Hármassal indítjuk a hétközi kupakavalkádot • SportTV

Hármassal indítjuk a hétközi kupakavalkádot

2023. 12. 05. 13:06    
Olvasási idő: 3 perc

A Coppa Italia, a DFB-Pokal és a Copa del Rey a három országos kupasorozat, amelyet folyamatosan követünk a sporttelevízióban. Kedden, szerdán és csütörtökön is három mérkőzést közvetítünk, a legtöbbet élőben, de lesz AMC Mikrós és felvételes 90 (120?) perc is közöttük,

Három a gladbachi gólszerző a Wolfsburg elleni legutóbbi bajnokin. Melyikük talál be este a Bökelbergben a kupában is a VfL kapujába? (Fotó: Getty Images)

NÉMET KUPA

Tavaly ebben a fázisban már nem volt versenyben a Bayern és a Dortmund, idén viszont a rekordbajnok mellett az elmúlt két évben kupagyőztes RB Leipzig szállt ki idő előtt a küzdelemből. Mindenesetre a Bundesligában az idényben remeklők vagy jobban teljesítők – Leverkusen, Dortmund , Stuttgart, Frankfurt – még versenyben vannak, ez jó maradék kupaidényt ígér…
Kora este a Kaiserslautern–Nürnberg meccsel kezdjük nyolcaddöntős közvetítéseink sorát. Mindkét csapatnak hatalmas a múltja, ám jóval szerényebb a jelene. Egyformán a második ligában szerepelnek, közepesen, közel hasonlóan teljesítve. A Club 15 forduló után 11. tizennyolc ponttal, a hárommal kevesebbet gyűjtő Lautern a 13., s már csak két ponttal áll az osztályozós pozíciót elfoglaló Schalke előtt. Az idényben már megmérkőztek, szeptember másodikán a Fritz-Walter-Stadionban a hazaiak 3–1-re nyertek, Tachie, Puchacz és Ache góljával, a vendégek szépítő találatát Schelmer érte el még a 37. percben, a második félidőben már nem változott az eredmény.
Mindkét klub ha nem is meghatározó, de szép sikereket mondhat magának a kupa történetében. A Nünberg hatszoros döntős, ebből négyszer meg is nyerte a finálét, időben meglehetősen elszórva (1935, 1939, 1962, 2007), a ’Lautern kétszeres trófeabirtokos (1990, 1996), de van még öt vesztes fináléja is. Ebben a kiírásban a Kaiserslautern Koblenzben 5–0-val kezdett a helyi negyedosztályú csapat ellen, majd a második körben 3–2-re verte meg otthon a Kölnt. A Club az ötödosztályba idén nyáron feljutó Oberneuland ellen idegenben 9–1-re, majd a magához hasonlóan másodosztályú Hansa Rostock ellen otthoni 3–2-vel jutott a nyolcaddöntőbe, utóbbin Felix Lohkemer volt a hős, 1–2 után a rendes hosszabbítás 5., majd az extra játékidő 9. percében is betalálva fordította meg a veszni látszó kupacsatát. (A csatár egyébként a bajnokságban nem szerzett gólt, 9-szer kapott szerepet, a legutóbbi Düsseldorf elleni 0–5-ön is játszott de a kicker.de  szerint nincs a meccskeretben.)
A két csapat eddig egyszer csapott össze a DFB-kupában, négy éve ugyancsak a nyolcaddöntőben. Az a csata emlékezetesre sikeredett, ugyancsak ’Lauternben a 90 perc 2–2-re végződött, a hosszabbításban nem született gól, a tizenegyescsatát pedig 6-5-re megnyerték a hazaiak.

