Nagycsapatok vasárnapja • SportTV

Nagycsapatok vasárnapja

2024. 02. 25. 12:09    
Olvasási idő: 5 perc

Teun Koopmeiners akát kulcscszereplő is lehet az Atalanta esetleges pontszerzésében a San Siróban (Fotó: Getty Images)

A Juventusszal kezdünk kora délután, amely a Frosinonét fogadja az Allianz Stadionban. A rekordbajnok négy forduló alatt lerombolta azt, amit 21-en keresztül felépített. Január 22-éb néh egy pont volt az előnye az Interrel szemben – igaz, egy mérkőzéssel tőbből – , ez februrár 26-án, a két együttes pályára lépeése előtt, azonos mérkőzéskülönbésggel 9 pontos hátrányra változott. A z0z pont deficit két remiből és két vereségből jött összes, a két kudarc közül az Inter elleni Derbi d’ Italia 0–1-e volt a fájdalmasabb, hiszen az „hatpontos mérkőzés” volt, a követő ugyancsak 0–­1 az Udinese ellen otthon a magyarázhatatlanabb. A BL-indulást semmiféle veszély nem fenyegeti, a 4. Bolognának hat, az 5. Atalantának 9 ponttal van kevesebbje. (Az új BL-kiírásban az UEFA-együttható magassága miatt az olasz kluboknak lehet, hogy öt hely is jut az új rendszerben 36 csapatos főtáblán.)A Frosinone a bajnokságban a kiváló ősz után bajnoki pontrekordja megdöntése előtt áll, ugyanakkor a december eleje óta megvívott 13 tétmeccséből egyet nyert meg (a kupában 4–0 a Maradonában), kétszer remizett és 10 (!) vereséget szenvedett, az egyiket a kupanegyeddöntőben januárban ugyancsak négy gólos meccset éppen az Allianzban éppen a Juve ellen, s éppúgy az egyik csapat lőtt csak gólt – az öreg hölgy…  Vasánap este kiderül, az azóta eltelt 35 nap viszontagságai melyik együttest viselték meg jobban.
Míg Bremer egymeccses eltiltása letöltése után visszatérhet a Juve védelmébe, Danilo most bokasérülés miatt nem szerepelhet, holott nemrég épült fel hosszan tartó sérüléséből, de a Verona-meccsen kidőlt, s csak a Napoli ellen lesz bevethető. A helyén Rugeri vagy Alex Sandro kezdhet a bianconeri védelmi triójában. Moise Kean, De Sciglio és Perin továbbra is az állandó hiányzók, de Allegri akár változatlan 11-et is pályára küldhet, de most nem a „győztes csapaton ne változtass” elve alapján, hiszen együttese négy meccs óta nem győz. Ha Vlahovics egészséges, kezd – csak ebben az évben a liga legeredményesebbjeként 7-szer talált be, tavaly viszont csak 10-szer a teljes futballév során – , partnere Chiesa vagy az új sztárjelölt Yildiz lesz. A Frosinne házi gólkrálya Soulé viszont másban is jeleskedik, 15 lejátszott meccse alatt egyike a három játékosnak az öt európai topligában, akinek 50-nél több lövése (53), 50-nél több jó helyzetbe hozása (55, ha csak az ötödét kihasználtál volna a társak, nem lett volna tízes kudarcsorozat) és 50-nél több sikeres csele (73) is volt ezalatt. (A másik két topligás egyébként  Sané és Isco). Az argentin ifjú ha így serénykedik tovább, ősztől a másik oldalon játszhat a párosításban, hiszen egyébként a Juve játékosa, csak kölcsönben szerepel mostani klubjában. A sorozatos védősérülések miatt Di Francesco mester alighanem Zorteát is szerepelteti, ugyanakkor Romagnoli is visszatér eltiltása után. Emellett Garritano is járthat, ugyanakkor Oyono, Marchizza, Lusuardo és Bonifazi a pálya helyett továbbra is a kezelőszobában tüölti „munkaidejét”.

