Nehéz akadály az Internek a címvédő úton • SportTV

Nehéz akadály az Internek a címvédő úton

2023. 01. 31. 15:22    
Olvasási idő: 3 perc

A Coppa Italia a negyed-, a DFB-kupa a nyolcaddöntőjénél jár. Mi mindkét sorozatot folyamatosan közvetítjük. Itáliában talán a forduló rangadója jutott keddre, a németeknél a magyar vonatkozást válogatott játékosunk sérülése után a magyar bajnoktól Berlinbe igazoló vb-játékos esetleges szereplése jelenti.

Éautaro és Dzeko témadóduójánál talán csak az Osimhen, Kvarachelia kettős jobb most Itáliában. A kupában az Atalanta ellen most a világbajnok argentin és a veterán macedón bizonyíthat(Fotó: Getty Images)

OLASZ KUPA

Mivel a Coppa Italia negyeddöntőjébe csupa Serie A-csapat jutott be, ebben az idényben „bejött” a célzottan a nagycsapatok minél tovább  kerülését támogató lebonyolítási rendszer. Szokásos egy-egy páros0tás nehézségét úgy kalibrálni, hogy összeadják a két csapat bajnoki helyezési számát, s minél alacsonyabb ez az érték, annál rangosabb a párharc. Ha ezt a műveletet elvégezzük , messze a kedd esti Inter–Atalanta párharcé a pálma, két virtuális BL-csapat csap össze, a jelenleg 2. fekete-kékek fogadják a lombardiai „szomszédot”, a negyedik fekete-kékeket. Temészetesesen itt is egy jóval nagyobb kupamúltú csapat fogad egy kevésbé dekoráltat: a milánóiak 14 döntőből 8 győzelemmel harmadikok az örökrangsorban, a bergamói vendégek ötször jutottak el a fináléig, de csak az első alkalommal, 1963-ban sikerült megszerezniük a trófeát. Kupaörökmérlegük nyelve is igencsak az Inter oldalára billen el, kilenc találkozóból 6–1–2 a mutató, meccseik többségét még a csoportkörös korábbi fázisokban játszották 1967 és 1979 között, ebben az évezredben csak egy kétmeccses negyeddöntőjük volt 2005-ban, azt kettős győzelemmel nyerte meg az Inter.
A bajnokságban ebben az idényben november13-án Bergamóban ütköztek meg,  Lookman és Dzeko találatával 1–1 es félidőt zártak, a második játékrészben ismét Dzeko szerzett gólt, majd Palomino mindkét kapuba bezalált (először a sajátjába), így alakult ki a 3–2-es vendéggyőzelem.
Mivel mindketten kiemeltek voltak, csak egy-egy mérkőzést játszottak eddig ebben a kiírásban. Az Inter csak kínnal-keservvel gyűrte le a másodosztályú Parmát,  a továbbjutást jelentő gólt Acerbi a 110. percben lőtte a Coppa italiától búcsúzó veterán Gianluigi Buffon hálójába. Az Atalanta viszont gólfesztivált rendezve 5–2-re kitömte a Speziát, a remek góllövőformába lendülő Lookman duplázott, mellette Hateboer és Höjlund iratkozott fel az eredményjelzőre, az ötödik gólt Ampadu „szerezte”, aki saját kapujába talált.
A „mindig nyerő” Napolin kívül ez a két csapat volt az első „tavaszi” forduló nyertese, az első nyolc helyezettből csak nekik sikerült győzniük, a másik öt remizett vagy kikapott. Az Inter. Az eltiltásukat letöltő Skriniar és Barella visszatérhet a milánóiak kezdőjébe, az előzetesek szerint Dzeko, Lautaro támadóduóval kezd Simone Inzaghi. A másik oldalon Gasperini továbbra sem számít Palominóra és Zappacostára, Djimsiti és De Roon játszik a helyükön, elképzelhető, hogy a mester nem is változtat a Sampdoriát szombaton 2–0-ra legyőző együttese kezdőjén.