Az esti összecsapáson a Mönchengladbach fogadja a Wolfsburgot a Bökelbergben. A Bundesligában tabellaszomszédok, azonos pontszámmal  (16) a Gladbach csak hárommal kevésbé rossz gólkülönbséggel előzi meg a Volkswagen-gyári zöld-fehéreket. A bajnokságban a 11. körben, november 10-én csaptak össze, ugyancsak a Bökelbergben, 4–0-s hazai siker született négy különböző gólszerzővel (Cancara,  Reitz, Honorat, Pléa). A kupahistóriában régebbi csapat lévén a Gladbach játszott jelentősebb szerepet, ötszörös döntős, háromszoros győztes (1961, 1973, 1995), a Wolfsburg két végküzdelméből az 1995-öst elvesztette, a 2015-öst megnyerte. A két évszám azonosságából kiderül, 1995-ben a két együttes játszotta a berlini döntőt, abban a Gladbach 3–0-ra nyert Dahlin, Effenberg és Herrlich (jó kis névsor…) góljával – ez volt a klubok eddigi egyetlen kupacsatája.
A Gladbach mesterének, Seoane mesternek több a sérültje, de a betegségéből felépülő Wöber és a bajnokin a vezető gólt szerző Cvancara izomproblémái múltával visszatérhet. A VfL-ből Llanez, L. Nmecha,  Sarr és Wimmer hiányozhat Niko Kovac edzőnek, Arnold és Bornauw szerepeltetése az utolsó órákban dőlhet el, Gerhard pedig Bochumban (1–3) nem kezdhetett, de lehet, hogy most felváltja Rogeriót a középpálya bal oldalán.

OLASZ KUPA

A keddi egyetlen mérkőzésen, a Lazio–Genoa találkozón két gyengécske formában lévő együttes szeretne kikecmeregni a gödörből. Bár a Lazio a Serie A legutóbbi játéknapján 1–0-ra csak-csak legyűrte az utolsó előtti Cagliarit az örökifjú Pedro góljával,  9. helye méltatlan az előz idény ezüstjéhez. (Más kérdés, hogy számos rivális ugyancsak egyenetlen teljesítménye miatt így is csak öt ponttal van elmaradva a már BL-helyes városi rivális Romától). A Genoa sem hasít túl jól, igaz, ha szombaton legyőzte volna az Empolit, most egy hellyel előbbre állna a mostani 14.-nél. A bajnokságban a korai szakaszban, augusztus 26-án találkoztak, az Olimpicóban nagy meglepetésre a Genoa győzött Mateo Retegui góljával, az argentin születésű, de olasz válogatott csatár előbb volt a squadra azzurra tagja, mielőtt bemutatkozott volna a calcio élvonalában.
A kupahistóriában a Lazio az óriások egyike, 7 győzelmével, amelyhez 3 vesztes finálé is társul, az örök ranglista 4. helyezettje. A Genoa az olasz futball (egyik) hőskorában, a harmincas évek végén egyszer volt kupagyőztes (1937, a Roma elleni 1:0-s döntővel; a vesztes rómaiaknál hat 1934-es és 1938-as világbajnok játszott), három évre rá pedig ugyancsak 1:0-re vesztesen került ki a Fiorentina elleni fináléból az akkor Genova 1893 nevet viselő klub együttese.  A kupában egyébként 1936-tól 2017-ig hétszer mérkőzött meg a két együttes, az örökmérleg 4–2–1 a Lazio javára, az egyetlen Genoa-győzelem az 1946-os első találkozón született (5:0).
A Lazio kiemeltként most kapcsolódik az idei kiírásba, a legutóbbi Serie A első nyolc helyezettje egyaránt élvezi ezt az előnyt, ráadásul hazai környezetben mérkőzhetnek. A Genoa az első körben 4–3-ra verte meg a másodosztályú Modenát (ott is érvényesül a magasabb osztályú játszik otthon megoldás), majd a szintén Serie B-s Reggianát 2–1-re győzte le, a hosszabbításban, a 99. percben szerzett Gudmundsson-góllal.

DFB-POKAL, 3. forduló (nyolcaddöntő). Sport2 17:45  1. FC Kaiserslautern–1. FC Nürnberg (kommentátor: Engyel István, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hrutka János); Sport2 20:30 Borussia VL 1900 Mönchengladbach–VfL Wolfsburg (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hrutka János)
COPPA ITALIA, nyolcaddöntő. Sport1 20:45  SS Lazio–Genoa CFC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kéri András)