Menekülők Serie A-szombatja • SportTV

Menekülők Serie A-szombatja

2024. 04. 20. 10:24    
Olvasási idő: 2 perc

Három, menekülő csapat, a Serie A tabellájának három vonal feletti együttese alkotja a szombati játéknap mezőnyét, no meg a scudettót lehet hogy a napokban – talán hétfőn – végleg elvesztő exbajnok. Mindkét találkozót a Sport2-n mutatjuk.

Davide Nicola, a "megmentő specialista" újra vakarhatja a fejét: hogyan tartsa bent aktuális együttesét (is) … (Fotó: Getty Images)

A korábbi meccs a nem „tisztán menekülő”. A nagyságrenddel erősebb Napolinak a többi olasz segít Európában: szinte biztos, hogy a Serie A kapja a két bónuszhely egyikét a BL-ben, ez eggyel lejjebb tolja a „kontinentális vonalat”, a Partenopei hátránya pedig a Lazió szemben egy meccsel kevesebből csupán három, a az Atalantánál egy találkozóval többet játszva csupán két pont. (Persze, ehhez mindig hozzá kell tenni: az elmaradt meccseket még le is kell játszani, s előre kalkulálhatatlan, melyik csapat hány pontot kasszíroz ezeken.)
A házigazda Empoli motivációja közvetlenebb: egy ponttal áll csupán a már kiesővonal alatti Frosinonénál jobban – speciel azonos mérkőzésszámnál.
Calzona mesternek két helyen mindenképpen változtatnia kell amúgy kissé szellős védelmén, Rrahmaninak és Mario Ruinak is eltiltását kell töltenie, utóbbit a Frosinone-meccs lefújása után (!) állította ki a bíró. Juan Jesusnak túl kell lennie hátproblémáján, hogy helyettesíthesse Rrahmanit, Olivera pedig sérült, úgyhogy az ó pótlása ad hoc megoldást igényel, alighanem Mazzocchi kerül a posztjára. Ngonge visszatér a kispadra, a Politano, Osimhen, Kvarachelia támadótrió szerepeltetésének nincs semmi akadálya. A várhatóan nyáron távozó Zielinski is beverhető exklubja ellen. A házigazdáknak is van eltiltottjuk a ghánai szélső Gyasi személyében, ő is sárgahalmozás miatt marad ki. Ebuehi ebben az idényben már nem játszhat, a combsérüléséből visszatérő Ismajli azonban bevethető, alkalmasint még csak a kispadon kezdve. Nagy a „tömörülés” elöl: a múlt héten Cerri volt az ék, de Shpendi, Niang, Caputo és Destro is elérhető, ha Nicola, a nagy „menekülő mester” új előretolt csatárban gondolkodik.

A Verona–Udinese „klasszikus hatpontos” csata, amennyit az egyik megszerez, elveszi a másiktól egy kíméletlen túlélőverseny közepette. A hazaimesternek, Baroninak ismét rendelkezésére áll a német válogatott Suat Serdar, mivel letöltötte egymeccses eltiltását, Duda viszont kimaradhat sérülés miatt, s Folorunsho is erősítheti a középpályássort. Elöl csak Juan Cruz hiányzik, azaz minimálisan változhat csak a csapat a Gewiss Stadionban múlt héten felálló kezdőtől. Az Udinese szakvezetője, Cioffi visszatér korábbi csapatához – az előző idényben nem sok sót evett meg a szerelmesek városában – , ő, sem szeretne túl sokat változtatni.  Thauvin és Lovric csatlakozott  már eddig is pályán kívüli  Davis, Ebosse, Deulofeu trióhoz, a Roma elleni meccs óta viszont nincs új sérült. A Verona ellen rendre eredményes Pereyra (ld. ministatisztika alant) felada lesz az lcsatár Lucca támogatása, hogy társa ia hasonlóan eredményes lehessen a Hellaszal szemben.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 4. 20.)

EMPOLI–NAPOLI

Első négy bajnokján gólt sem kapott az Empoli a Napolitól – azóta viszont a további hat mindegyikén igen – a toszkánoknak csak öt csapat ellen van több clean sheetes otthoni bajnokijuk, ezek az Atalanta, a Bologna, a Fiorentina, a Torino és az Udinese.  + A Napoli hat idegenbeli meccsén maradt góltalan az idényben, ennél gyakoribb nullázása úton az 1997–98-as idényben volt (9). + Piotr Zielinski 63 meccset játszott és 5 gólt szerzett eddig az Empoli színeiben, mielőtt Nápolyba szerződött, azóta kétszer talált be excsapata kapujába, egyszer otthon (2022. november 8-án), egyszer idegenben (2019. április 3-án).  

VERONA–UDINESE

2015 óta az Udinese 7 kapott gól nélküli mérkőzést játszott a Veronával, ennél több cleam shhetje ebben az idpóőszeklban egy csapat ellen sem volt, ugyanennyi a Genoával és a Sassuolóval vívott mérkőzéseken.  + A Verona elmúlt hat meccs óta mindig eredményes volt, ennél hosszabb gólszerző szériáját 2021 decembere és 2022 májusa közt jegyzi, amikor Igor Tudor ült a kispadján. + A Verona Roberto Pereyra kedvenc ellenfele a Serie A-ban, az Udinese középpályása háromszor talált a sárga-kékek kapujába, mindhármat az első négy meccsén szerezte, azóta viszont üt találkozón góltalan maradt a párosításban.

SERIE A, 33. forduló. Sport1 18:00  Empoli FC–SSC Napoli (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 20:45 Hellas Verona–Udinese Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hegyi Iván)