Három serlegért öt meccs a Sport TV-s kupaszerdán • SportTV

Három serlegért öt meccs a Sport TV-s kupaszerdán

2022. 01. 19. 13:21    
Olvasási idő: 6 perc

A Coppa Italia és a DFB-Pokal mellé felsorakozik a Copa del Rey is – a három országos kupasorozatból három tv-s élő és két AMC Mikrós élő mérkőzéssel jelentkezünk a szerdai napon, a két streamelt találkozót felvételről is megmutatjuk utólag két tv-csatornánkon.

Joaquin Correa a kupameccsen bizonyíthat az Inter csatárkettősében (Fotó: Getty Images)

COPPA ITALIA

Az Internazionale–Empoli mérkőzésen a 7-szeres győztes, 6-szoros finalista vesztes milánói óriás csap össze a fennállása során klubcsúcsként kétszer a negyeddöntőig eljutó Empolival.
A két csapat 10 meccset váltott a  kupában, 9-szer az Inter nyert, egyszer remiztek. Érdekes, hogy mindkét negyeddöntős szereplésekor (1988, 2007) éppen a fekete-kékek állították meg a kékeket – mindkétszer oda-vissza győzelemmel. (Akkoriban a negyeddöntőket még kétmeccses párharcokkal bonyolították le.)
Ebben a kiírásban a bajnok Inter kiemeltként most kapcsolódik be a küzdelmekbe, vendége már két fordulón sikeresen átjutott. Elsőre a másodosztályú Vicenzát győzte le otthon 4–2-re (gólszerzők: Bajrami, Haas, Mancuso, Crociata), másodikra a sorozat gólokban leggazdagabb meccseinek egyikén Veronában ütötte ki a helyi Hellast 4–3-ra (g.: Mancuso 2 – egyik 11-es, La Mantia, Bajrami).
A bajnokságban hatalmas a különbség köztük, az éllovas Inter potom 21 ponttal gyűjtött többet, azaz praktikusan fordulónként egy pontot vert rá vendégére. Október 27-én ütköztek meg közvetlenül, akkor a Carlo Castellani Stadionban D’Ambrosio és Dimarco találatával a milánóiak nyertek 2–0-ra, igaz a két gól között Riccit kiállították.
A szerdai meccsre Simone Inzaghi vélhetően többet is változtat, mert a szezon közepi nagy meccsdömping közepette szüksége van az erők egyenletes elosztására is. Állítólag a bajnok azzal a luxussal büszkélkedhet, hogy praktikusan nincs fontos hiányzója. Alexis Sánchez és Edin Dzeko kikerülhet a kezdőből, a Martínez, Correa duó válthatja őket. Az induló csapatban olyan „perememberek” is ott lehetnek, mint Gagliardi,  Dimarco és Ranocchia, és lehet, hogy az állandóan tűzben tartott Handanovic kapus is kap végre egy pihenőnapot, Radu kerülhet a kapufák közé.
Az Empoli viszont combizomsérülés miatt továbbra is nélkülözi a szélsőhátvéd Parisit, a még tinédzser hátvéd, Viti is visszatérhet eltiltása után. A középpályás Haas, a Verona elleni meccs hőse megsérült, várhatóan a jövő hónapig vonalon kívül marad, Andreazzolinak olyan fiatalokhoz is kell nyúlnia, mint Stulac és Asliani. A veterán trénernek több variációja  van a támadósorban, Cutrone, La Mantia és Mancuso mind abban reménykednek, hogy Andrea Pinamonti helyére léphetnek.
A másik meccsünknek, a Sassoulo–Cagliarinak két kezdő időpontja is van. A kezdő 17:30 óra előtt fél órával már látható lesz az AMC Mikrón, a kezdettől hallható is magyar kommentárral, amellyel meg is ismételjük éjszaka. A két együttes közül a szárdoké egyszer már a fináléban is járt, még 1969-ben, a hazai fekete-zöldek négyszer is eljutottak a nyolcaddöntőig (mindannyiszor a legutóbbi 7 idényben), de tovább lépniük még egyszer sem sikerült. A kupában eddig egyetlenegyszer mérkőztek meg, 2015 decemberében a 4. fordulóban a sassuolói Mapei Stadionban Sau egyetlen góljával nyerni tudott a Cagliari. A bajnokijukon november 21-én 2–2-es döntetlent játszottak, mindkét csapat egy-egy akció- és 11-es gólt szerzett, Scamacca és Berardi, illetve Baldé és Joao Pedro révén.
A Sassuolo talizmánja, az Európa-bajnok Berardi ismét a csapatban szerepelhet eltiltása letöltésével, de többen, például Djuricsics, Hamed Traoré és Henrique nem állhat Dionisi edző rendelkezésére. Az edző bírálta középpályását, Maxime Lopezt a Verona elleni teljesítménye miatt, ezért valószínűleg ki is marad a kupacsatából, a helyéért Kaan Ayhan és Harrui küzd meg. Raspadopri és Scamacca is 5-5 gólos december eleje óta, ők alkothatják Berardival a csatártriót, de a mester számíthat Fresnelre is valamelyikük helyett.
A Cagliarinál Strootman, Cáceres és Walukiewicz továbbra is sérült, az Atalantától kölcsön kapott Lovato szereplése is kérdéses, Baldé pedig továbbra is nemzeti csapatával szerepel Szenegálban az ANK-n. Mazzari szokásosan váltogatja szélsőhátvédeit, most éppen Bellanova és Likojannisz kezd majd Zappa és Dalbert helyén, s lehet, hogy a tartalékkapus Radunovics s bizalmat kapp legalább a kupameccsre a mestertől.

