Keddi német-olasz „kupavegyes” • SportTV

Keddi német-olasz „kupavegyes”

2023. 10. 31. 15:02    
Olvasási idő: 4 perc

Európa több országában is nemzeti kupafordulót rendeznek ennek a jóhétnek a közepén. Így lesz a német és az olasz futballban is, a DFB Pokalban és a Coppa Italiában is a 2. forduló mérkőzéseit rendezik meg. Kedden előbbiből két. utóbbiból három kerül élőben a Sport1, illetve a Sport2 műsorára – mind az öt találkozó élőben.

Lois Openda, a lipcseiek új góllövő csillaga lehet. Wolfsburgban is gól(oka)t várnak tőle az RB hívei (Fotó: Getty Images)

DFB POKAL

Hangmegütésként rögtön a kétszeres védővel kezdünk, az idei és a tavalyi kupagyőztes RB Leipzig Wolfsburgba látogat. A Volswagen-gyári együttes könnyedén, 6–0-ás sikerrel vette az első akadályt a fővárosban az ötödosztályú Makkabi ellen. A lipcseiek halasztott meccset játszottak Weiesbadenben – az eredeti időpontban a szuperkupameccsen győzték le a Bayernt az Allianzban 3–0-ra – , a másodosztályú Wehent csak 3–2-re sikerült megverni, de a meccs nem volt olyan szoros mint, amit a végeredmény sugall. Forsberg találatával és Sesko duplájával  előbb 2–0-ra, majd a szépítés után 3–1-re is vezetett a kupavédő, a hazaiak a 73. percben szépítettek ismét, azaz a 7. perctől a végéig az RB játszott előnyben. Akkor  Gulácsi védte a lipcsei kaput (az volt eddigi egyetlen meccse sérüléséből visszatérte óta), Willi Orbán nem játszott, most egyikük sem kezd. A kapus  a cserepadon foglal helyet, és a középhátvéd is jól halad sokkal a hosszabb kihagyást előrejelző orvosi jóslatok ellenére, de még nem jelölhető a cseré közé sem térdérülését követően. A csapat egy jelentősebb gyengélkedést követően felszálló ágban van, legutóbbi három tétmeccsét megnyerte, a Darmstadtot idegenben 3–1-re verte meg idegenben, a Kölnnek rúgott egy hatost és nem kapott egyet sem a Bundesligábam, közte pedig a BL-ben javított, otthon verte meg a Crvena zvezdát (3–1), s versenyben maradt még a nyolcaddöntőbe jutásért is. A Wolfsburg ellentétes utat jár be legutóbbi három bajnokiját egyaránt elbukta, igaz, az ellenfelek közt volt a harmadik Stuttgart és a listavezető Leverkusen is. Az előjelek tehát lipcsei sikerre mutatnak, de Marco Rose csapatának igencsak meg kell izzadnia a farkasok otthonában.

Este a Kaiserslautern–Köln párosítással folytatjuk. A ’Lautern jelenleg csak 6. a 2. Bundesligában, de hátránya csupán egy győzelemnyi a már osztályozós helyet elfoglaló HSV-vel szemben. A Köln „szokás szerint” a kiesés ellen harcol, ez ugyan méltatlan a Bundesliga alapító bajnokához, de hét az hat évtizede volt…
A két együttes már közelít a századik tétmeccséhez egymással (a 93. következik), ám ebből csak négy volt kupatalálkozó, mind a négyet a Betzenbergben, későbbi nevén a Fritz-Walter-Stadionban játszották. Az elsőt még 1954-ben,  akkor 7:0-ra nyert a ’Lautern, persze akkor még többek közt a világbajnok Walter fivérek, a későbbi stadionnévadó és négy évvel ifjabb öccse, Ottmar fémjelezték a hazaiak csapatát. 1985-ben és 1989-ben is a hazai szurkolók örvendezhettek (4–1 és 2–1), a sorozat egy évre rá  a második körben tört meg, akkor a kölniek egy 88. percben szerzett Banach-góllal nyertek 2–1-re és jutottak tovább, hogy aztán elmeneteljenek egészen a döntőig, amelyben 1–1 után 11-esekkel kaptak ki a Werder Brementől.
Az első körben augusztusban a Kaiserslautern könnyed 5–0-val sétát tovább az ötödosztályú Koblenz ellen, míg a Köln megszenvedett a másodosztályú Osnabrück otthonában, 1–1 után a hosszabbítás 3. és 6. percében az örmény válogatott Adamjan és a francia származású, négy német korosztályos válogatottban is szereplő Chabot góljával tudta eldönteni a 32-be jutás kérdését. A két csapat a hétvégén egyaránt hatgólos meccset játszott, ám míg a ’Lautern megosztozott a pontokon a HSV-val, a Köln mind a hatot beszedte Lipcsében…

