Pályán az kupa örökrekordere, valamint az olasz bajnok és a listavezető • SportTV

Pályán az kupa örökrekordere, valamint az olasz bajnok és a listavezető

2023. 09. 20. 13:06    
Olvasási idő: 5 perc

„Szerkezetben” megismételjük az első forduló nyitónapját a párján is – legalábbi ami BL-közvetítéseinket és kiegészítő műsorainkat, benne közvetítéseinket sőt a használt platformokat is. Azaz négy tévés, egy AMC Mikrós meccs, bevezető és levezető stúdióbeszélgetések, utóbbi közben a nap összes gólja és fontos jelenete is a képernyőre kerül.

Jude Bellingham, a legújabb Real-szupersztár (Fotó: Getty Images)

REAL MADRID–UNION BERLIN (C-csoport)

Stílszerűen az elitliga győzelmi rekordere az abszolút újoncot – kettő ilyen van a 32-es mezőnyben – fogadja az első játéknapon. A királyi gárda idénye eddig „akadálymentes”, összes bajnokiját megnyerte. Pedig előtte a felkészülési időszak utolsó két találkozóját elvesztette még Amerikában a Barca és a Juve ellen, de ahogy mondani szokás, a tesztmeccsekhez képest a tétre menők egészen más világot képviselnek. Ráadásul van egy „személyi” különbség is az amerikai és a spanyolországi találkozók között: előbbiekben még nem, utóbbiakban már Ancelotti rendelkezésére állt Jude Bellingham, aki sokan már ilyen rövid idő után Ronaldo vagy Benzema szintű átigazolásnak vélnek látni. Az ifjú angol 9 perc híján végig játszotta az öt bajnokit, amelyeken öt gólt szerzett, de az csak bónusz, ennél többet tesz a játékhoz pazar szervező készsége. Még egy fontos tényre fel kell hívni a figyelmet: az öt meccsből háromszor az ellenfél szerezte meg a vezetést, ám mindannyiszor fordítani tudott a Real, amely 2021–22-ben hasonló, megalkuvást nem ismerő stílusban jutott el 14. BEK-/BL-sikeréig.
Az Union Bundesliga-idénykezdete nem volt ilyen felemelő. Igaz, két 4–1-es sikerrel nyitott, ám az utolsó két meccsén, a nemzetközi szünet előtt és után is vereséget szenvedett a Lipcsétől otthon (0–3), a Wolfsburgtól idegenben (1–2). A klubvezetősg nagyot „dobott” a Juve-ikon Leonardo Bonucci szerződtetésével, más kérdés, hogy Urs Fischernek még be kell építenie csapatába a veterán világbajnok védőt. A Volkswagen-gyáriak ellen még nem ülhetett a kispadra sem, ám a hírek szerint a Bernabéuban már ott lehet a cserék között. Ha netán pályára lép, 114. nemzetközi kupa-, ezen belül 85. BL-meccsén szerepelhet, a keret többi taglából kilencen játszottak már a csúcsligában, együtt összesen 93-szor…
Sajnos Schäfer András felépülése a legutóbbi, június 1-jei műtétje után (sajkacsonttöréssel operálták) még nincs olyan stádiumban, hogy játszhasson, nem is nevezték a csapat őszi BL-keretébe.
Az Union egy „történeti fogódzóba” azért kapaszkodhat: amikor a Real legutóbb egy abszolút BL-újoncot fogadott a Bernabéuban, 2021. szeptember 8-án, akkor vendége három ponttal távozott a szentélyből (2–1). Az az ellenfél a Sheriff Tiraspol volt – viszont a királyi gárda annak az idénynek a végén elhódította a trófeát…

GALATASARAY–FC KÖBENHAVN (A-csoport)