DFB-KUPA

Willi Orbán és a Lipcse otthon tehet egy lépést az újabb berlini kupadöntő felé (Fotó: GETTYIMAGES)

A Bayern és a Dortmund kiesésével az RB Leipzig vált a kupasorozat első számú esélyesévé. A lipcsei együttesnek a másodosztályú Hansa Rostock ellen kell valóra váltania magasabb továbbjutási esélyeit. A két együttes még sosem találkozott a kupában, a bajnokságban is csak kétszer, még a 2013–14-es idényben, amikor az RB még a harmadosztályban szerepelt, ekkor kezdte meg a nagy rakétázást felfelé. Akkor egyébként a két csapat egyformán idegenben verte meg a másikat: Lipcsében a Hansa nyert ­1–­0-ra, Rostockban a Red Bull 2–1-re.  A 2014 márciusi meccsről egyetlen hírmondó maradt a lipcseiek mai csapatában, Yussuf Poulsen, de olyan játékosok is a pályán voltak az RB színeiben, mint Joshua Kimmich vagy a ma Nápolyban légióskodó Demme. (A rostocki keretben nincs ilyen régi játékos).
Az előző két fordulóban a lipcseiek a Sandhausent 4–0-ra (g.: Orbán, Haidara, Nkunku, Szoboszlai), a másodikban a Babelsberget 1–0-ra (g.: Szoboszlai) győzték le, egyarént idegenben, azaz még gólt sem kaptak a sorozatban. A Hansa mindkét mérkőzésén hosszabbításra kényszerült. A Heidenheim ellen otthon 1–1 es 90 perc után 3–2-re nyert, Mainka öngólja és Rizzuto hosszabbításban elért találata után Munsy a 119. percben döntötte el a továbbjutás kérdését. A következő meccs még ennél is jobban ki volt „centizve”. Az ugyancsak másodosztályú Jahn ellen Regensburgban Riedel és Mamba talált a hazao kapuba, de a jahn a 90+1. percben egyenlítni tudott. Sőt, még a vezetést is megszerezte a ráadásban, azt viszont a 120+1. percben Breier tette egyenlővé. Végül a 11-es párbajt 4–2-re nyerték meg a rostockiak.
A Lipcse a jól induló tavasszal már a 7. helyen áll a Bundesligában, csupán 4 pont a hátránya negyedik Hoffenheim mögött. A Rostock az utolsó bent maradó helyet (15.) foglalja el, tehát ha egymás fölé-alá állítjuk a táblázatokat, 26 helyezés van köztük.
Mint ismert, Szoboszlai Dominik izomhúzódást szenvedett az előző bajnoki bemelegítésekor, igy nem játszhat. Domenico Tedesco edző nem kultiválja a „kupakapus” intézményét, ezért a fix kapus, Gulácsi a kezdőcsapat biztos tagja, s alighanem a pályán lesz a kezdő sípszókor Willi Orbán is.

A másik német kupameccsünket, a Hertha BSC–Union Berlin csatát, azaz a fővárosi derbit szintén az AMC Mikrón élőben adjuk, már a 20:45-ös kezdő sípszó előtt fél órával, a Sport2-n pedig a Spanyol Kupa-meccs után felvételről megismételjük. Ennek a párosításnak sincs kupaelőzménye,  most találkoznak először de bajnokit már tízet is váltottak egymással, 6-ot az első, 4-et a másodosztályban. A bajnokságban az Union az 4., Európa-ligát érő helyen áll 31 ponttal, a Hertha a 13., 22-vel, csupán 4-gyel az osztályozós Bielefeld fölött. A bajnokijukat novemberben az Union 2–0-ra nyerte meg otthon, Awoniyi és Trimmel góljával.  A kupában az első körben az Union a müncheni Türkgücüt 1–0-ra győzte le (g.: Kruse), a másodikban Mannheimben a Waldhofot 3–1-re (g.: Behrens 2, Awoniyi).
A Herthában Dárdai Márton már felépült korábbi sérüléséből, valószínűleg a cserepadon kezd, mert Tayfun Korkut edző bízik a Stark, Tourinagha belsővédő-párosban. (Dárdai egyébként édesapja utolsó előtti meccsén, éppen az Union elleni bajnokin szerepelt legutóbb a csapatban, a török mestertől még egyszer sem kapott bizalmat, de stabilan szerepel a mérkőzéskeretben.)

