Három vagy egy magyar lesz Sallaiék ellenfele? • SportTV

Három vagy egy magyar lesz Sallaiék ellenfele?

2022. 04. 20. 16:37    
Olvasási idő: 4 perc

A második olasz és német kupaelődöntő mellé egy elmaradt Serie A-meccs is bekerült szerdai élő közvetítéseink programjába. Magyar szempontból a legérdekesebb, hogy a három válogatott játékosunkat (Gulácsi, Orbán, Szoboszlai) felvonultató Leipzig, vagy a Schäfer Andrást alkalmazó Union Berlin jut be a Német Kupa berlini döntőjébe, amelybe Sallai Roland Freiburgja már véglegesítette részvételét.

Willi Orbán már jegyez gólt a berliniek ellen , igaz még a máásodosztályban hat esztendeje talált be az Union kapujába, bajnokin (Fotó: Getty Images)

UDINESE–SALERNITANA

A találkozó még csak az első lesz közöttük az idényben, mert a 19. fordulóból, azaz „őszről” halasztották el. Egy hónap és két nap múlva kerül sor a fordított pályaválasztású találkozójukra Udinében. Nem túl gyakran találkoznak, főleg az élvonalban, legutóbb 1999 februárjában, azaz több mint 23 éve meccseltek az élvonalban.  Az udineiek kerek 20 ponttal szereztek többet vendégüknél, amely  ha matematikailag még nem is, de lényegében már kiesett az első osztályból. Hazai győzelem estén helycsere történik a 11. helyen, a friuliai gárda megelőzi a Torinót.

Gabriele Cioffi megjenet a pályán decemberben, de akkor nem került sor az Udinese-Salernitana meccsre. A találkozót szerdán pótolják a Dacia Arenában (Fotó: Getty Images)

Mivel a hazaiak állandó csatárduójának egyik tagja, a portugál Beto combhúzódás miatt aligha játszik, Gerald Deulofeu mellé új társat kell állítania, így Ignacio Pessetto ritka alkalomként helyt kaphat a kezdőcsapatban.  Ám az is lehet, hogy Success lép előre másik csatárnak, Beto mellett Gabriele Cioffi az eltiltott Nahuel Molinával sem számolhat, és R.Pereyra szereplése is kérdéses. A másik nyolc helyen alkalmasint nem változtat a mester az Empoli ellen a forduló legnagyobb gólkülönbségű győzelmet (4–1) arató csapatán.
A vendégek eközben M. Coulibalyra, Musset-re és Ruggerire továbbra sem számíthatnak, és Sepe kapus játéksa sem vehető biztosra, mert a Samp ellen a 70.percben le kellett cserélni. Meglehet, ismát Belec állhat a kapufák közé. A csapatkapitány Djuric és Mazzocchi is el van tiltva, így Mikael áll készenlétben, hogy Bonazzoli mellett a csatárduó másik tagja lehessen.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Udinese nyeretlen legutóbbi 15 szerdán lejátszott bajnoki meccsén (6 d., 9 v.); legutóbbi győzelméig ezen a hétköznapon 2017 októberéig kell visszalapozni, amikor idegenben legyőzte a Sassuolót, Antonio Barak góljával. 2. Az Udinese minimum két gólt szerzett legutóbbi három bajnokiján, ennél hosszabb hasonló sorozata 2020 júniusában volt (4); mi több, a fehér-feketék legutóbbi négyes vagy hosszabb nyerő szériája 2017 decemberében volt (5). 3. A salernóiak középpályása, Simone Verdi három eddigi Serie A-duplájából az elsőt az Udinese ellen szerezte a Dacia Arenában aratott 2–1-es győzelem alkalmával, 2016 májusában.

