Megvannak az All-Star-kezdők: LeBron James 20. All-Star-szereplése • SportTV

Megvannak az All-Star-kezdők: LeBron James 20. All-Star-szereplése

2024. 01. 26. 19:03    
Olvasási idő: 2 perc

Várható volt, de most már hivatalos, hogy LeBron James újabb NBA-rekordot döntött meg azzal, hogy pályafutása során 20. alkalommal is All-Star lesz. Olyan elnyűhetetlen, hogy 2005 óta pályára is lépett minden meccsen.

LeBron James zsákol a 2023-as All-Star-mérkőzésen (Fotó: Getty Images)

A pontcsúcs után íme egy újabb rekord, amiben LeBron Jamesnek Kareem Abdul-Jabbart kell megelőznie az örökranglistán az elsőséghez. Tavaly érte utol az egykori centerklasszist azzal, hogy 19. alkalommal is eljutott az All-Star-szereplésig, ám 2024-től ő az NBA történetének első játékosa, aki legalább 20 gála keretébe bekerült.

Nyugati oldalon James kapta a legtöbb szavazatot, így ismételten csapatkapitány lesz, azonban a draft idén elmarad, hiszen 2017 után ismét Kelet-Nyugat gálát rendeznek majd. Ez azt jelenti, hogy LeBron James egy csapatban lesz például azzal a Kevin Duranttel, aki 14. alkalommal lesz All-Star, amivel egy nagyon szűk, 11 fős (James, Abdul-Jabbar, Bryant, Duncan, Garnett, O’Neal, Nowitzki, Jordan, Malone és West) exkluzív társaság tagja lett, de Nikola Jokic, Luka Doncic és Shai Gilgeous-Alexander.

Csak a miheztartás végett, 2005-ben Denverben Grant Hill, Antawn Jamison, Vince Carter, Allen Iverson, Dwyane Wade, Shaquille O’Neal, Ben Wallace, Paul Pierce, Gilbert Arenas, Jermaine O’Neal és Zydrunas Ilgauskas volt vele egy csapatban.

A legtöbb szavazatot összességében Giannis Antetokounmpo kapta az All-Star szavazáson, aki így a keletiek kapitánya lesz, és a Joel Embiid, Jayson Tatum, Tyrese Haliburton, Damian Lillard négyes csatlakozik majd hozzá a keletiek kék mezében.

A szavazás eredményét, mint ilyenkor mindig, érdemes kielemezni picit, mert érdekes tanulságokat tartogat. A nagyemberek esetében nem volt kérdés, hogy a Jokic, James, Durant és Embiid, Antetokounmpo, Tatum hármasok kerülnek be a keretbe, hiszen a szurkolóknál, az újságíróknál és a játékosoknál is mind benn voltak az első háromban.

Azonban a kisemberek között több kérdőjele is volt. Keleten Haliburton mindent vitt, de Damian Lillard például egyik szavazókörben sem volt az első kettőben (szurkolóknál harmadik, játékosoknál negyedik, médiánál ötödik), a súlyozott eredménye (a szurkolói helyezés duplán számít a média és a játékosok szavazatihoz képest) 3,75 pont lett, amivel holtversenyben volt Jalen Brunsonnal, azonban a szurkolói helyezés a döntő ilyenkor. Brunsont a média látta volna ott a kezdőben (de harmadik a játékosoknál és csak ötödik a szurkolóknál), a szurkolóknál Tray Young volt a második, de őt a játékostársak és a média lepontozta (két hatodik hely), míg a játékosok Tyrese Maxeynek adták volna ezt a helyet (de a médiánál negyedik, a szurkolóknál hatodik lett). Így futott be végül Lillard.

Nyugaton Doncic helye a holtbiztos, a szurkolóknál fölényesen nyert, de a médiánál és a játékostársaknál csak második lett Shai Gilgeous-Alexander mögött. A kanadai a szurkolói voksoláson harmadik lett, mert ott Steph Curry lett a második.

A cseréket február elsején nevezik majd meg, magát a meccset pedig február 18-án játsszák Indianapolisban. Az All-Star-hétvége minden fontos momentumát élőben közvetíti majd a Sport TV.

Ezen a héten láthatjuk majd viszonylag kedvező időpontban egymás ellen Nikola Jokicot és Joel Embiidet, és lesz továbbá egy Pacers-Grizzlies meccs is vasárnap.

Denver Nuggets – Philadelphia 76ers: január 27., szombat 23:30, Sport1 (élő); január 28., vasárnap 11:00, Sport2 (felv.)

NBA Action: január 28., vasárnap 11:45, Sport1

Alley-oop: január 28., vasárnap 20:30, Sport2 (élő)

Indiana Pacers – Memphis Grizzlies: január 28., vasárnap 21:30, Sport2 (élő)