Az idei bajnokok háromnegyede a táblánál • SportTV

Az idei bajnokok háromnegyede a táblánál

2024. 02. 03. 11:26    
Olvasási idő: 2 perc

A második napon már a tíz nyert legig tartó negyeddöntővel folytatódik az esztendő első darts major tornája, a Masters Milton Keynes-ben. Az esztendő idei négy döntős győztese a két druszapár, sorrendben Luke Humphries, Luke Littler, Michael van Gerwen és Michael Smith közül három fellép a nap folyamán, vagy a kora délutáni vagy az esti szakaszban, csak a tinizseni Littler hiányzik, ha két hónappal hátrébb lenne a versenynaptárban a Masters, alighanem már benne lenne az induló 24-ben…

Chris Dobey és Michael Smith az elődöntőben találkozhat, ha mindketten eljutnak odáig (Fotó: Getty Images)

A konkrét meccsek elé a nemzeti röpstatisztika. Az utóbbi időkben tapasztalt angol dominancia újra érvényesül. A vb-n 9–7 volt az angolok–nem angolok eloszlása a nyolcaddöntőben, ez a Mastersen 8–8-re módosult, de hát az O2-ban sokkal nagyobb létszámú mezőnyből sokkal több volt az angol is. Inkább nézzük onnan, hogy a világranglista alapján kialakított 24-es mezőnyből 10 volt a hazai dartsos és mindössze négy esett ki közülük, de kettő (Rya Smith és Gilding) honfitárstól esett ki. Ráadásul a világrangsor generált automatikus sorrend azt a furcsaságot hozta létre, hogy a második körben a nyolc angol közül csak kettő játszik egymással a másik hat egyéb brit vagy Csatornán túli ellenféllel küzd meg, azaz a nyolcban a lehetetlennek tűnő 1–7-től a cseppet sem lehetetlen 7–1-ig minden megoszlás lehetséges.

Délután a tavalyelőtti UK Open-győztes holland Danny Noppert azzal a nagy generációs angollal, Dave Chisnall-lal csap össze, akinek a vb-elődöntőjén (2021) kívül nem kevesebb mint négy major tornáról van vesztes döntője ­ előbb-utóbb ő is elindul egyszer a tornagyőztesek útján, mint a tavalyelőtt év végig Michael Smith.
A második találkozóra Rob Crosst és Damon Hetát szólítja a színpadra John McDonald.  A 2018-as világbajnok ismét elkapta a fonalat, az ausztrál azonban bárkit képes egy meccsen elkapni, csak az egész tornán át tartó kiváló játék hiánycikk az esetében.
A tartós hullámvölgyben lévő Peter Wright korábbi sikereinek köszönheti kiemelt státusát, versenyről versenyre reménykednek hívei, hogy visszatér a jó formája. Ha nem, simán kieshet a második kör egyetlen „angolmentes” párosításában Krzysztof Ratajskitól.
A délután utolsó küzdelme a mezőnybe tartalékként beugró Daryl Gurney csatája, az északír klasszis keresgéli pár évvel ezelőtti önmagát, a két évvel ezelőtti Masters-bajnok Joe Cullen jóval esélyesebbnek tűnik. A fogadóirodák oddsa 2.52–1.58 is jól tükröti ezt.

Nathan Aspinallnak két major trófeája már van, most igyekszik egy lépést tenni a harmakik felé is (Fotó: PDC/Lawerence Lustig)

A délután a kétszeres korábbi major-győztes Nathan Aspinall és a kétszeres majordöntővesztes (World Grand Prix, World Series Final) örök ígéret, Dirk van Duijvenbode csatájával kezdődik. Ez is kiváló küzdelem lehet, mint minden topjátékosok közi angol–holland csata, Asp határozottan esélyesebb, de nem mindig tudja a „táblára tenni” klasszisát.
A három nagy közül a vb-címvédő Luke Humphries lép először színpadra, kinézetben és dartstudában is nehézsúlyú ellenféllel, Stephen Buntinggal kell megküzdenie a nap egyetlen angol „házi mérkőzésén”.
A harmadik találkozó az egyetlen Mastersgyőztes-csata, az ötször sorozatban bajnok Michael van Gerwen harcol a címvédő Chris Dobey-val. Ha MVG nem jön elő ismét az „űrdartsával”,  akár 18-19 leges szupercsata is kibontakozhat közöttük.
A nap záró csörtéje a csütörtöki nyitó PL-est bajnoka, valamint 2023 világbajnoka, Michael Smith és az utóbbi világbajnoki tornán elődöntős belga Dimitri Van den Bergh között zajlik. Azon a vb-n elkerülték egymást, viszont 2016 óta 14 PDC-eseményen mérkőztek meg, a mérleg az angol javára billen (9–5), de a legutóbbi meccsüket tavaly májusban VDB nyerte meg 6–4-re a Premier League aberdeeni estjének első körében.

Kapcsolódó

MASTERS 2024, A MÁSODIK NAP PROGRAMJA

NYOLCADDÖNTŐ
Délutáni szakasz
Danny NOPPERT (holland)­–Dave CHISNALL (angol)
Rob CROSS (angol)–Damon HETA (ausztrál)
Peter WRIGHT (skót)–Krzysztof RATAJSKI (lengyel)
Daryl GURNEY (északír)–Joe CULLEN (angol)

Esti szakasz
Nathan ASPINALL (angol)–Dirk van DUIJVENBODE (holland)
Luke HUMPHRIES (angol)–Stephen BUNTING (angol)
Michael van GERWEN (holland)–Chris DOBEY (angol)
Michael SMITH (angol)–Dimitri VAN  DEN BERGH (belga)

DARTS. Masters, Milton Keynes. Sport2 13:45 és Sport1 20:00 a nyolcaddöntő mérkőzései (kommentátor: Gyulai Miklós és Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)