Kapcsolódó

Udinese–Salernitana bajnoki örökmérleg

Összesen: 10 mérkőzés–6 Udinese-győzelem–3 döntetlen–1 Salernitana-győzelem/ 21–10-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 2–2–0–0 / 4–1. Udinében: 5–4–1–0 / 14–4. Udinében a Serie A-ban: 1–1–0–0 / 2–0. A párosítás legjobb gólszerzői: Giuseppe Sacchi (Udinese) 4 gól, Marcio Amoroso és Luigi Zorzi (Udinese) 3-3, Dandolo Flumini (Salernitana) és Alberto Fontanesi (Udinese) 2-2.
A legutóbbi mérkőzés: Salernitana–Udinese 1–2 (0–1). Gólok: Pierini (öngól), ill. T. Locatelli, M. Amoroso (1999. 2. 7.). A legutóbbi bajnoki Udinese-győzelem: 2–1 (1999. 2. 7., Salernóban); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (1995. 5. 28.); a legutóbbi Salernitana-győzelem: 1–2 (1950. 6. 11., Salernóban). Házi gólkirály: Beto és Gerard Deulofeu 11-11, ill. Federico Bonazzoli 7 gól.

JUVENTUS–FIORENTINA

Dusan Vlahovics ősszel még a Fiorentinában játszott bajnokit a Juve ellen, most nem régi csapattársai ellen igyekszik betalálni a kapuba (Fotó: Getty Images)

Mivel két óriási múltú csapatról van szó, nem meglepő, hogy jó néhány kupacsatát vívtak már egymássa., ez lesz a 16. összecsapásuk a Coppa Italiában. Némi meglepetésre az örökmérleg még midig a Fiorentina minimális fölényét mutatja a rekord kupagyőztessel szemben. Ám ez a minimális különbség akár egygólos Juve-sikerrel is kiegyenlítődhet. Igaz, erre nincs is szüksége az öreg hölgynek, egy sima döntetlen is elég a továbbjutáshoz, hiszen több mint másfél ónapja az első találkozó Firenzében vendég sikerrel ért véget, amelyet egy  lila szempontból  szerencsétlen öngóllal szereztek meg Massimiliano Allegri tanítványai.
Legutóbbi kupacsatájukat egyébként ugyanebben a fázisban vívták 7 éve, akkor mindkét színhelyen vendég győzelem született, csak éppen a Franchiban 0–3, az Allianzban 1–2 lett a végeredmény, azaz a Juve jutott tovább, s annak az idénynek a végén meg is szerezte a trófeát.
Az elődöntőig vezető úton a torinóiak a Sampdpria elleni 4–1-gyel és a Sassuolo elleni 2–1-gyel jutottak el, a firenzeiek – nem kiemeltként korábban rajtolva  – a Cosenzát (4–0) és a Beneventót (2–1) otthon győzték le, majd hosszabbításban, három kiállítással tarkított meccsen 5–2-re verték meg az akkoriban listavezető Napolit a Maradona-stadionban, végül a negyeddöntőben ugyancsak idegenben, Bergamóban búcsúztatták az Atalantát 3–2-vel.
A bajnokságban csak az első félidényes mérkőzésüket játszották le, azon ugyancsak az Allianz Stadionban 1–0-s hazai győzelem született Cuadrado 90. perces (!) góljával. Ha a papírforma érvényesül, a Juventus 21. fináléját vívhatja (eddig 14 győzelem, 6 vereség), a Fiorentina 11-edszer játszhat döntőt (6 siker, 4 kudarc) május 11-án, a római Olimpicóban, ahol a bajnoki címvédő, legutóbb 2011-ben kupagyőztes Internazionale lesz az ellenfele.