A délután dereka egy délolasz rangadóé, s itt két, ugyancsak mélyrepülésben lévő gárda találkozik, a Cagliari fogadja a Napolit. A szárdok keményen harcolnak a kiesés ellen. Ugyan csak utolsó előttiek, de hat csapat is van kétgyőzelemnyi (6 pontos) sávon belül, azaz egy jó hajrával (a bajnokság egyharmada, ezzel a meccsel együtt 13 van hátra a bizonyítványosztásig) képesek lehetnek akár az osztályozó nélkülöi9 bennmaradásra is. Közismert a bajnok Napoli már a harmadik edzőjét ”fogyasztja” az idényben, de Garcia és Mazzarri követője, a korábbi hosszú ideig másodedzőként szolgáló Francesco Calzona „kármentőként” reálisan csak a kisebb európai kupákban indulást tűzheti ki célul, persze csak ha egy szuperbravúrt nem mutat be a Partenopei március elején a katalán fővárosban – igaz, akkor is csak a fantázia birodalmába tartozik a BEK-trófea elhódítása, amellyel az elitligában maradhatna…  Az új mester visszatért a 4–3–3-as felállási sémához, Victor Osimhennel a támadórészleg élén. Az Afrika-kupa-ezüstös center négy hét után először kezdhet a Serie A-ban, kedvenc ellenfelei egyike a szárd gárda, amely ellen összes bajnokiján eddig betalált. A télen igazolt Ngonge  a szerdai Barca elleni 1–1-et edzésen elszenvedett izomsérülés miatt kihagyta, továbbra is kétséges a szereplése. Di Lorerzo csapatkapitány öt sárga utáni eltiltás miatt nem játszhat, a BL-listáról szerződéshosszabbítása elmaradása miatt leghagyott Zielinski viszont a bajnokin visszatérhet. A vendégek továbbra sem számíthatnak négy tartós hiányzójukra, Somurodovra, Mancosura, Hatzidiakoszra és Orestanióra. Ranieri sűrűn változtat, de a kölcsönben Cagliariban játszó Napoli-játékost, Gaetanót alighanem pályára küldi. A hónap eleji bemutatkozása óta három meccsen 2 gólét szerzett, 5 helyzetet készített elő és  5 sikeres cselt mutatott be, ezzel a csapat összesített listavezetője, rövidke három hét alatt…

Lautaro Martinez ha betalál,  „Inter-százados” lesz Leccében (Fotó: Getty Images)

Kora este maradunk Dél-Itáliában, a második legdélibb színhelyen, Leccében az első számú scudetto-favorit, az Inter nyújtaná tovább elképesztő 2024-es győzelmi sorozatát. Ebben az évben három sorozatban 9 mérkőzést játszott a nerazzurri, mind a 9-et megnyerte, 22 gólt szerzett és mindössze négyet kapott. Kevés jel mutat arra, hogy a széria éppen a Via del Marében szakadjon meg, bár az előny a Serie A-ban kezd akkorára duzzadni, hogy lehet, Inzaghi ott kezd rotálni és pihentetni esetleg néhány kulcsjátékosát, mert az „igazi versenypálya” a BL, s ott ugyebár tavaly is sikerült a döntő, a második helynél pedig van még egy jobb is… A Lecce pedig könnyebb rivális, mint a szerdai ellenfél Atalanta lesz (be kell pótolni a Szuperkupa miatt halasztott, 21. fordulós meccset), amely „ezerrel hajt” a BL-státus visszaszerzésére. Ha tényleg változtat a sikeredző, inkább elöl pihentet, bár lehet, hogy a cserekapus Audero is lehetőséget kap bajnokin is. Mellette Frattesi és Arnautovic is bekerülhet az induló 11-be,  a két szélső középpályás – újabban „szárnyvédőnek” is titulálják a széleken fel s le harmonikázó játékosokat – szerepkörében Dumfries és Casar Augusto tűnhet fel. Elöl az osztrák veterán Arnautovic Thuramot helyettesíti, a francia támadó kedden megsérült és csatlakozott a pályán kívüli, bevethetetlen Acerbihez (vádli) és Cuadradóhoz (vádli). A Leccének két védője is hiányzik eltiltás miatt, Dorgu öt sárgája, Pongracic Torino ellen kapott piros lapja következtében nem játszhat. A Krsztoviccsal a csúcscsatár helyért küzdő Piccoli – aki 2020 decemberében éppen az Inter ellen érte el első bajnoki találatát – négy gólt jegyez az idényben, ebből hármat hazai pályán, a Fiorentina elleni legutóbbi leccei 3–2-n is eredményes volt.

Az est és a nap rangadóját a San Siróban játsszák. Lombard derbi lesz, a Milan és az Atalanta között. A rossoneri nagy sorozatát egyetlen kisebb döccenő csúfított (Bologna 1-1, otthon), mígnem múl héten következett egy nagyobb gödörbe hajtás, a monzai 2–4 – egy másik lombard kisrangadón. Ezt egy újabb vereség követte csütörtökön, a rennes-i 2–3, de egygólnál közelebb nem férkőzött a francia csapat, azaz a milánói 3–0 után nagyobb veszély nem fenyegette az EL-nyolcaddöntőbe jutást.
Az új évben eddig szintén kiválóan teljesítő vendégekre négy napon belül két fellépés is vár a San Siróban, ha a két milánói gigász ellen legalább két pontot összehoz Gasperini együttese, kézzel fogható közelségben marad a BL-indulás, akár a bizonyos negyedik, akár az esetleges 5. hellyel a Serie A-ban.
Pioli hatot változtatott Monza és Bretagne között, s meglehet, csaknem ugyanennyit, vagy talán többet is cserél csapatán Milánóra. Három hosszasan hiányzó ember, Kalulu, Tomori és a csapatkapitány Calabria is teljes értékű csapatedzéseken vett részt, Pioli megkezdheti fokozatos visszaépítésüket az együttesbe. Úgy tűnik, Calabria már a kezdőben is helyet kaphat, a másik kettő pedig leülhet a kispadra. Jovics piros lapja miatt nem játszhat, ez még kikezdhetetlenebbé teszi Giroud helyét a középcsatár posztján. A világbajnok és vb-ezüstérmes francia egyetlen gólra van attól, hogy beálítsa teljes előző idénybeli találatainak számát.
Eközben a Milan-játékos, Bergamóban kölcsönben szereplő De Ketelaere ragyogóan kezdte 2024-et (6-6 gól és assziszt), de van hozzá hasonló gólgyárosa is a La Deának Koopmeiners személyében. A holland támadó középpályás 9 idénybeli góljából 7-et idegenben szerzett, így a San Siróban is aligha ijed meg, ha gólhelyzetbe kerül akár vasárnap, akár szerdán. Az idény eddigi két meccsén három gólban volt közvetlenül érdekelve (2 találat, egy gólpassz) a vörös ördögök ellen. A támadósor veszélyességét növeli Lookman visszatérése is, a csatár Osimhen oldalán végig játszotta a Niigériának kontinensbajnoki ezüstöt hozó tornát január-februárban. Bár az is lehet, kisebb bokasérülése miatt nem kockáztatja meg szerepeltetését Gasperini, ez esetben ő lehet Palomino mellett a vendégek másik fontos hiányzója.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 2. 26.)