A két együttesnek van már közös BL-múltja, 2013–14-ben ugyanis a Real Madrid (a későbbi győztes) és a Juventus mellett ők alkották a B-csoport kvartettját. A két óriás persze továbbment, a kisebbek otthon megverték a másikat, Isztambulban a Galata győzött 3–1-re (gólok: Felipe Melo, Sneijder, Drogba, ill. Claudemir), Koppenhágában az FCK Braaten 6. perces góljának köszönhetően vágott vissza (1–0).
A Galata erős Európában az utóbbi 9 nemzetközi kupameccsén csak a Barcától kapott ki, 6-szor nyert, 2 döntetlen mellett (ebből három siker a mostani selejtezősorozatra esett). Teljes idénykezdetét sem érheti sok kritika: 10 találkozón (6 BL, 4 bajnoki) veretlen, 8 győzelem mellett csak a Zalgiris ellen Vilniusban (2–2) és a Kayserispor ellen Kayseriben (0–0) vesztett pontokat. Ennek megfelelően 2. a Süperligben, 10 pontjánél csak a százszázalékos Fenerbahce gyűjtött többet (12), ők ketten egy-egy elhalasztott meccs ellenére éllovasok.
Az FC Köbenhavn már 8 bajnokin van túl, mert a Superligaen küzdelmei már július végén megkezdődtek. Hat győzelemmel, egy-egy döntetlennel és vereséggel a címvédő vezeti is a bajnoki táblázatot, egy ponttal megelőzve a Bröndbyt, kettővel a Nordsjaellendot, utóbbi ellen játszotta döntetlenjét szombaton úgy, hogy kétszer is vezetett, de a hazai csapat mindkétszer egyenlíteni tudott. Ugyanúgy hat meccset játszott a BL-kvalifikációban, mint a Galata, ugyanúgy veretlen maradt (4 győzelem, két döntetlen), igaz a cseh bajnok Spartán csak 11-es párbajban tudott felülkerekedni.
A rajt előtt korai esélyt latolgatni, de úgy tűnik, a török és a dán bajnok most hasonló helyzetben van, mint 9 éve. A csoport másik tagja ugyanis többszörös BEK-/BL-győztes (Bayern 5, ManUnited 3), így ők alighanem a továbbélést, az El-rájátszást érő harmadik helyért kell tusakodniuk.

REAL SOCIEDAD–INTER (D-csoport)

Az Inter most hasonló villámrajttal indult a Serie A-ban, mint tavaly ilyenkor a Napoli. 4 mérkőzés, 4 győzelem – ebből egy kiütéses derbisiker – , 13 szerzett, egyetlen kapott gól – mi kell még?  Mondjuk egy megfelelő BL-rajt. Az pedig nem lesz egyszerű menet. A legutóbbi négy kupakiírásból negyedszer is meg kell mérkőznie spanyol együttessel. 2020–21-ben és 2021–22-ben négyből négyszer kikapott a Real Madridtól, tavaly viszont milánói 1–0-val és katalóniai 3–3-mal 4 pontot szerzett a Barca ellen, az El-playoffba „küldve” Xavi csapatát. Idegenben amúgy sem megy túlzottan a spanyol csapatok ellen a nerazzurrinak, 23 mérkőzésből csupán három győzelem és három remi mellett 17 vereség teszi túl nehézzé a mérleg ellenoldali serpenyőjét. Legutóbb 19 éve (!), a 2004–05-ös csoportkörben sikerült Spanyolhonban nyernie, 5–1-re a Valencia ellen. Valami azt súgja, győzelmi széria ide vagy oda, Inzaghiék egy ponttal is elégedetten térnének haza San Sebastiánból.
A döntetlen a hazaiaknak sem lenne túl rossz eredmény, tekintve, higy vendégükkel szemben ők nem szárnyalnak annyira hazai bajnokságukban. Első három LaLiga-meccsük egyaránt iksz lett, utána gólgazdag meccsen (5–3) kényszerítették térdre a Granadát, vasárnap viszont 2–1-re kikaptak a Bernabéuban. Már az 5. percben vezettek ugyan Barrenetxea góljával, de a Madrid a második játékrész első negyedórájának első és utolsó percében is betalált Valverde lövésével és Joselu fejesével, megőrizve makulátlan mérlegét.
A két együttes egyszer mérkőzött meg csak az európai kupaporondon: 1979–80-ban az UEFA-kupa első körében szeptember 19-én, azaz 44 éve és egy napja az Inter a San Siróban 3–0-ra győzött, a visszavágó október 3-án az Anoetában 2–0 baszk sikerrel ért véget.(A továbbjutó Inter a következő körben kiesett a későbbi döntős Mönchengladbachtól.)

