Bologna, Roma, Inter: tovább a győzelmi ösvényen? • SportTV

Bologna, Roma, Inter: tovább a győzelmi ösvényen?

2024. 03. 31. 23:11    
Olvasási idő: 3 perc

Két ünnepnapra osztották el a Serie A 30. fordulójának mérkőzéseit, testvériesen, mindkét napra jutott öt-öt találkozó. A húsvéthétfői mérkőzéseken a liga három legjobb formában játszó csapata is fellép. Az Inter még közelebb lopódzna huszadik bajnoki címe felé, a Bologna és a Roma európai kupahelyért versenyez. Mind az öt mecset mutatjuk, négyet a Sport1-en, egyet az AMC Mikro alkalmazáson élőben, utóbbit természetesen megismételjük éjszaka is. S legújabb szokásunkhoz híven az utolsó meccs után közvetlenül jön az elemző stúdióműsor, a Nyerő SzériA, amelyben frissiben reagálunk az aktuális történésekre is.

Noye, aki az Inter elleni kupasiker főhőse volt, most alighanem kezd a salernóiak ellen (Fotó: Getty Images)

Az „ebédidős meccs” ezúttal a fantasztikus idényt, s ebben kiváló tavaszt is futó Bolognáé, amely a praktikusan már B-ligásnak számító Salernitanát fogadja. Aligha gondolta volna bárki is, hogy a bajnkság utolsó negyedére a piros-kékek akár még a dobogó alsó fokára is pályázhatnak, de a Juve mélyrepülése következtében akár kora délutánra kétpontnyi közelségbe is férkőzhetnek a rekordbajnokhoz. Továbbra sem számíthatnak házi gólgyárosukra, Zirkzeére, aki már az Empoli ellen sem szerepelt combizomsérülése miatt, s úgy tűnik, hétfőig nem jön rendbe. Soumaoro keresztszalag-szakadásából továbbra is csak épülget, még mindig bevethetetlen. Így a holland csatársztárt a legutóbb is helyettesítő Ndoye szinte bizonyosan kezd. Odgaard lehet az irányító játékos, a Milanból kölcsönben lévő Salemaekers feladata lehet a támadások minél sikeresebb befejezése. A vendégeknél Kasztanosz térdsérülés miatt nem játszhatott a Lecce ellen, s most is partvonalon kívül marad. Pierozzi sem épült fel még izomsérüléséből, Faziónak pedig erőnléti teszten kell bizonyítania játékképességét.
A vélhetően 4–3–1–2-es rendszerben felálló salernóiaknál a közvetlen előkészítő a végtelenül rutinos Candreva lesz, a támadóduó pedig Weissman, Tchoua összetételben kíséreli meg a gólszerzést, előbbi játszott csapata Koszovó elleni Eb-pótselejtezőjén, de a kapuba nem sikerült betalálnia.

Délután 3-tól a kiesés elleni küzdelem kerül a fókuszba, két „hatpontos” mérkőzéssel. A két 26 pontos csapat, a Cagliari és a Verona meccsének esetleges vesztese roppant kellemetlen helyzetbe kerülhet, ugyanakkor a most „B-ligás helyen”, a 19.-en sínylődő Sassuolo ha megszakítja egy híján egytucat meccses nyeretlen szériáját az Udinese ellen, akár bennmaradó pozícióra is előre rukkolhat.

Kora este a Roma lép fel Leccében, a De Rossi-éréban egyenesen a BL-helyeket ostromló farkasoknak mindenképpen közel kell maradniuk a Bolognához, vetélytársuk kora déutáni esetleges pontvesztésével pedig akár a nyakára is érkezhetnek a táblázaton.
A Leccének ezúttal nincs eltiltottja, sérültje viszont annál több. A két térdsérüléses, Banda és Kaba valószínűleg, a keresztszalag-szakadásából lábadozó Dermaku bizonyosan nem léphet pályára. A kapuban Falcone kulcsszerepet játszhat, ősszel az Olimpicóban bravúrt bravúrra halmozott, nem mellesleg 97 védésével rangelső az egész Seruüie A-ban. S ráadásul a november 5-ei meccsen ő volt az, aki megakadályozta, hogy Lukaku hibátlan büntetésvégrehajtó maradhasson. (Más kérdés, hogy  különleges, a hosszabbításban megfordított találkozón a belga gólgép vitte be a döntő találatot a 94. percben…) De Rossinak túl sokat nem kell változtatnia, de Azmunnal például két okból sem számolhat: öt sárgája  miatti eltiltása mellett térdsérülés is gátolná a perzsa csatár bevetését. Kristensen sem bevethető, a március eleji Monza lleni győztes meccs óta nem léphetett pályára. Uganakkor előtérbe kerülhet a régót a hiányolt Smalling és Renato Sanches bevetése, főként hogy Dybala és Spinazzola játéka még kérdéses, erőnléti állapotuk vizsgálandó a hétvégi állapot alapján.