Kapcsolódó

Juventus–Fiorentina kupamúlt

Összesen: 15 mérkőzés–5 Juventus-győzelem–4 döntetlen–6 Fiorentina-győzelem/ 24–25-ös gólkülönbség. Torinóban: 6–3–1–2 / 12–9. A legutóbbi kupamérkőzésük: Fiorentina–Juventus 0–1 (0–0). G.: Venuti-öngól (2022. 3. 2., elődöntő). A párosítás legjobb gólszerzője: Alessandro Del Piero (Juventus) 11 gól, Giampiero Boniperti (Juventus) 10, John Hansen (Juventus) 9.
Legjobb kupaszereplés:
győztes (14x: 1938, 1942, 1959, 1960, 1965, 1969, 1983, 1990, 1995, 2015, 2016, 2017, 2018, 2021), ill. győztes (6x: 1940, 1961, 1966, 1975, 1996, 2001). Az előző kiírásban: győztes (Atalanta 2–1), ill. nyolcaddöntős (Inter 1–2 h.).

RB LEIPZIG–UNION

A egyre jobb formába lendülő, a Bundesligában már a 3. helyre felkúszó Leipzig újabb lépéssel kerülne közelebb a hőn áhított első nemzeti trófeához. Korábban már kétszer is eljutott a berlini Olimpiai Stadionban rendezendő fináléig, de a jelenkori német futball két zászlóshajója, a Bayern München (2019) és a Borussia Dortmund (2021) jobbnak bizonyult a végküzdelemben.
A mostani kiírásban két különböző edző vezetésével kapott gól nélkül jutott el a lipcsei együttes, az négy alacsonyabb osztályú ellenfél, a Sandhausen (4–0), a Babelsberg (2–0), a Hansa Rostock (1–0) és a Hannover (4–0) kiverésével, azaz egészen idáig nem volt élvonalbeli ellenfele. A vendég Union is volt már finalista, méghozzá már az újraegyesített érában is (a korábbi NDK-időkben a FDGP-Pokalt egyszer megnyerte 1968-ban, egyszer döntőzött 1986-ban), a Schalkétól azoban kikapott a 2001-es berlini döntőben 2–0-ra. Az Union útja kissé göröngyösebb volt az elődöntőig, a Türkgücü München is keményen ellenállt (1–0), a Waldhof Mannheim ellen egyenesen hosszabbításra volt szükség (3–1), a városi derbin a nyolcaddöntőben már megjárták az Olimpiai Stadiont (3–2 a Hertha ellen), majd a három idegenbeli siker után otthon verték meg a másodosztályú St. Paulit (2–1); azaz egy kivétellel mindig kaptak gólt, de egy élvonalbeli csapatot azért ki kellett verniük. Korábban nem játszott a két együttes a nemzeti kupában, ez lesz az első összeakaszkodásuk.
Ami a két csapat magyarjait illeti, Gulácsi végig, Orbán sérülése kivételével csaknem mindig állandó kezdő volt az idényben, élvezték mindkét edző bizalmát. Szoboszlai a Tedesco-időszakban inkább háttérbe szorult a spanyol válogatott Dani Olmo mögött, de az utóbbi két bajnokin kiérdemelte edzője bizalmát, amelyet a Hoffenheim ellen harmadik („biztosító”) találattal, a BL-indulás szempontjából pedig fontos Leverkusen elleni derbin pedig végig játszva győztes góllal hálált meg. A túloldal magyarja, Schäfer András januárban érkezett Dunaszerdahelyről Berlinbe, eddig 5 bajnokira mindig csereként beállva 115 percet kapott a Bundesligában, amely alatt kétszer figyelmeztették sárga lappal. Ő tehát semmiképpen sem mondható állandó embernek a csapatban, de ki tudja, hátha epizódszerepben alakít nagyot, ha Urs Fischer mester a pályára küldi.

SERIE A, elmaradt mérkőzés. Sport1 18:45 Udinese Calcio–US Salernitana 1919 (kommentátor: Méhes Gábor).
COPPA ITALIA elődöntő, visszavágó. Sport1 20:45 FC Juventus–ACF Fiorentina (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila)
DFB-KUPA, elődöntő. Sport2 20:45 RB Leipzig–1. FC Union Berlin (kommentátor: Faragó Richard)