ARSENAL–PSV (B-csoport)

Luuk de Jong, a veterán csatár az idényben 9 góljával a PSV legeredményesebb támadója, a BL-selejtezőkben ebből ötöt szerzett (Fotó: Getty Images)

Meglehetősen gazdag a közös kupatörténetük, amely egy nyolcaddöntős párharcot, két BL- és egy El-csoportkörös oda-vissza meccset tartalmaz. Időben a legközelebb a tavalyi El-csoportkörös találkozók vannak, október 20-án az Emiraresben Xhaka 70. perces bombájával az Arsenal volt a jobb, egy hétre rá a Philips Sportparkban hazaiak Vermeer ls Luuk de Jong második félidős találatával győztek. (A 8 találkozó összmérlege egyébként 3–3–2 az ágyúsok javára.)
Az Arsenal a mindent nyerő ManCitytől elcsenve egy trófeát kezdte a szezont (a Community Shieldet 1–1 után 11-es párbajban nyerte meg), majd a Premier League–ben 4 sikerrel és egy döntetlennel folytatta. A 13 pont más években talán az elsőséghez is elég lenne, de ezzel most csak negyedik, a City ugyanis hibátlan és a  Spurs, valamint a Liverpool is 13 pontos és egyelőre jobb a gólkülönbségük.
A PSV viszont százszázalékos az Eredivisiében, legutóbb szombaton a NEC-et agyabugyálta el 4–0-val, két akció-és két büntetőgóllal, L. de Jong (2), Lang és Pepi révén. Az idényt a szuperkupa (Johan Cruyff Schaal) megnyerésével indították (1–0 a Feyenoord ellen Rotterdamban), a BL-kvalifikációban a Sturm és a Rangers ellen 3 győzelem, egy döntetlennel jutottak túl (Glasgow-ban játszottak remit), azaz az idénymérlegük imponáló: 9 meccs, 8 győzelem, egy remi.
Vagyis két szuperkupagyőztes, veretlen, kiváló formában lévő csapat feszül egymásnak, alighanem képesek lesznek egy jó kis meccset kihozni a BL-rajtjuk alkalmából.

BRAGA–NAPOLI (C-csoport)

A két csapat potenciálját tekintve nem kérdéses, hogy a Partenopei sokkal többre van hivatva. Ám a Braga már sokszor bizonyította, a nemzetközi kupaporondon nem ismer lehetetlent. A legjobb példa erre a 2010–11-es idény, amikor először érte el a BL-csoportkört, onnan az El-be átkerülve a Lech Poznan után a nyolcaddöntőtől három európai kupagyőztest (Liverpool, Dinamo Kijev, Benfica) elbúcsúztatva egészen a döntőig verekedte el magát, amelyben csak minimális különbséggel, 1–0-ra kapott ki a Portótól. Azóta is minden évben minimum csoportkörös, általában az Európa-ligában, de 2012 után idén harmadszor is a csúcsliga táblájára jutott, idén a Topolya és a Panathinaikosz kiejtésével.
A Napoli a szemünk előtt, az előző idényben parádés teljesítménnyel jutott el a scudettóig, és a BL-ben hosszú idő után visszatérve a negyeddöntőig. Ám a nyári változások – talán főképp az edzőcsere – után egyelőre nem csúcsszinten folytatja: 2 győzelemmel 1-1 vereséggel és döntetlennel csupán ötödik a tabellán.
A Braga sincs csúcsformában a Primeira Ligában, 2-2 győzelemmel és vereséggel, egy remivel, 7 ponttal csupán a 8. Ám a BL-kvalifikációban nyújtott százszázalékos teljesítménye a szerbiai és a görög ellenféllel szemben mutatja: igazi (európai) kupacsapat!

BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, 1. forduló. Sport1 17:30 a nap felvezetése (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Várhidi Péter); Sport1 18:30 Real Madrid CF–1. FC Union Berlin (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita: szakértő: Hrutka János és Várhidi Péter); Sport2 18:30 Galatasaray SK–FC Köbenhavn (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport1 20:45 Real Sociedad CF–FC Internazionale (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila és Várhidi Péter); Sport2 20:45 Arsenal FC–Philips SV (kommentátor: Haraszti Ádám)  AMC Mikro 21:00 (felv. Sport2 23:00)  Sporting Braga–SSC Napoli (kommentátor: Fülöp László); Sport2 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Faragó Richard és Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Várhidi Péter)