Kötelező menekülő győzelem Salernóban • SportTV

Kötelező menekülő győzelem Salernóban

2024. 04. 05. 17:39    
Olvasási idő: 2 perc

Érdekes mérkőzéssel kezdődik a Serie A utolsó nyolcfordulós etapja. Másfél hónappal ezelőtt még kieséselkerülő meccset írtunk volna. Most is az – csak éppen már csupán az egyik résztvevő számára…

Andrea Pinamontira hárul elsősorban a gólszerzés felelőssége a zöld-feketéknél (Fotó: Getty Images()

Február közepén még az utolsó szalmaszálról beszéltünk a Salernitana esetébem, a már akkor is sereghajtó déliek hátránya a még bennmaradó utolsó helyen álló együttes mögött csupán hét pont volt – most tizenkettő. Ugyanakkor a Sassuolo szintén kieső helyen állt – eggyel előbb, mint most – azonos pontszámmal a bennmaradóval. Most egy hellyel hátrébb helyezkedik, s csupán két pontra van a megmeneküléstől. Szóval a reménytelen utolsó fogadja a még reménykedő utolsó előttit, amelynek egyenesen kötelező mindhárom pontot hazavinnie, ha nem akar ősszel is bajnokit játszani házigazdájával.
A Salernitana az előző két idényben némi szerencsével és két pazar hajrával megúszta a kiesést, de ebben a szezonban lesújtó módon döntögette saját negatív rekordjait. Eddig szerzett 14 pontja már csak matematikailag jelent esélyt a menekülésre, reálisan nézve nem. 30 játéknapból mindössze kétszer sikerült nyernie, mindkétszer még tavaly, ebben az esztendőben mindössze két pontot sikerült szereznie. Az esztendő eleji gyengélkedéssel be is fejeződött Filippo Inzaghi rövid, de dicstelen edzői regnálása is Salernóban. Az őt váltó Fabio Liveraninak egy döntetlenre futotta 4 újabb vereség mellett, majd visszatért Stefano Colantuono a márciusi válogatott szünetben. Harmadszori irányítása balsikerrel kezdődött, Bolognában egy sima hármast kapott csapata Orsolini, Saelemaekers és Likojannisz találatai jelentették a végzetét, azaz újabb hármas vereségsorozatot kellett elkönyvelnie.  A 19. helytől tízpontos hátrányban, nyolc meccsel az idényzárás előtt csak hihetetlen formajavulással táplálhatna reményeket, de ahhoz azonnal meg kellene szereznie a régóta áhított harmadik győzelmét.
A vendégek is kiábrándító szezont futottak, de kevésbé reménytelen a helyzetük. A fekete-zöldek 11. élvonalbeli szezonjukat teljesítik, de ez a státusuk talán most van a legnagyobb veszélyben. Az elmúlt 9 idényben egyszer sem végeztek a 13. hely alatt, ám most már február óta közvetlenül fenyegeti őket a kiesés réme. Eddigi harminc találkozójukon 24 pontot gyűjtöttek, mindössze 6-szor nyertek, legutóbb március közepén. Ám véget ért egy pocsék szériájuk, amelyben 8 találkozón egyetlenegy pontot sikerült összehozniuk. Március eleje óta Davide Ballardini irányít Emiliában. A Frosinone elleni győzelem azonban nem adott további lendületet az együttesnek, a válogatott szünet előtt 1–0-ra kikapott a Romától, majd a pauzát követően Udinében egy pontot szerzett az 1–1-gyel, mert az első félidő végén vezetést szerzett Defrel révén, Thauvin kisvártatva egyenlített. Ezzel a Sassuolo arra készül, hogy kiugorjon a kieső trióból, ehhez azonban nagyon kell mindhárom pont pénteken este.
A Salernitana sérülés miatt a veterán védő Fazio nélkül marad, Kasztanosz is hiányzott a  válogatott szünet utáni első meccsről és most sem játszhat. A legutóbbi 0–3 után Colantuono többet is változtathat kezdő 11-én. Boateng talán kezd, miután sérülését követően a Bologna ellen csereként már beszállt. Ha Dia továbbra is kimarad, Simy maradhat a támadások vezére, míg a 37 éves Candreva még mindig kulcsember, ráadásul 21 Serie A-meccsén négy gólt is elért a Sassuolo ellen szerzett, hatszor pedig gólpasszt adott.
A Sassuolo talizmánja, a csatár Berardi nélkül marad, aki legutóbbi három meccsét sérülés miatt hagyta ki, előtte egy még hosszabb sérülés miatti tartott szünetet. Egyelőre 9 gólnál jár az idényben, az előző négy idényben mindannyiszor elérte legalább a tízet. Távollétében még nagyobb nyomás nehezedik Pinamontira, aki ugyancsak 9 gólos az idényben. Thorstvedt és Defrel lehet a támadó középpályás trió tagja, mellettük Samu Castillejo harcol a csapatba kerülésért. Mögöttük Boloca és Obiang is jelölt a védőközéppályás-duóba, hétfőn az Udinese ellen Racic volt a kiválasztott a Henrique melletti bizonytalan helyre.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 4. 5.)

A Salernitana nyeretlen legutóbbi 12 bajnokiján (2 d., 10 v.), ezzel beállította eddigi leghosszabb győzelem nélküli szériáját a Serie A-ban: az előző ugyanekkora 12-es (5 d., 7 v.) ebben az idényben történt, méghozzá tavaly augusztustól novemberig. + A Sassuolo elveszítette legutóbbi 7 idegenbeli bajnokiját, ez a leghosszabb kudarcsorozata az élvonalban. Ráadásul hatszor gólt sem szerzett ebben a szériában, beleértve a legutóbbi három összecsapást. Ha ez negyedszer is megtörténne, először fordulna elő a klub históriájában. + Antonio Candreva 10 gólban volt közvetlen részes a Sassuolo ellen (4 gól, 6 assziszt), csak a Fiorentina ellen működött közre többen (13) az élvonalban.

SERIE A, 31. forduló. Sport1 20:45  US Salernitana 1919–Sassuolo Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Holczer Ádám)