Mainzban érhet a BL-be a Dortmund • SportTV

Mainzban érhet a BL-be a Dortmund

Sport TV avatar Sport TV 2021. 05. 16. 10:20    
Olvasási idő: 2 perc

Noha a Bundesliga korifeusai eredetileg ragaszkodtak volna ahhoz, hogy az utolsó két forduló meccseit egy időben játsszák, végül a kupadöntő csapataival kivételt tettek, így két találkozó mégis vasárnapra maradt. Mi természetesen mindkettőt közvetítjük, a valóban egy időben játszandó másodosztályú fordulóból pedig az utolsó reménysugarat követő HSV osnabrücki vendégjátékát is megmutatjuk.

Thomas Meunier, a BVB Párizsból tavaly nyáron szerződtetett belga válogatott védője 20 bajnokiján egyetlen gólt ért el. A szenvedő alany a Mainz volt januárban Dortmundban, de utána sikerült az egyenlítés, és megosztoztak két ponton a csapatok (Fotó: Getty Images)

OSNABRÜCK–HAMBURG

A május 4-én reaktivált, áprilisban 70. életévét betöltő Horst Hrubesch vezetésével a Nürnberg elleni találkozót nagy különbséggel, 5–2-re megnyerte a már harmadik éve az élvonalba visszajutásért küzdő Hamburg. Az egykori BEK-győztes csapat csatárcsillaga, a 41 évvel ezelőtti Eb-finálé meccsdöntő hőse edzőként U19- és U21 Eb-címmel, valamint olimpiai ezüsttel dicsekedhet, s legutóbb 2018-ban ugyancsak interim jelleggel  a német női válogatottat vezette, „isten segítségét” emlegette az utolsó pillanatos visszajutás lehetőségével kapcsolatban. Mindenesetre a remény csekély, de csupán győzelemmel tartható fenn Osnabrückben, egy, a kiesés rémétől hajszolt ellenféllel szemben. A hazai lilák ugyanis közvetlen kieső helyen állnak, de a még bennnaradást jelentő 15. és az osztályozós lehetőséggel járó 16. helyezett Sandhausennek és Braunschweignek csak eggyel van többje. Ám a VfL-nek is csak mindhárom pont megszerzése adhat reményt, mert akár vetélytárs már biztosan bennmaradó (Regensburg) és biztosan kieső (Würzburg) csapattal meccsel ebben a fordulóban, azaz ha az Osnabrück nem nyer, amelyikük igen, az már behozhatatlan előnyre tesz szert az utolsó körben a HSV vasárnapi házigazdája előtt. Kiesőjelöltet idegenben megverni – az aztán az igazi feladat, vagyis annak a bizonyos szalmaszálnak a szakítószilárdsági próbája…

MAINZ–DORTMUND

A BVB helyzete egy hónappal ezelőtt ha nem is reménytelennek, de roppant nehéznek tűnt az őszi BK-indulást jelentő 4. hely megszerzésével kapcsolatban. Azóta Edin Terzic, az interim tréner vezetésével hatos győzelmi sorozatot produkált az együttes, ebből két (fölényes) siker a DFB-kupa negyedszeri elnyerését eredményezte, négy pedig a kétszer is megbillenő Frankfurt megelőzésével járt, azaz a BVB abba a helyzetbe került, hogyha nyer Mainzban, véglegesíti indulását ősztől az elitligában, mi több, akár a virtuális dobogóra is felléphet a vasárnapi másik mérkőzés végeredményének számára kedvező alakulásával.
A Mainz Bo Svenssonnal a kispadon simán bennmaradt, de a sikersorozatba azért be-becsúsztak apró döccenők is. Az 1FSV05-be visszatérhet eltiltása után a védelem közeére, emiatt JóHack a cserejátékosok közt foglal helyet. Az előzetes szeriont Szalai Ádám is ott kezd. Bár válogatott centerünknek azért nem ártana a tétmeccseken játékban maradás remélhetőleg csereként azért pályára kerülhet két másik Eb-re készülődő játékos, a svéd Quaison vagy az osztrák Onisiwo helyére. Ebből is látszik, a támadójátékban a svéd mesternek inkább a bőség zavarával kell megküzdenie.
Edin Terzic – minden idők legfiatalabb a Dortmunddal kupagyőztes trénere – igazából nem sok oka van változtatni csütörtökön győztes csapatá, ha megteszi, ő is inkább a támadó csapatrészben vált, Brandt, Thorgan Hazard és  Knauff egyaránt bevetésre készen foglal helyet a lelátón, amely a távolságtartás miatt az újabb időkben a kispadot helyettesíti.

