Kupaelődöntők keddje • SportTV

Kupaelődöntők keddje

2024. 04. 02. 02:40    
Olvasási idő: 3 perc

Három követett nemzeti kupasorozatunk a végső fázisba fordul. A spanyolok már a finálénál járnak, szombaton mutatjuk is majd az Athletic Bilbao–RD Mallorca csatát a ”szokásos” helyszínről, a sevillai La Cartujából (Sport1 21:45). Az olaszok és a németek még csak az elődöntőnél járnak, a különbség, hogy a Coppa Italiában oda-vissza párharcokat rendeznek, a DFB Pokal utolsó előtti fázisában egyszer 90 (120+x?) perc áll a felek rendelkezésére, hogy eldöntsék, melyikük utazhat az ugyancsak ikonikus helyszínen, a berlini Olimpiai Stadionban a trófea sorsát.

Kulcspillanat három nappaé ezelőttről: Marusics emelkedik fejelni a 93. percben az Olimpicóban… (Fotó: Getty Images)

A Coppa Italia első elődöntőjét a rekorder pályáján játsszák, a 14 sikerével örök első Juventus a 9 sikerrel a lista 4. helyén álló Laziót fogadja. Egyik csapat bajnoki formája sem enged fix esélyest megjelölni. A Juve egyenesen pocsékul halad a Serie A-ban, január 21. óta megvívott 9 bajnokijából egyetlenegyet tudott csak megnyerni, a Frosinone ellenit, azt is csupán a 95. percben megszerzett góllal. Elvestztett visziont négyet, ebből hármat 1–0-ra, legutóbbit éppen a Lazio ellen – mindössze három nappal ezelőtt. Szombaton ugyanis az Olimpicóban mérkőztek meg. az a csata is a hosszabbításpercek egyikében dőlt el, Marusics a 93. percben fejelt Szczesny kapujába. A sasok ezzel növelték a Konferencialigába vezető bajnoki út esélyét, hiszen csak 4 ponttal vannak elmaradva a hatodik Atalantától.
Persze, vezet kupaút is Európába, a fehér-kékenek ehhez azonban át kell verekedniük magukat a Juvén, hogy aztán „hazai pályán”, az Olimpicóban megmérkőzhessenek a másik elődöntős párharc, a Fiorentina–Atalanta továbbjutójával.
A két együttes kupahistóriája régen kezdődött és igen gazdag. 1942-es első találkozójukat Torinóban 3:2-re a Lazio nyerte meg, azzal együtt 25 találkozón vannak túl, az összesített mérleg az Öreg hölgynek kedvez (11–6–8). A negyedszáz csatából 7-et eddig elődöntőben vívtak, egy egymeccses és három oda-vissza viadaluk volt, a négy mérlege döntetlen, két-két fináléba jutottak be (csak a történelmi hűség kedvéért: amelyikük a másikat kiverte, a döntőt is megnyerte, azaz a továbbjutójuk „történeti hendikeppel) lesz finalista. Ha már a múltat lajstromozzuk, kétszer játszottak a trófeáért, 2015-ben és 2017-ben is a zebrák nyertek, egyszer hosszabbításban, egyszer „simán”.
Amúgy a bajnokijuk is afféle visszavágó volt: szeptemberben Allegri együttese nyert 3–1-re, ezt „egyenlítette” ki a szombati meccs. Nagy kérdés, a három nap alatt melyik együttes tud jobban függetleníteni a közvetlen előzménytől. Mindenestere mindkettejük számára csak a kupa jelenthet gyógyírt egy nagy reményekkel induló, de inkább csalódásba forduló idény végére. Talán Igor Tudor belépése lehet egy kis előny a keddi vendégeknek. Az edzők különviadalában ugyanis a horvát azon kevesek közé tartozik, akiknek pozitív (egyelőre) a mérlege Massimiliano Allegri ellen. Tavalyelőtt ugyanis a Verona edzőjeként meccselt a Serie A egyik edzőfejedelmével, s mindkét csapat otthon nyert, azaz szombaton Tudor – akinek játékoskarrierje egyik legfényesebb állomása éppen a Juve volt – egyelőre vezet a mesterek összevetésében…

A DFB Pokal ez idénybeli kiírása a „meglepetések sorozataként” írható le. Odáig tartott az „óriásölők” menetelése, hogy a legjobb négy közé kivételként egyedül egyetlen élvonalbeli csapat, a Bundesligát toronymagasan vezető Bayer Leverkusen jutott be, mellette két másod- és egy harmadosztályú együttes jutott be. Két „kicsié”, tehát az első elődöntő, méghozzá a 3. Ligás Saarbrückené és 2. Bundesligás Kaiserslauterné. Utóbbi históriája ugyan veretes (4-szeres német bajnok és kétszeres kupagyőztes), de sikereik 70 és 40 évvel ezelőtti két sikerkorszakra összpontosultak. Ha csak a kupasorozatot vesszük alapnak, a Saar-vidékiek „áldozatainak” névsora – Karlsruhe, FC Bayern, Frankfurt, Mönchengladbach – sokkal dekoráltabb, mint az 1. FCK  által búcsúztatott Koblenz, Köln, Nürnberg, Hertha kvartett. S ez talán többet nyomhat a latban, mint az a 14ó5 helynyi különbség, amely a két csapatot elválasztja, ha a két bajnoki osztály tabelláját egymás alá-fölé helyezzük (a ’Lautern 15. a másod-, a Saarbrücken 11. a harmadvonalban. A két csapat közös kupamúltja amúgy szubminimális, egyetlen meccset tartalmaz, az 1997–98-as kiírás második körében a Lautern 4–0-ra győzött idegenben, kispadján az idény végén a csapatot újoncként bajnoki címre vezető Otto Rehhagellel és a pályán az ifjú Ballackkal, Ciriaco Sforzával és Kadleccel, keretében Szűcs Lajossal és a manapság nálunk szakértősködő Hrutka „Rudival”… Megjegyzendő,  az egyetlen kupameccs mellé azért a bajnokságokban sokkal sűrűbb a találkozások sora: az Oberliga Südwestben,  a másodosztályban és a Bundesligában összesen további 41 alkalommal meccseltek, a  mérleg 21–7–13-mal magasabb a ’lauterniek irányába billen el. Legutóbb két éve a harmadosztályban csaptak össze, abban az idényben oda-vissza az 1. FCK győzött. A legutóbbi saarbrückeni sikerért 1992-ig kell visszalapozni az évkönyvekben, akkor otthon nyertek a sárga-kékek 2–0-ra, történetesen az élvonalban. Közel 33 évre rá egy újabb hazai siker a Ludwidgsparkban egy régi-régi „kiscsapat” első, és 31 esztendővel egy másik harmadosztályú együttes döntője után. (Hogy még érdekesebb legyen, az a másik harmadosztályú a Hertha II volt, legyőzője a Leverkusen, az egyetlen most versenyben lévő bundesligás, amelynek az volt az eddigi egyetlen kupagyőzelme.)

DFB-KUPA, elődöntő. AMC Mikro (Sport3) 20:45 (felv. Sport1 23:15) 1. FC Saarbrücken–1. FC Kaiserslautern (kommentátor: Engyel István)
COPPA ITALIA, elődöntő. Sport1 20:45 Juventus FC–SS Lazio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András)