COPA DEL REY

Luis Suárez gólerősségére szüksége volna az Atletinek, hogy kilenc év után újra egy nagy kupamenetelést produkálhasson (Fotó: Getty Images)

A nyolcaddöntő a históriát tekintve második legerősebb párosítása (az első a csütörtöki Bilbao–Barca csúcsderbi) következik szerdán este a Sport1-en. A kupahistória 10. helyezettje, a Real Sociedad (8 döntő, benne 3 győzelemmel, legutóbb a tavaly lejátszott 2019–20-as fináléval) fogadja az örök 4. Atlético Madridot (19 döntő, 10 győzelem, ebből a legutóbbi már 9 éve, 2013-ban). Bármilyen meglepő is, a nemzeti kupában csak háromszor találkoztak. Rögtön a legelső meccsük egy döntő volt, az 1986–87-es kiírásé, amelyet a baszkok 2–2-es 90, illetve 120 perc után 11-esekkel 4–2-re nyertek meg. (Az volt a Real Sociedad második kupagyőzelme, az elsőt még 1909-ben szerezte.) A másik két összecsapás egy kiírásra esett, az 1998–99-es, akkor még két mérkőzéses nyolcaddöntőben küzdöttek meg, San Sebasianban az Atleti győzött 2–1-re, Madridban a kék-fehérek 1–0-ra, így idegenben szerzett több góljával az Atlético ment tovább és az idény végén el is hódította a serleget. Azaz elmondható: eddig amelyikük kupapárharcukban felülkerekedett, a végén át is vehette a győzelmi trófeát.
Eddig ebben a kiírásban a baszkok az első körben 4–0-ra győztek Gran Canarián a negyedosztályú Panaderia Pulido ellen (g.: Portu, Muiunoz, Sörloth, Djouahra), a második fordulóban 3­0-ra verték meg a harmadosztályú Zamorát (g.:  Gurridi, Torrientes, Oyarzabal), a nyolcaddöntőben pedig a másodvonalbeli Leganés otthonában kerekedtek felül Isak találatábal és Oyarzabal duplájával, a spanyol válogatott csatár a másodikat büntetőből szerezte.
Az Atlético kiemeltként csak a legutóbbi körben, a 16-ba jutásért játszott meccsek egyikével kezdett, a harmadosztályú Rayo Majadahonda ellen 5–0-ra győzött a Wanda Mtropolitanóban (g.: Cunha, Lodi, Suárez, Griezmann, Joao Félix). Azért Madridban játszottak, mert a szövetség (RFEF, az felel a kupáért) nem találta alkalmasnak a 3800-as befogadóképességű Cerro de Espinót a meccs lejátszására, (Amúgy a kiscsapatnak sokat nem kellett utaznia, lévén Majadahonda a madridi agglomeráció része, 16 km-re található a főváros északnyugati határától.)
A két együttes a LaLigában közel azonosan teljes0t, tabellaszomszédok, egyforma pontszámmal (33) állnak a 4., illetve az 5. helyen, csak a címvédő Atleti gólkülönbsége jobb 8-cal. Október 28-án Madridban csaptak össze, a találkozó 1­–0-s félidei baszk vezetés után 2–2-es döntetlennel ért véget, Isak vezető gólja után a 48. percben Sörloth megduplázta az előnyt, de Luis Suárez 17 percen belül elért duplájával – az elsőt akcióból, a másodikat 11-esből érte el – pontot mentett a bajnoknak.
A Real Sociedad komoly sérüléshullámmal küzd, Zubimendi, Isak, Barrenetxea, Sola. Nacho Monrteal és Carlos Fernández sem játszhat. Elképzelhető, hogy Imanol mester 4–3—3-as felállásra vált a kupában, Portu és Januzaj játszhat Oyarzabal mellett a támadótrióban. A kapuban is változás lesz, Matthew Ryan váltja majd az állandó csapattag Remirót, és valószínűleg Zaldua lesz a jobbhátvéd.
Az Atletiben Kondogbia eltiltás, Marcos Llorente és Griezmann sérülés miatt hagyja ki a meccset. Simeone azért erős 11-et választhat ki a kezdőbe, Koke, Carrasdco, Lemar és Luis Suárez szinte biztosan játszik. Cunha lehet Suárez mellett a másik csatár Joao Féliix helyett, a védőnéygesben pedig Felipe és Renan Lodi is helyet kaphat.

COPPA ITALIA, nyolcaddöntő. Sport1 20:45  FC Internazionale–Empoli FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport1 23:15 (AMC Mikrón élőben 17:30) Cagliari Calcio–US Sassuolo (felv., kommentátor: Méhes Gábor)
DFB-POKAL, nyolcaddöntő. Sport2 18:30  Red Bull Leipzig–FC Hansa Rostock (kommentátor: Petur András); Sport2 23:00 (AMC Mikrón élőben 20:45) Hertha BSC–1. FC Union Berlin (felv., kommentátor: Engyel István)
COPA DEL REY, nyolcaddöntő. Sport2 21:00  Real Sociedad–Club Atlético de Madrid (kommentátor: Petur András)