COPPA ITALIA

Az Olasz Kupa még korai fázisában tart, csak a nyolcaddöntőbe jutásért harcolnak az együttesek, amelyben majd bekapcsolódnak az előző idényben az első nyolc helyen végző Serie A-csapatok.
Tiszta másodosztályú mérkőzéssel kezdünk, a Cremonese–Cittadella találkozóval. Nem kell sokáig visszamenniük, hogy találjunk egy hasonló párosítást – négy napja játszottak a Serie B-ben, csak éppen fordított pályaválasztással. Akkor a Cremonese 2–1-re győzött idegenben, a győztes gólt Franco Vázquez a 94. percben fejelte. A cremonaiak egyébként az előző idényben, miközben kiestek az élvonalból, bravúros kupamenetelést mutattak be. A Ternana (3–2), a Modena (4–2, hosszabbításban), a Napoli (2–2 után 11-esekkel) és a Roma (2–1) legyőzésével – utóbbi kettőt a sajátos kupalebonyolítás következtében idegenben – egészen az elődöntőig jutottak, ott azonban a Fiorentina útjukat állta. Természetesen az volt a csapat legjobb kupaszereplése, házigazdája két nyolcaddöntöt tekinthet „Coppa Italia-csúcsnak”.  A párosítás győztese  „jutalmul” a Romához utazhat az Olimpicóba, január 2-án vagy 3-án megmérkőzni Mourinho csapatával.

A koraesti összecsapás egy első és egy másodosztályú csapaté. A Salernitana–Sampdoria párosításban most az előző az élvonalbeli, a korábbi négyszeres kupagyőztes  (1985, 1988, 1989, 1994) vendég  a Serie B-ben „senyved”, szó szerint, hiszen a 17. helyen áll, azaz ha most lenne vége az idénynek osztályozót kellene játszania a bennmaradásért.
A két együttes korábban kétszer játszott  az Olasz Kupában, mindkétszer a Luigi Ferrarisban, és mindkétszer a hazai Samp nyert, egyformán 1–0-ra. Az első meccset 1966-ban, a másodikat 2020-ban játszották, utóbbit már a 3. fordulóban. Az akkori gólszerző, Antonino La Gumina most is állandó játékosa a genovaiaknak, az idényben 7 meccsen 2 gólt szerzett. A Salernitana a hét végi fordulóban éppen Genovában játszott, a másik városi csapattól, a Genoától szenvedett 1–0-s vereséget. A Samp ugyancsak vesztes meccset játszott, a Südtiroltól kapott ki 3–1-re. A déltiroli csapatot egyébként éppen a Samp verte ki a kupa első fordulójából, 1–1 után 7-6-ra megnyerve a tizenegyespárbajt. A párosítás továbbjutója a Juventus vendége lsz az Allianz Stadionban január 2-án vagy 3-án.

Este egy tiszta Serie A-s összecsapás zárja a napunkat, a Bologna fogadja a Hellas Veronát. Ők már összecsaptak az idényben, szeptember 18-án a Dall’Arában gól nélküli döntetlenre játszottak. Eddig ötször játszottak egymással , mind az öt találkozót a bolognaiak nyerték meg!  Amúgy a kuapamúltjukban is az egyetemvárosiaké a fölény, ők kétszer elnyerték a trófeát (1970, 1974), amikor döntőztek, a Hellasnak három fináléja volt, de mindegyiket elbukta. A piros-kékek a 10. bajnoki fordulóban  Sssuolóban 1–1-et jászottak és 9 meccsesre nyújtották veretlenségi sorozatukat, a 8. helyen állnak a táblázaton. A Hellas nagy küzdelemre késztette a Juvét Torinóban, de végül 1–0-ra vesztett Cambiaso 96. (!) percben elért góljával, így csupán a 16. helyen áll a tabellán.
A közelmúl eredményei hazai sikert vetítenek előre, a fogadóirodák másfélszeres pénzt fizetnek a piros-kékek, 6-szorost a kék-sárgák sikerére, 4-szeres a 90 perces döntetlen esélyszorzója. A győztes fél a nyolcaddöntőben a a címvédő Interrel mérkőzhet meg december 20-án a San Siróban.

NÉMET KUPA, 2. forduló. Sport1 17:45 VfL Wolfsburg–RasenBallsport Leipzig (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hrutka János);
Sport1 20:30 1. FC Kaiserslautern–1. FC Köln (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hrutka János).
COPPA ITALIA, a nyolcaddöntőbe jutásért. Sport1 15:00 AS Cittadella–US Cremonese
(kommentátor: Fülöp Marcell); Sport1 18:00 US Salernitana 1919–UC Sampdoria (kommentátor: Fülöp László); Sport1 21:00 Bologna FC–Hellas Verona (kommentátor: Bartha Zoltán)