Kapcsolódó

MAINZ–DORTMUND örökmérleg

Összesen: 29 mérkőzés, 5 Mainz-győzelem, 8 döntetlen, 16 Dortmund-siker / 26–48-as gólkülönbség. A Bundesligában: ugyanez. Mainzban: 14–2–3–9 / 11–22. Mainzban a Bundesligában: ugyanez.
A legutóbbi mérkőzés: Dortmund–Mainz 1–1 (0–0). G.: Meunier, ill. Öztunali (Bundesliga, 2021. 1. 16.). A legutóbbi három mainzi mérkőzés: 0–4 (2019-20, Bl), 1–2 (2018-19, Bl), 0–2 (2017-18, Bl). A legutóbbi Dortmund-győzelem Mainzban: 0–4 (Bundesliga, 2009. 12. 14.)

LEIPZIG–WOLFSBURG

Willi Orbán fut vissza a labdával, miután 2–2-re kiegyenlített Wolfsburgban a két csapat januári bajnokiján. A győzelmet azonban már nem sikerült megszerezni, maradt ez a végeredmény  (Fotó: Getty Images)

A második és harmadik helyezett rangadója mindkét együttes számára jelenlegi helyezése megtartása szempontjából fontos.  Bármelyikük győz, az véglegesíti pozícióját, tét nélkülivé minősíteni vissza záró fordulós mérkőzését.  Remi esetén a Lipcse visszavonhatatlanul második marad, a Wolfsburg viszont még tarthat a lendületben lévő Dortmundtól, nehogy lehajrázva őt megszerezze a bajnoki bronzérmet.
Nagelsmann mester nyilván szeretné kiköszörülni a kupadöntős csorbát, de szinte az utolsó pillanatig vár a kezdő összeállítással, annak függvényében játékosait fizikailag és mentálisan mennyire viselte meg a csütörtöki nagy vereség. Angelino és Willi Orbán is visszatérhet a kezdő tizenegybe. A Wolfsburgban Glasner edzőnek aligha kell változtatnia az Uniont Brekalo mesterhármasával „elsöprő” együttesén. Ha mégis megteszi, a „tízes”, azaz az irányító helyén cserél kezdőjátékost, Philipp helyére Gerhardtot küldheti a pályára.

Kapcsolódó

LEIPZIG–WOLFSBURG örökmérleg

Összesen: 14 mérkőzés, 27 Leipzig-győzelem, 4 döntetlen, 3 Köln-siker / 23–12-es gólkülönbség. A Bundesligában: 9–3–4–2 / 11–7. Lipcsében: 8–5–1–2 / 13–7. Lipcsében a Bundesligában: 4–2–1–1/ 7–3.
A legutóbbi mérkőzés: Leipzig–Wolfsburg 2–0 (0–0). G.: Poulsen, Hvang Hi Csan (DFB-kupa, 2021. 3. 3.). A legutóbbi három lipcsei mérkőzés: 2–0 (2020-21, DFB-k.), 1–1 (2019-20, Bl), 1–0 (2018-19, DFB-k.). A legutóbbi Wolfsburg-győzelem Lipcsében: 0–1 (Bundesliga, 2017. 3. 11.)

2. BUNDESLIGA, 33. forduló. Sport1 15:30 VfL Osnabrück–Hamburger SV (kommentátor: Méhes Gábor). BUNDESLIGA, 33. forduló. Sport1 17:45 1. FSV 05 Mainz–BV 09 Borussia Dortmund (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:30  RasenBallsport Leipzig–VfL Wolfsburg (kommentátor: Haraszti Ádám)