Shaquille O’Neal mezét visszavonultatta az Orlando Magic • SportTV

Shaquille O’Neal mezét visszavonultatta az Orlando Magic

2024. 02. 14. 18:23    
Olvasási idő: 3 perc

A centerlegenda lett az első korábbi Magic-játékos, akinek a csapat visszavonultatja a mezét. Shaq nagyon sűrű négy évet töltött Orlandóban, és csodálkoznék, ha az NBA-t akkor követő szurkolóknak nem ül mosoly az arcára, ha eszébe jut „Az A Bizonyos” Magic Shaq-kel és Penny Hardaway-jel.

Klasszikus kép az 1995-ös Rockets-Magic döntőről. (Fotó: Getty Images)

A Los Angeles Lakers és a Miami Heat után első NBA-csapata, a 35. NBA-szezonját játszó  Orlando Magic is visszavonultatta Shaquille O’Neal mezét. Míg a Lakers 34-esben 34-esben szerepelt (Los Angelesben a 32-es mez Magic Johnsoné örökre), addig a Heatnél és a Magicnél 32-es volt. Annak ellenére, hogy a másik két gárdával bajnoki címet is nyert, talán elmondható, hogy a legtöbbet mégis az Orlando Magicért tette. Egy addig ismeretlen, lesajnált csapatból lett egy csapásra olyan márka, amit az egész világon ismertek, és ez nagyrészt Shaquille O’Neal népszerűségének,és persze a csapatsikereknek volt köszönhető.

Az Orlando Magic 1989-ben került be az NBA-be, és viszonylag hamar, és az első három unalmasabb év után 1992-ben egy pillanat alatt lett sokak kedvence. Ez annak volt köszönhető, hogy az azévi draft első választási jogával élve a Magic kiválasztotta az LSU egyedülálló képességekkel megáldott centerét, Shaquille O’Nealt, akit már akkor a jövő nagy szupersztárjának kiáltottak ki. A különleges képessége az volt, hogy bár elképesztő méretű (216 centi és 130 kiló) és hihetetlenül erős volt, brutálisan gyors és labdaügyes is tudott egyben lenni. Már az első szezonjában letette névjegyét fergeteges statisztikáival, az Év Újonca díjjal és azzal, hogy pár palánkot letépett, és majdnem rájátszásba vezette a Magicet.

1993-ban megkapta a tökéletes játszótársat Penny Hardaway személyében. Az történt, hogy a Magic olyan mázlista volt, hogy bár épphogy lemaradt a rájátszásról, és a lehető legkisebb esélye volt az első választás jogára, mégis ők nyerték az első választás jogát. Ahogyan az szinte borítékolható volt, Chris Webbert választotta a csapat, de Shaquille O’Neal felemelte a telefont, és jelezte a vezetőségnek, hogy vagy elcserélik Webbert Penny Hardawayre, vagy nagy bajok lesznek.  Megszerezték Pennyt, és létrejött a liga egyik legnépszerűbb, és leglátványosabb kosárlabdát játszó szuperduója. A Shaq és Penny páros volt a Shaq és Kobe előtti Shaq és Kobe, és ebben a duóban nagyon sok muníció volt. Olyan kiváló csapattársaik voltak még, mint Nick Anderson, Dennis Scott, Horace Grant, Brian Shaw és Donald Royal.

Ez így együtt végül egy NBA-döntőt eredményezett 1995-ben (a Houston Rockets ellen játszottak) és egy keleti döntőt minden idők legnagyobb csapata, az 1995-96-os Chicago Bulls ellen. Abban a szezonban érte el egyébként a Magic története legjobb alapszakaszmérlegét (62-10). Azonban azon a nyáron ért véget ez az utazás azzal, hogy az addigra már egy pontkirályi címet is behúzó Shaquille O’Neal úgy döntött, négy orlandói szezon után Los Angelesbe költözik, hogy a Lakers játékosa legyen. A több már történelem a négy bajnoki címével és az MVP-trófeájával… Azonban Orlandóban nagy űrt hagyott maga mögött, és sem a klubvezetés, sem a szurkolók nem bocsájtották meg könnyen neki ezt a távozást.

A szakítás nem sikerült túl szépre, és talán ezért is kellett ilyen sokat várni arra, hogy a Magicet – ahol O’Neal lett az első visszavonultatott mezű kosaras – a Lakers és a Heat is megelőzze ebben, de ő lett a liga második játékosa, akit három korábbi csapata is ebben az elismerésben részesít. Az ünnepségen ott volt több korábbi csapattársa is, például Anfernee Hardaway is természetesen.

„Az igazat megvallva mind közül ez a leginkább lenyűgöző. Az LSU-ban biztos voltam, a Lakersben majdnem biztos, de ebben egyáltalán nem. Itt kezdődött, itt dolgoztam és játszottam négy évig, és most ilyen megtiszteltetés ér. Azt hiszem, ez lesz a legkülönlegesebb” – fogalmazott a center, aki leszögezte, nem is kezdte volna máshol NBA-s karrierjét Orlandónál.

Az Orlando Magicben tehát soha többé nem viselheti más a 32-es mezszámot, még ha Jeremy Richardson, Justin Harper és CJ Watson már meg is tette ezt 1996 óta.

A Sport TV-n talán feltűnik Shaquille O’Neal is a héten, mert el fog utazni Indianapolisba az All-Star hétvégére, hiszen a közvetítőcsapat tagja a TNT csatornánál.  A Sport TV élőben közvetíti az egész hétvégét természetesen, és még egy Memphis Grizzlies – Milwaukee Bucks meccset is tartogatunk. A Trash Talkban és az Alley-oopban bőségesen beszélünk majd a z NBA-ről és az All-Star-hétvégéről természetesen. A programunk:

Trash Talk: február 15., csütörtök 19:00, Sport2 (élő)

Memphis Grizzlies – Milwaukee Bucks: február 16., péntek 2:30, Sport1 (élő); 17:00, Sport2 (felv.); 23:30, Sport1 (felv.)

Rising Stars: február 17., szombat 3:00, Sport1 (élő); 12:45, Sport2 (felv.)

NBA Skills Challenge: február 18., vasárnap 2:00, Sport1 (élő); 10:45, Sport1 (felv.)

NBA Action: február 18., vasárnap 11:45, Sport2

Alley-oop: február 18., vasárnap 21:00, Sport1 (élő)

All-Star-mérkőzés: február 19., hétfő 2:00, Sport1 (élő); 14:45, Sport1 (felv.); 18:00, Sport2 (felv.)