Lautaro két bajnoki óta nem talál be – a három már nagyon sok volna az első számú gólkirályjelölzneek (Fotó: Getty Images)

Az este főszereplője az első számú bajnokjelölt Inter lehet, ha folytatja szenzációs tavaszát Inzaghi gárdája az Empoli ellen, s visszaállítja a forduló előtti 11 pontos különbséget  a városi rivális Milan előtt, már-már elkezdhetik a dizájnerek tervezni, hová kerüljön az ősszel használandó mezekre a scudetto és a huszadik bajnoki címet szintén fizikailag is jelző második csillag.
A listavezető aligha számíthat standard kezdő kapusára, Sommer kificamította a bokáját a svájci válogatottban a dánok elleni felkészülési meccs 3. percében emiatt Audero másodszor is pályára kerülhet a bajnoki idényben, azaz a pályán is tehet valamit a bajnoki trófeáért. További három játékos sem bevethető a nerazzurri mezben, különféle sérülések miatt: De Vrij, Arnautovic és Cuadrado, utóbbi hosszú hónapok óta nem játszhat. Pályán lesz viszont Diamarco, a liga egyik leggólveszélyesebb védője, négy góllal és 6 assziszttal 10 találatban vállált szerepet a bal oldali szélső védő-középpályás. Az Internek nincs jelenleg eltiltottja, de Pavard csak egy sárgára van az automatikus egymeccses kényszerkihagyástól.
A túloldalon viszont Maleh nem utazhat Milábóba, mert ő már a második ötös kártyacsomagot is megkapta, az utolsó lapot Bolognában. Ebuehi keresztszalag-szakadás miatt az idény hátralévő részét kihagyja, Grassi és Ismajli sérülése kevésbé súlyos, de ők sem játszhatnak hétfőn. M’baye Niang viszont várva várja az Inter-meccset, mert csereszerződés meghozta góllövőerejét: a szenegáli-francia csatár februári érkezése óta 6 meccsen 3 gólt szerzett a kékek színeiben, s mivel korábban a fekete-kékek kapujába is betalált – igaz, 8 éve a Madonninán – most közel egy évtized után ismét megpróbálja…

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 4. 1.)

BOLOGNA–SALERNITANA

Azután, hogy az első négy meccsen háromszor elmulasztotta, hogy legyőzze a Salernitanát (1 gy.), a Bologna veretlen maradt a követkető öt találkozóján a déliek ellen (2 gy., 3 d.), a jelenleg élvonalbeli csapatok közül csak a Lecce ellen van hosszabb veretlen szériája (7) a piros-kékeknek, mint a gránátvörösökkel szemben.  + A Salernitana nyeretlen legutóbbi 11 bajnokiján (2 d., 9 v.), csak egyszer volt ennél hosszabb győzelem nélküli szériája a Serie A-ban: 12-es (5 d., 7 v.) egyazon élvonalbeli idényében, méghozzá ebben, tavaly augusztustól novemberig. + Azon középpályások közül, akik öt gólt vagy többet szereztek az idényben, Giovanni Fabbiannak van a legalacsonyabb perc/gól mutatója, 170 percenként egy találat, ráadásul a piros-kékek középpályása (pontosan öt gól, 2003 januárjában született) az egyik a 2002 óta született két játékos közül, akik legalább 5-ször a kapuba találtak az idényben (a másik Matías Soulé –  2003 áprilisában született, 10 gólos)

 CAGLIARI–VERONA

A Hellas Verona veretlen legutóbbi 8 mérkőzésén a Cagliari ellen (5 gy., 3 d.), közben háromszor gólt sem kapott az ezt megelőző négy találkozón, a szárdok legutóbbi győzelme 2017. november 5-én született meg (Cappitelli és Farago fordított Zuculini vezető találata után. + Négy veretlen Serie A-meccs után (2 gy., 2 d.) a Cagliari legutóbb szerzett gól nélkül veszített a Monza ellen (0–1), arra, hogy piros-kékek kétszer 0 góllal veszítsenek, legutóbb 2022 márciusában volt példa, még Walter Mazzarri irányításával. + Alberto Dossena (Cagliari) szerezte a legtöbb labdát (163), nyerte meg a legtöbb párharcot (290-ből 175-öt), győzött a legtöbb fejpárbajban (154-ből 92-t) a Serie A-ban az idényben, s ő a legtöbb gólban közvetlenül részes belső védő is (5, két gól, három gólpassz).

