Egyszeri volt-e a „Bielefeld-csoda?” • SportTV

Egyszeri volt-e a „Bielefeld-csoda?”

Sport TV avatar Sport TV 2021. 02. 19. 11:41    
Olvasási idő: 2 perc

A török és a német bajnokságból is mutatunk egy-egy együttest, amelyek a pillanatnyi forma alapján ligájuk legjobbjai közé tartoznak. Egyikük a regnáló bajnok, másikuk az elmúlt hét meglepetéscsapata otthonában lép pályára péntek délután, illetve este.

Caleb Ekuban a rekordbajnok kapujába már betalált, akár az aktuális aranyérmes ellen is eredményes lehet a ghánai-olasz támadó (Fotó: Getty Images)

BASAKSEHIR–TRAZONSPOR

Érdekes párosítás: a bajnoki címvédő a kiesés ellen küzd, a Fekete-tenger parti csapat pedig idei 9 mérkőzéséből 8-at megnyert, mindössze egyszer ikszelt. A Basaksehirnél már edzőt is cseréltek, a sikerkovács mest Okan Burukot a legtepasztaltabb trénerek egyike, Aykut Kocaman váltotta, de vele sem javultak számottevően az eredmények. A gárda a kiesést jelentő 17. helyen dekkol, igaz, egy győzelmen belül van az öt hellyel magasabban álló Konyaspor mögött. Egy győzelem a legjobb sorozatot futó együttes ellen tehát nemcsak jelképes jelentőségú lebnne, hanem konkrét előrelépést is eredményezhetne, hiszen az előtte álló ötből négyen is olyan csapattal meccselnek, amelyek előttük állnak a tabellán. A Trabzonnak nemcsak összesen, hanem idegenben is a leghosszabb a jelenlegi veretlen szériája: eddigi 12, házon kívül megvívott csatájából egyetlenegyet veszített csupán el, a jelenlegi listavezető Fener ellen még októberben 3–1-re. A csaőat egyik nagy erénye, hogy viszonylag sok gólképes játékosa van, összesen kilencen találta már be a akpuba, igaz viszont, hogy kiemelkedő gólzsákja nincsen, Nwakaeme és Caleb Ekuban 6-6 találattal vezeti a házi góllistát. Ugyanakkor viszont sikersorozat ide vagy oda, mégis 6 pont a hátránya az élen haladó nagy sztambuli hármassal szemben, azaz amíg azok közül valamelyik egy több mérkőzéses hullámvölgybe nem zuhan, nincs reménye, hogy felkapaszkodjon a dobogóra.

BIELEFELD–WOLFSBURG

Maximilian Arnold  fenőttpályafutása során csak a Werdernek lőtt több gólt (3), mint a Bielefeldnek . Ősszel a második gólt szerezte a Volkswagen Arenában a 20. percben, azután már csak szépíteni tudott az Arminia  a második félidőben (Fotó: Getty Images)

Ez a mérkőzés van hivatva eldönteni, hogy a hétfői müncheni bravúr egyszeri eset, és a bajorok „viszontagságainak” és viszonylag tartalékos összeállításának tulajdonítható csupán, vagy az Arminia felfelé ívelő formáját mutatja. A pénteki ellenfél, a Wolfsburg csak azért nem a liga legjobb formát mutató együttese, mert a Frankfurt még jobban teljesített a 2021-es naptári évben. Ezzel együtt is a Volkswagen-gyári csapat legutóbbi 8 meccséből 5-ször nyert (sorozatban) és 3-szor ikszelt – persze, tegyük hozzá, hogy az élcsoporthoz tartozó csapatok közül csak a Leverkusennel meccselt, amelyet 1–0-ra győzött le a BayArenában.
Ha az Arminia még mindig nem számíthat Doanra, a Münchenben őt remekül helyettesítő – többek közt gólt is szerző – Gebauer kerülhet a kezdőbe. Elképzelhető, hogy az újonc Okugava is az induló 11-ben kap helyet.
A wolfsburgi mesternek, Marcus Gisdolnak nem sok oka van változtatni. Ha mégis változtatna bármit is, akkor az a támadó alakzatban képzelhető el, hiszen a legutóbbi fordulóban Gladbachban gól nélküli meccsen őrizte meg veretlen szériáját a csapata.  Mehmedi vagy Philipp esélyes arra, hogy a támadóközéppályás-trióban helyet kapjon.

Kapcsolódó

BIELEFELD–WOLFSBURG örökmérleg

Összesen: 26 mérkőzés, 6 Bielefeld-győzelem, 7 döntetlen, 13 Wolsburg-siker / 26–41-es gólkülönbség. A Bundesligában: 17–3–3–11 / 17–28. Bielefeldben: 12–3–3–6 / 9–13. Bielefeldben a Bundesligában: 8–1–2–5 / 2–8.
A legutóbbi mérkőzés: Wolfsburg–Bielefeld 2–1 (2–0). G.: Weghorst, Arnold, ill. Schipplock (Bundesliga, 2020. 10. 25.). A legutóbbi három bielefeldi mérkőzés: 0–4 (2014-15, DFB-k.), 0–3 (2008-09, Bl), 0­–1 (2007-08, Bl). A legutóbbi Wolfsburg-győzelem Bielefeldben: 0–4 (DFB-kupa, 2015. 4. 29.)

SÜPERLIG, 26. forduló. Sport2 17:00  Ístanbul Basaksehir–Trabzonspor Kulübü (kommentátor: Fülöp László).
BUNDESLIGA, 22. forduló.  Sport1 20:15 DSC Arminia Bielefeld–VfL Wolfsburg
(kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)