JUVENTUS–FROSINONE

Öt egymást követő győzelem után a Juventus a legutóbbi négy bajnokijén nyeretlen maradt (2 d., 2 v.); egyszer fordult elő  az elmúlt 14 évben, hogy a Juve ötször sorozatban győzelem nélkül maradjon, 2019 áprilisa és májusa között, ennek ellenére abban az idényben megszerezte a bajnoki címet. +  A Frosinone már 23 pontot gyűjtött az idényben, ez csak kettővel kevesebb az élvonalbeli klubcsúcsánál (25, 2018–19-ben), december kezdete óta viszont egy csapat sem kapott ki többször náluk (9, ugyanennyi van a Salernitanának) és egy sem kapott több gólt (31). + A következő találkozója lesz Adrian Rabiot-nak a a 200. mérkőzése a Juventusban, amióta a 2019–20-as idényben bemutatkozott, a Serie A középpályásai közül az interes Barella, a római Cristante, a nápolyi Zielinski és a bergamói De Roon érte el ezt a mérföldkövet.

CAGLIARI–NAPOLI

A Napoli legutóbbi hét idgenbeli meccséből hatot megnyert Cagliariban (1 d.), átlagban 2.9 gólt szerezve meccsenként; a döntetlen a legutóbbi szardíniai meccsen született (1–1) 2022. február 21-én. + A Cagliari 11 pontot szerzett vesztett állásból az idényben, csak a Bologna és a Napoli (12) mentett többet. + Azon csapatok, amelyek ellen Victor Osimhen egynél többször játszott, a Cagliari az egyik (a Sampdoria mellett), amely ellen összes fellépésén gólt szerzett (4 meccsen 4-et), ráadásul a szárdok ellen talált be legutóbb a ligában, december 16-án.

LECCE–INTER

A Lecce csak egyetlenegyet sem nyert meg legutóbbi 15 hazai meccséből az Inter ellen (3 d., 11 v.), nyolcszor még gólt sem szerzett, beleértve a legutóbbi két összecsapást, amelyet egyaránt 2–0-ra nyert meg a nerazzurri. + Az Inter 19 egymást követő idegenbeli meccse mindegyikén szerzett gólt (legutóbb 2021 februárja és decembere között ugyanennyin), sosem ért el még húszas hasonló szériát. + Lautaro Martínez egyetlen gólra van a 100. találatától a Serie A-ban, éppúgy, mint saját egy idényes gólrekordjától (21, a legutóbbi két idényben is elérte ezt), ő lehet a 9. Inter-játékos, aki eléri a három számjegyű találatot az élvonalban, a 8. Christian Vieri volt, aki végül 103-ig jutott.

MILAN–ATALANTA

Az Atalanta három meccset nyert meg a Milan ellen a legutóbbi 9-ből (2 d., 4 v.), beleértve a fordított párosítás 3–2-jét is, Stefano Pioli edzősége alatt csak az Inter (4) tudta többször legyőzni a Milant a La Deánál. +  Annak ellenére, hogy legutóbb kikapott, 52 pontot szerez a Milan 25 mérkőzés alatt, harmadszor a legutóbbi négy idényben, ugyanannyiszor, mint az azt megelőző 16 idényben sikerült a rossonerinek. + Olivier Giroud szerezte a legtöbb gólt (4) az első hatban szereplő csapatok elleni rangadókon, a francia 12 gólt szerzett összesen az idényben, ez csak eggyel kevesebb mint a legjobb góltermése egy idényben egész pályafutása során (13 találat 33 mérkőzésen 2022–23-ban).

Serie A, 26. forduló. Sport1 12:15 Juventus FC–Frosinone Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 14:45 Cagliari Calcio–SSC Napoli (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 17:45 US Lecce–FC Internazionale (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:30 AC Milan–Atalanta BC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)