A Lazio még mindig a BL-re pályázik • SportTV

A Lazio még mindig a BL-re pályázik

2024. 05. 04. 15:16    
Olvasási idő: 2 perc

Különös időrendet hoztak össze a programalkotók a Serie A 35. fordulójára. A négynapos menetrendben szombatra két találkozó esik, az egyiket az AMC Mikrón, a másikat a Sport2-n közvetítjük élőben az olasz futball szerelmeseinek.

Pinamonti megszerezné második gólját is exklubja ellen (Fotó: Getty Images)

Mindkét meccsnek csak az egyik csapat számára van igazi tétje. A délutáni Monza–Lazio összecsapáson speciel a vendégeknek. A lombardok ugyanis bombabiztos középcsapatnak számítanak, maximális ambíciójuk csupán a felsőházba jutás lehet – igaz, ehhez éppúgy kellene nekik a három pont, mint a vendégeknek a BL-hez közelítéshez. A most már fix öt olasz csúcsligahelyek közük az utolsó éppen a városi rivális Roma birtokolja – négy pont előnnyel a sasok előtt – ez pedig négy játéknap alatt nem behozhatatlan különbség…
A hiánylistákat tekintve is jelentős a különbség a felek között. A Monzából hosszabb-rövidebb ideje bevethetetlen Machin, Caprari, Vignato, Bettella és Ciurria és az izomsérüléséből éppen felépülő Izzo sem használható kezdőként, legfeljebb a cserék közt foglalhat helyet. Ha ehhez hozzávesszük Papu Gómez hosszabb eltiltását, Palladino mesternek cseppet sem irígylendő a helyzete a kezdő 11 kijelölésekor. Merőben más az új római edzőkedvenc Daniele De Rossi helyzete, akinek legfeljebb a peremember Gila nem áll a rendelkezésére. A legnagyobb gondja az lehet, hogy korábbi állandó bravúrkapusát, Provedelt vagy az őt rendszeresen kiválóan helyettesítő Mandaszt állítsa a kapufák közé.
Az esti találkozó, a
Sassuolo–Inter viszont a hazaiaknak fontosabb – sokkal. Szinte az utolsó pillanatban vannak, hogy vészes zuhanássorozatukat megállítsák. Utolsó előttiként már öt pontnyira vannak a legalsó bent maradó helyet elfoglaló Empoli mögött, most már csak három pontokkal, nem is eggyel, többel lehetséges 13. éve tartó élvonalbeli tagságának meghosszabbítása. Az Internel egyetlen apróság adhat plusz motivációt: a revansvágy. A nerazzurri egyetlen bajnoki vereségét éppen a Sassuolótól szenvedte el az idényben, a San Siróban szeptember 27-én, 1–0-s vezetés után 2–1-re alulmaradva. Ha létezik nemes bosszú a futballban, ez lehet az…
Dimarco és Sommer egész héten edzettek a bajnokcsapatban, visszatérhetnek a kezdőbe, ahonnan viszont a sérült Acerbi biztosan kimarad.
Inzaghi nem biztos, hogy sokat változtat, pedig alighanem a keveset játszók bizakodnak a játéklehetőségben. Lehet, hogy csupán Dimarco tér vissza Cesar Augusto helyére és az eltiltásból visszajövő Dumfries közd meg Darmiannal a jobb oldali középpályás helyéért. Frattesi is azt reméli, beférhet a csapat középpályájára Calhanoglu mellé. Elül természetesen Lautaro Martínez kezd;– aki amúgy a Sassuolo ellen debütátt a Serie A-ban – , a gólkirályjelölt február óta tartó eredményességi aszályának kíván véget vetni.
Cak az argentin világbajnok lőtt több vezető gólt (7), mint Pimanonti (Sassuolo, 6), utóbbi 9 bajnokin csak egyszer volkt eredményes előző klubja ellen, amióta elhagyta a San Sirót. Pinamonti most ismét Laurentiéval alkothat csatárduót, mivel a francia visszatér eltiltása letöltése után, viszont most a középhátvád Tressoldi van eltiltva. A hazaiak sérültjei: Defrel (vádli), Pedersen (hát), Samiüu Castillejo (térd), valamint a már hosszabb ideje kimaradó Berardi (Achilles-ín). Thorstvedt edzésen kapott rúgást, kétséges, hogy játszhat. Viti kisebb betegségen esett át a héten , de reménykedik a pályára lépésben.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 5. 4.)

MONZA–LAZIO

A Serie A- és B-ben lejátszott legutóbbi 9 hazai mérkőzéséből 8-szor nem kapott ki (4 gy., 4 d.), egyetlen vereségét a fehér-égszínkékektől szenvedte el az egyetlen alkalommal, amikor vendégül látta őket ez élvonalban 2023 áprilisában 2–0-ra. + A Maurizio Sarri távozását követő időszakban a Lazio szerezte a legtöbb pontot a Serie A-ban 15 (5 gy., 1 v.), eggyel többet mint az Inter (14). + A legutóbbi két Serie A-szezonban Mattia Zaccagni szerezte a legtöbb akciógólt a Serie A-ban (14). Ezentúl ha betalál, két egymást követő meccsen először lesz eredményes 2023 januárja óta (háromszor sikerült akkor).

SASSUOLO–INTER

A Sassuolo 9-et megnyert legutóbbi 21 bajnoki mérkőzéséből az Inter ellen (2 d., 10 v.), egyetlen más csapat ellen sem nyert több mérkőzést a fekete-zöld együttes az élvonalban (9-szer győzött a Verona ellen). + Az Inter egyetlen bajnoki vereségét az idényben a Sassuolótól szenvedte el (2–1-re szeptemberben). A fekete-zöldek először verhetik meg a fekete-kékeket oda-vissza a 2017–18-as idény óta. + Hakan Calhanoglu 13 gólt szerzett az idényben, a legutóbbi Inter-középpályás, aki ennél is eredményesebb volt, Lothar Matthäus 16 góllal (1990–91). Ezenfelül mind a 16 tizenegyesét belőtte eddig a Serie A-ban; nincs játékos, aki hosszabb hibátlan büntetősorozatot produkált volna az olasz élvonalban 2005–06 óta, ugyanennyit értéskesített Giampaolo Pazzini 2012 és 2020 között.

SERIE A, 35. forduló. AMC Mikro (Sport3) 18:00 (ism. Sport2 2:00) AC Monza–SS Lazio (kommentátor: Fülöp László); Sport2 20:45 Sassuolo Calcio–FC Internazionale (kommentátor: Faragó Richard)