Atalanta: a sorsdöntő hét első erőpróbája • SportTV

Atalanta: a sorsdöntő hét első erőpróbája

2024. 05. 06. 16:57    
Olvasási idő: 2 perc

A 35. forduló két hétfői meccse „földrajzilag” ellentétes irányú: a lombard Atalanta Dél-Itáliába, Salernóba megy a három pontért, az exbajnok pedig északon, Friuli tartományban kísérli meg ugyanazt. A közös halmaz: mindkettőt élőben közvetítjük kora estétől a Sport1 csatornán.

Gian Piero Gasperini: nagy edző nagy feladatokkal. Az első a héten a BL-helyre felugrás… (Fotó: Getty Images)

Az idény eddigi legfontosabb hete következik Gian Piero Gasperini mester csapatának, az Atalantának. Hétfőn a már kiesett Salernitana otthonában kvázi kötelező a győzelem, amelynek gyümölcse a Roma megelőzése lehet a bajnoki táblázaton, az ősztől BL-főtáblás helyet garantáló ötödik helyen, pontazonossággal, de jobb gólkülönbsége révén, méghozzá egy meccsel kevesebbet játszva. Négy napon belül, csütörtökön pedig következik a Európa-liga-elődöntő visszavágó a Gewiss Stadionban. Nyerés esetén az Atalanta lesz a 102. olyan klub, amely európai trófeáért száll harcba az elmúlt közel 68 esztendő során. (A VVK ugyan előbb kezdődött, de az első transzeurópai kupafinálét a Real Madrid és a Stade de Reims 1956. június 13-án játszotta a Parc des Princes-ben a BEK-trófeáért).
Gasperini mesternek alighanem meg kell osztani erőit a két feladat között, mert mindkettő igen fontos. Eleve Kolesinac marseille-i combfeszítő-sérülése miatt változtatnia kell, de a a fenti okokból alighanem ennél sokkal szélesebb lesz a rotáció. Sérülés miatt a csapatkapitány Rafael Tolói (hajlítóizom) és Holm (vádli) sem bevethető, de Hien visszatérhet eltiltása után, főleg Kolasinac helyettesítőjeként, Scamacca is harcra kész, a legutóbbi három meccsén betaláló (ld. keretes statisztikánkat alant) center az egyik, akinek De Ketelaerével, Lookmannel és El Bilal Touréval meg kell küzdenie a támadó pozíciók egyikéért.
Bár Candrea letöltötte büntetését és elvileg visszatérhetne, de a veterán klasszis kisebb sérülést szenvedve aligha játszik a salernóiaknál, így újabb hetet kell várnia az 500. Serie A-meccsen pályára lépésére. Pierozzi eltiltás miatt bevethetetlen, Maggiore, Kasztanosz, Gyömbér és a világbajnok Boatenhg kisebb-nagyobb sérülés miatt kényszerül a pályán kívülre. A mexikói kapus Ochoa sem játszhat még, ezért továbbra is Costil áll a salernóiak kapujában.
Az Udinese–Napoli párosításban a friuliak számára sokkal fontosabbak a pontok. Bár az exbajnok ebben az idényben százszorta sebezhetőbb 2022–23-as önmagánál, azért bravúzszámba menne legyőzése, amellyel az udineiek pontszámban behoznék az előttük, már bentmaradó helyen álló Empolit. (Technikailag meg is előznék, kevésbé rossz gólkülönbséggel a toszkánokat, az utolsó forduló után spareggio döntene a két leggyengébb azonos pontszámmal álló egyesület között.) A Napoli amolyan „ahogy esik, úgy puffan” alapon áll a meccsnek, amiből lehet akár egy rúgott ötös, akár egy sima vereség is.
Sérülés miatt nem játszhat a nápolyiaknál Zielinski (vádli), Raspadori (boka), Dendoncker (izom) és Kvarachelia  (comb). Calzona egyik összeállítási problémája, hogy Cajuste vagy Traoré helyettesítse Zielinskit a középpályán, Kvarachelia helyéért pedig Lindström és Ngonge harcol a bal szélen. Osimhen a biztos kezdő ék, ám Zielinskihez hasonlóan a nyáron elhagyhatja Nápolyt, A nigériai center öt legutóbbi meccsén betalált az Udinese kapujába.
A hazaiaknál Thauvin, Lovrics, Giannetti, Silvestri tartalékkapus és a hosszabb ideje nélkülözött Deulofeu hiányzik sérülés miatt. Emellett Pérez és Payero egymeccses eltiltását tölti. Lazar Szamardzsics utóbbit válthatja a középpályán, a szerb játékost egyre többet emlegetik a Napoli lehetséges futballistájaként, már csak azért is, mert korábban három bajnokin kétszer is eredményes volt a Partenopei ellen.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 5. 6.)

SALERNITANA–ATALANTA

A Salernitana hármat elvesztett az Atalanta elleni 7 mérkőzéséből  (1 gy., 3 d.), közte egyikét a legnagyobb A-ligás vereségeiből (2–8, 2023. január 15-én, a másik hatgólos bukásam egy 1–7 a Grande Torino ellen történt meg 1947-ben. + 2023 eleje óta az aktuálisan kieső helyen álló csapaztok ellen az Atalanta öt mérkőzést játszott, valamennyit megnyerte, 14–3-as gólkülönbséggel  + Gianluca Scamacca, aki a legutóbbi mindhárom bajnokiján gólt szerzett (a Napoli, a Cagliari és a Verona ellen)  még sosem szerzett gólt négy egymást követő Serie A-meccsén; ha most is betalál, második idényében jut 10 találat fölé egy európai topbajnokságban (előtte 2021–22-ben 16-szor volt eredményes a Sassuolóban)

UDINESE–NAPOLI

Az Udinese mindössze két gólt szerzett legutóbbi, Napoli elleni 15 meccsén (2 d., 13 v.), átlagban 2.7 gólt kapva mérkőzésenként; a friuliak legutóbbi győzelmüket az élvonalban 2016 áprilisában aratták a Partenopei ellen, otthon nyertek 3–1-re Bruno Fernandes és Théreau találatával. + A Napoli jelenleg 50 pontnál jár, ugyanennyit gyűjtött a tavalyi diadalmas évadban a félidényes záráskor, s mindössze egyet nyert meg a legutóbbi 7 Serie A-mérkőzéséből. + Fabio Cannavaro, az udineiek nemrég kinevezett edzője a Napoli utánpótlásában nevelkedett játékos korában, 1993-ban mutatkozott be az azúrkékek nagycsapatában, játékosként csupán 8-szor játszott nevelőklubja ellen, amelyekből csupán 3-at sikerült megnyernie (2 d., 3 v.)

SERIE A, 35. forduló. Sport1 17:45 US Salernitana 1919–Atalanta BC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Holczer Ádám); Sport2 20:30  Udinese Calcio–SSC Napoli (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Holczer Ádám)