Hertha: egy lépés az „örök reményhez”? • SportTV

Hertha: egy lépés az „örök reményhez”?

2024. 01. 31. 11:33    
Olvasási idő: 2 perc

Amióta a DFB-kupa döntőjét állandó jelleggel a berlini Olimpiai Stadionban rendezik (1985), a Hertha-szurkolók nagy-nagy vágya, hogy egyszer a csapatuk a saját stadionjában nyerje el a trófeát. Ez még a modernkori fénykorban, az ezredforduló táján sem sikerült, az örök optimisták szerint ebben az évben, amely a „kiscsapatak nagy szezonjaként” vonul be a sorozat történetébe, hátha összejön a csodával határos bravúr.

A legtöbbet szereplő Dárdai testvér, Máron "bundesligás" gólöröme. Szívesen elnéznénk hasonlót szerdán este a májusi kupadöntő színhelyén a negyeddöntőben is… (Fotó: Getty Images)

A Hertha BSC kupahistóriájának csúcsát eddig három (vesztes) döntő jelentette. Az első csapat 1977-ben és 1979-ben verekedte el magát a döntőig, mindkét évebn Hannoverben mérkőzött meg a kupáért – háromszor. Az elúbbi ki0rásban ugyanis a Köln ellen hosszabbításban sem dőlt el a párharc (1_1), az akkori szabályok szetint két nap múlva ugyanott ismétlés következett, azt 1–0-ra a kölniek nyerték meg. Két évre rá sem hozott döntést a normál 90 perc (0–0), a győztes gólt azonban a düsseldorfi Wolfgang Seel szerezte meg, aki egy hónappal korábban a KEK-döntőben mesterhármast lőtt a Barcának, de csapata azt a finálét elvesztette.
A harmadik döntős szereplés a második csapathoz fűződik.  Az 1992–93-askiírásban a Hertha I már a nyolcaddöntőben kiszállt (Leverkusen 0–2), a II. csapat azonban (akkor még a klubok amatőr együttesei is indulhattak) a Heidelberg, a VfB Leipzig, a Hannover, a Nürnberg és a Chemnitz legyőzésével eljutott a „hazai” döntőbe, ám ott a Leverkusentől 1–0-s vereséget szenvedett  – azaz egy kupakiíráson belül a Bayer két Herthát is legyőzve jutott el a trófeáig, amelyet azóta sem sikerült másodszor megnyernie.
A HBSC persze a Dárdai família miatt is fontos nekünk, A családfő a klub legendája, a legröbbszr szerepelt a Bundesligában,  megmentette a kieséstől a csapatot, majd az El-og vezette el, most harmadik edzői periódusában próbál csodát csinálni. Ebben most már mindhárom fia segítségére. A legidősebb, Palkó (egyszeres magyar felnőtt válogatott) egy meccsen 90 percet, a válogatott keretbe most szóba kerülő Márton mindhárom mérkőzésen szerepelve 241, a legiatalabb, a német U17-es csapattal Európa-bajnok Bence egy meccsen csereként beállva 20 percet a csapat idénybeli három kupatalálkozóján (CZ Jena 5–0, Mainz 3–0, Hamburg ellen hosszabbításban 3–3 után 11-esekkel 5-3), a nyitó mérkőzésen játszottak mindhárman. (A bajnokságban a fix csapattag Márton mind a 19, Palkó és Bence 8-8 találkozón kapott szerepet az edző-papától). A 2. Bundesligában a csapat jelenleg igen távop van a stratégiai célként kitűzött visszajutástól, jelenleg a 10., kilenc ponttal van elmaradva az osztályozós 3. helytől.
Vendége, a nagyobb múltú Kaiserslautern (4-szeres bajnok, 2-2 össznémet és Bundesliga-, kétszeres másodosztályú bajnok, 2-szeres DFB-kupagyőztes) még rosszabbul teljesít a másodosztályban, a 14. helyen áll 21 ponttal, egyetlen pontocskával a már bennmaradás helyosztót jelentő 16. és a kieső 17. helyet elfoglaló Braunschweig, Rostock duó előtt. A legutóbbi bajnoki fordulóban az 1FCK  4–1-re legyőzte a Schalkét (sok-sok nagy múltú klub senyved a másodosztályban…), a Hertha 3–1-re kikapott Wiesbadenben a Wehentől.
A szerdai két ellenfél december 9-én küzdött meg a ligában, a  Hertha 0–1-ről fordítva 2–1-re nyert ’Lauternben, a győztes gólt Kempf a 81. percben szerezte meg. (A Dárdai fivérek közül Márton játszott 80. percet, lecseréléséig.)
A kupában eddig háromszor találkoztak, 1976-ban az elődöntőben 4–2-re, 2014-ben a 2. fordulóban 3–1-re a ’Lautern, 2012-ben a nyolcaddöntőben 3–1-re a Hertha nyert.
A kicker.de előztsében a Dárdai fiúk közül Márton kezdőnek van jelölve a középpályára, Palkó a cserepadon kezdene, Bence bokasérülés utáni rehabilitációs edzéseket végez. A papa, Pál pedig szeretne eggyel közelebb kerülni a csapattal a drukkerek nagy álmához, a hazai pályán lejátszandó fináléhoz…

 NÉMET KUPA, negyeddöntő. Sport1 20:45 Hertha BSC–1. FC Kaiserslautern (kommentátor: Méhes Gábor)