 SASSUOLO–UDINESE

A Sassuolo legutóbbi 11 meccsén nem tudta legyőzni az Udinesét (6 d., 5 v.), legutóbb 2018. március 17-én tudott nyerni 2–1-re a Friuliban, a zöld-feketék ellen számlálja a leghosszabb élő veretlen sorozatot az udinei gárda (ugyancsak 11 meccs). + Az Udinese az elmúlt nyolc mecs egyikén sem ért el ugyanolyan eredményt, mint az előzőn, 2 győzelem mellett 3-3 döntetlen és vereség váltogatta egymást, a legutóbbi éppen vereség volt 2–0-ra a Torinótól; ha azonban ismét vereséget szenved és nem szerez gólt, az egymást követő góltalan dupla kudarca egy idényen belül az első lesz 2023 májusa óta (akkor az a Fiorentina és a Lazio ellen történt meg).  + Csak a Roma ellen szerzett több (5) gólt Andrea Pinamonti, mint az Udinese ellen (3) a  Serie A-ban. Ezenkívül a fekete-zöldek csatára 9-szer talált be az eddigi 29 meccsen az élvonalban, s ő lehet az első 1999 után született olasz játékos a ligában, aki két egymást követő szezonban, aki eléri a tízgólos határt (13 gólt szerzett az előző idényben az Empoliban).   

 LECCE–ROMA

A Lecce csupán 2 mérkőzést nyert meg a Roma elleni 35 bajnokijából (9 d., 24 v.), azon csapatok közül, amelyek ellen 10-nál többször játszott a Serie A-banm csak a Milan ellen győzött ugyanilyen kevésszer (2 a 35-ből, 6%-os győzelmi ráta). + Amióta Daniele De Rossi átvette a Roma edzőségét, a sárga-pirosak szerezték holtversenyben a legtöbb gólt (23) és az egyik legjobb arányban értékesítették helyzeteiket (25%), ráadásul ebben az időszakban csak az Inter szerzett több pontot náluk a Serie A-ban (22-t 9 meccsből). + A legutóbbi 15 tizenegyeséből csupán egyet hagyott ki Romelu Lukaku, éppen a Lecce ellen a fordított pályaválasztású meccsen tavaly november 5-én az Olimpicóban. Ráadásul az elmúlt öt évben (2019–20óta) a belga csatár értékesítette a legmagasabb arányban az elvégzett büntetőit (14/15= 93%)

 INTER–EMPOLI

Az Inter mind a 29 bajnokiján szerzett legalább egy gólt ebben az idényben a Serie A-ban. Ha most is betalál, beállítja a Juventus 30-as rekordját, amelyet a 2013–14-es idényben ért el az öreg hölgy. + Az Empoli elvesztette legutóbbi három bajnokiját anélkül, hogy a kapuba talált volna, ez a leghosszabb gól nélküli vereségsorozata a 2023 júniusa és szeptembere közt hasonlóan elbukott hatos széria óta. + Lautaro Martínez 26 idénybeli bajnokiján 23 gólt szerzett, de nem talált be legutóbbi két meccsén (a Genoa és az Empoli ellen), ennél hosszabb gólaszálya nem volt 2023 szeptembere óta (3 mérkőzés, akkor a középső éppen az Empoli ellen volt).

SERIE A, 30. forduló. Sport1 12:15  FC Bologna–US Salernitana 1919 (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hegyi Iván);  Sport1 14:45  Cagliari Calcio–Hellas Verona (kommentátor: Engyel István, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hegyi Iván); AMC Mikro (Sport3) 15:00 (felv. Sport1 23:45) Sassuolo Calcio–Udinese Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 17:45 US Lecce–AS Roma (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 20:30 FC Internazionale–FC Empoli (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Holczer Adám); Sport1 22:45 Nyerő SzériA olaszfutball-talkshow (háziasszony: Takács Rita, vendég: Holczer Ádám és Hrutka János)