aki a múlt havi világbajnokságon mutatta meg képességeit

A csütörtöki első fordulót követően a 2024-es Bahrain Darts Masters pénteken a negyeddöntőkkel, az elődöntőkkel és a fináléval zárul, egy programban.

Kapcsolódó

BAHREINI MESTEREK TORNÁJA, AZ ELSŐ FORDULÓ MÉRKŐZÉSEI

Peter WRIGHT (skót)–MURAMACU Haruki (japán)
Gerwyn PRICE (walesi)–Reynaldo RIVERA (Fülöp-szigeteki)
Nathan ASPINALL (angol, 4. kiemelt)–Lourence ILAGAN (Fülöp-szigeteki)
Rob CROSS (angol)–GOTO Tomoja (japán)
Luke LITTLER (angol)–LEUNG Man Lok (hongkongi)
Luke HUMPHRIES (angol, 1.)–Abdulla SZAJED (bahreini)
Michael VAN GERWEN (holland, 3.)–Haszan HADZSI (bahreini)
Michael SMITH (angol, 2.)–Paolo NEBRIDA (Fülöp-szigeteki)
(Az első forduló meccseit a győztes hatodik megnyert legjéig játsszák)

WORLD SERIES OF DARTS, Bahreini Mesterek Tornája, Bahrein, The Dome. Sport2 17:00 az első forduló mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)