NÉMET KUPA

A Német Kupában a Paderborn–Stuttgart összecsapással indul a nyolcaddöntő, azaz a 2. Bundesliga 5. helyezettje fogadja az élvonal 15. (lókieső) helyen álló együttesét, a VfB azonos pontszámmal áll a kiesővonal jobbik oldalán a rosszabbik Bochumot csak kevésbé rossz gólkülönbségével előzi meg. A kupamúlt persze a svábok mellett szól, a Stuttgart hatszor volt kupafinalista, háromszor nyert is, igaz, legutóbbi sikerét 26 esztendővel ezelőtt érte el. A Paderborn most ötödször jutott el a nyolcaddöntőig, ebből kétszer járt sikerrel, a 2017–18-as idényben 1–0-ra legyőzte az Ingolstadtot, egy évre rá a Duisburgot idegenben 3–1-re, de mindkétszer simán kiesett a nyolc között.
Korábban kétszer küzdöttek meg a kupában, 2002-ben az első körben a VfB 4–1-re nyert Paderbornban, öt évre rá már a második fordulóban jóval nagyobb csatát vívtak, Hitzlsperger dupláját a SCP07 a második fordulóban kiegyenlítette, s csak Mario Gómez  118. perces találata döntött a továbbjutásról.
Ebben az idényben a VfB a Dynamo Dresdent idegenben 1–0-ra verte meg (gól: Csurlinov), majd a Bielefeldet otthon 6–0-ra (d.: Pfeiffer 2, Stenzel, Endo, Mvumpa, Guirassy). A Paderborn augusztusban a forsuló legnagyobb külömnségű győzelmér aatva 10–0-val ütötte ki az ötödosztályú Einheit Wernigerodét, ám a második kanyarban már jócskán megizzadt, igaz, bundesligás ellenféllel. Már 2–0-ra vezetett a a Werder ellen, a brémaiak a 84. percre kiegyenlítettek, következett a góltalan  hosszabbítás, mag 8 berúgott 11-es után az utolsó párban Bittencourt hibázott, Racjhie nem, azzel az SCP-é lett a továbbjutás. A Kicker előzetese szerint a hazaiaknak kevesebb a hiányzójuk, ám ez nem teszi őket feltétlenül esélyesebbé.

Aissa Laidounit tavaly csak Fradi- és tunéziai válogatott mezben láthattuk (képünkön éppen a dánok elleni vb-csatán kap egy csúnya rúgást), 2023-tól klubmeccseken már az Union szerelését viseli, először talán már kedden este Berlinben (Fotó: Getty Images)

A nap második csatája érdekesebb nekünk egy kicsit, hiszen Schafer András és most már Aissa Laidouni is a hazai Union Berlin profija, a vendég Wolfsburgnak jelenleg nincs magyarja. (Legalábbis a pályán bevethető nincs, hiszen Bódog Tamás az edzői stáb egyik tagjaként foglalhat helyet a kispadon vagy a lelátón.)  Az Union két legnagyobb kupamenetelése során eljutott az elődöntőig. 2001-ban a döntőig is, amelyet elvesztett a Schalke ellen, tavaly pedig csak az elődöntőben bukott el Lipcsében 1–0-s vezetésről a későbbi győztes RB Leipzig ellen. A vendég Volkswagen-városiak egy hajszállal eredményesebbek, nekik csak egyetlen fináléjuk volt Berlinben 2015-ben, de azt megnyerték az esélyesebb Dortmund ellen 3–2-re.
Összecsapásaik listáján eddig csupán bajnokik sorakoznak (7, azokból 2-t nyert az Inion, 2 ikszre végződött, 3 VfL-siker mellett).

A bajnokságban tavaly szeptemberben meccseltek az An der Alten Förstereiben, ahol a kedd esti meccset is rendezik, gól nélküli félidő után 2–0-ra nyert az Union, Jordan és Becker góljával.
Schäfer András sajnos épphogy visszatárt fáradásos lábtörés miatti operációja után, szerdán csereként állt be, szombaton kezdett, de a Hertha ellen a fővárosi rangadón a szünetben le kellett cserélni, s bár a sérülés nem súlyos, az orvosok pihenőt írtak elő neki. Aissa Laidouni, a Fradi kétszeres bajnok, MK-győztes, vb-résztvevő tunéziai középpályása a múlt hét elején szerződött Berlinbe, a transfermarkt.de  szerint 4.1 millió euróért (ez 100 ezerrel több a becsült értékénél). A hírek szerint a papírjai rendben vannak, alighanem a kispadon kezd, csak Sandro Schwarz edzőn múlik, beküldi-e csereként a pályára.

COPPA ITALIA, negyeddöntő. Sport1 20:45 FC Internazionale–Atalanta BC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Kéri András).
DFB-KUPA, nyolcaddöntő.  Sport2  18:45  SC Paderborn 07–VfB Stuttgart (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 20:45 1. FC Union Berlin–VfL Wolfsburg (kommentátor: Haraszti Ádám)