„Előrehozott kupadöntő” az Allianzban? • SportTV

„Előrehozott kupadöntő” az Allianzban?

2024. 04. 07. 10:11    
Olvasási idő: 3 perc

A 31. olasz élvonalbeli forduló vasárnapi öt találkozójának egyaránt van kisebb-nagyobb tétje vagy az egyik, vagy mindkét csapat számára. Ebből négyet is élőben közvetítünk, az utolsó után pedig szintén élőben következik stúdiós elemző-beszélgető olaszfutball-talkshow-nk, a Nyerő SzériA.

Vlahovics saját gólt még nem ünnepelhetett exklubja, a Fiorentina ellen, a képen is a csapattárs Rabiot-t üdvözli tavaly februárban a közös gólöröm közepette. Előbb-utóbb – talán éppen vsasárnap – azért ő is betalál majd a violák hálójába… (Fotó: Getty Images)

Ebédidőben két, idén a szélsőséget képviselő csapat csatájával kezdünk. A Frosinone 2024-ben a legkevesebb, a Bologna a második legtöbb pontot szerző együttes. A laziói társaság a legjobb  kieső helyet foglalja el, az emilia-romagnai BL-t jelentő pozíciót birtokol.
A hazaiaknál a szokásos a hiánylista: Oyono, Harraui, Kaio Jorge és Gelli sem játszhat tartós sérülés, illetve rehabilitáció miatt. A középpálya közepén Mazzitelli válthatja Brescianinit. A vendégeknél Soumaoro és Beukema kivételével minden kivel számolhat Thiago Motta, Az első számú csatár Zirkzee a Salenitana ellen a kispadról beállva egy fél félidőt játszott, vasárnap visszatérhet a kezdőbe.

A Monza–Napoli találkozó a lassan feljövő, ugyanakkor már nemsokára csak ex bajnok nápolyiak számára fontosabb, akik egy jó hajrával felkapaszkodhatnak a Konferencialigát érő hatodik, esetleg hetedik helyre – utóbbi akkor ér nemzetközi kupahelyet, ha az olaszok öt csapata indulhat az őszi, 36-os BL-mezőnyben. A lombardoktól Caprari, Vignato és D’Ambrosio sérülés, Papu Gómez és Messina eltiltás miatt hiányzik, utóbbit, a csapatkapitányt Bondo helyettesíti a védő középpályás kettős bal oldali pozíciójában. A Napoliban csak egy, de annál fontosabb játékos nem szerepelhet, Hvicsa Kvarachelia, akit az olasz válogatott Raspadori helyettesít a támadósor bal szélén.
A kora esti összecsapás is mindkét együttesek kemelten fontos. A Cagliari éppen a kiesővonal felett áll, az Atalanta kemény harcban áll a Romával a jobbik konferencialigás – a fentiekben említettek szerint potenciális BL-es – ötödik helyért. Ráadásul a vendég lombardoknak még mindig van egy plusz pontszerzési lehetőségük is, a Fiorentina elleni elmaradt meccs pótlásával, azaz még a fix csúcsligás helyezés, a 4. sem elérhetetlen számukra, amelyet jelenleg a Bologna foglal el.  A szárdoknál Ranieri mester Petagnát, Pavolettit és Mancosut, a régi hiányzókat most sem vetheti be, alighanem Lapandula lesz a támadósor frontembere. Luvumbo ugyanis nemrég tért vissza, erőnléte nem elegendő 90 perces játékra. Az Atalantába visszakerülhet Scalvini, aki kihagyta a firenzei kupaelődöntő első meccset és a belga támadó De Ketelaere is bevethető, közelítőizom-problémája elmúltával. A Napoli elleni múlt heti góllal Koopmeiners 11 találattal új egyéni csúcsot állítiott fel, amióta az Eredivisiét a Serie A-ra cserélte fel. Góljaiból 9 idegenben született, azaz Szardíniában sem esélytelen az újabb kapuba találásra, miközben fő feladata azért a csúcsék, Lookman vagy Scamacca minél hatékonyabb támogatása lesz.

A nap meccse, a Juventus–Fiorentina párosítás akár a május 15-i római Coppa Italia-döntőben is megismétlődhet, hiszen a hétközi kupaelődöntóben a torinói csapat két-, a firenzei egygólos előnyt szerzett a Lazióval, illetve az Atalantával szemben. Az utóbbi két hónap megpróbáltatásai után a rekordbajnok és -kupagyőztes önbizalmának is jót tett a győzelem, ugyanis a bajnokságban már megérkezett a nyakukra, azaz kétpontnyira megközelítette őket a Bologna, vagyis a korábban  abszolút biztosnak tűnő dobogós hely is veszélybe került.
A Juvében a tartalék- s egyben kupakapus Perin visszatér a kispadra, újra Sczesny véd majd, ezen kívül mást aligha változtat Allegri mester a kezdő tizenegyen. Mivel Milik még mindig sérült, egyértelmű, hogy Vlahovics marad a center. A szerb center 15 góllal második a liga góllistáján Lautaro mögött, de amióta elhagyta Firenzét, nem talált excsapata kapujába. (Szereplése fontosságának adatait ld. lenti keretes ministatisztikánkban.)
A violák (egyik) centre, Andrea Belotti viszont már négyszer is eredményes volt a Juve ellen, igaz, mindegyiket legfontosabb excsapata, a Torino színeiben érte le, a legutóbbit 2022 februárjában. Italiano a kupameccsen élt a rotálás módszerével. Bonaventurát hátrébb vonta a középpályán és Parisit állította balhátvédbe, Kouamé pedig ismét a szélen szerepelt. Christensen végig a cserepadon ült a kupameccsen, Bonaventura viszont a múlt heti Milan elleni 1–2-n letöltötte büntetését, s ismét  kezdőként léphet pályára.

SERIE A, 31. forduló. Sport1 12:15  Frosinone Calcio–FC Bologna (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 14:45 AC Monza–SSC  Napoli (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 18:00 Cagliari Calcio–Atalanta BC (kommentátor: Faragó Richard); Sport1 20:45 Juventus FC–ACF Forentina (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 22:45 Nyerő SzériA (háziasszony: Takács Rita, vendégek: Kéri András és Várhidi Péter)