Két pótlandó mérkőzés, négyféle motivációval • SportTV

Két pótlandó mérkőzés, négyféle motivációval

2024. 02. 28. 14:45    
Olvasási idő: 2 perc

Szerdán pótolják a 21. fordulóból az olasz Szuperkupa miatt elhalasztott négy meccs felét. A fellépő négy együttes mindegyike érdekelve van a három pont megszerzésében, de más miatt. A Sassuolo menekülne a kieséstől, a Napoli az utolsó szalmaszálak egyikébe kapaszkodik, hogy ősztől nemzetközi kupában szerepelhessen, az Inter tovább növelné évkezdő tétmeccses győzelmi sorozatát és átlépné a tízpontos lélektani határt a Juve előtti előnyt tekintve a táblázat élén, az Atalanta pedig kitartóan hajt a biztos BL-indulást garantáló negyedik helyre.

Szerdán este a San Siróban már a kezdőben összeállhat a dél-amerikai álom csatárpár, Alexis Sánchez és Lautaro Martínez (Fotó: Getty Images)

A Napoli Reggio Emilia-i túrájával kezdünk kora este. Vendéglátója, a Sassuolo már kieső helyre esett vissza pocsék sorozatával: a legutóbbi hat bajnokin csupán egyetlen pontot szerzett a Torino ellen, ráadásul szombaton a közvetlen rivális Empolitól szenvedett vereséget (2–3) a Mapei Stadionban. A Partenopei ugyancsak rossz passzban van, bajnokhoz méltatlanul a 9. helyen senyved – igaz, ha nyer, előre lép, megelőzve a Laziót és egy pontnyira felzárkózva a 7. Fiorentina mögé. (Ha az olaszok végül öt BL-helyet kapnak, a 7. is Konferencialigát ér…)
A neroverdinek továbbra is nélkülöznie kell kulcstámadóját, Domenico Berardit, mivel még mindig csak épülget súlyos térdsérülését követően, valamint Erlicet (izomsérülés) és Vittit sem vetheti be Emilio Bigica, az eddigi primavera-edző, akit Dionisi kirúgása miatt ideiglenes jelleggel kineveztek a csapat élére. Toljan viszont felépült combizomsérüléséből, legutóbb már helyet foglalhatott a cserepadon, szerdán pedig alighanem kezd a norvég Holmgren Pedersen helyett a jobbhátvéd posztján. Samu Castillejo Volpatóval csatázik a jobb oldali támadó középpályás helyéért, míg centerben bizonyosan a 9 találattal házi gólkirály Pinamonti kezd.
A Napoliban Di Lorenzo egymeccses eltiltását letöltve visszatérhet, a (még) bajnok Napoli egyik legfontosabb játékosa (ld. keretes ministatisztikánkat) Mazzocchi helyét veszi át jobbhátvédben, Rrahmani, Jesus és Olivera társaságában alkotva a négyes védősort. Politano veheti át Raspadori helyét a támadótrió jobb oldalán, Kvarachelia marad a balszélső, középen pedig ismét Osimhen rohamoz – a nigériai center Afrika-kupáról visszatérte óta mindkét bajnokiján betalált.

Az Inter a San Siróban fogadja lombard „kisrangadón” az Atalantát, amely négy napon belül másodszor teszi meg buszával a Bergamo–Milánó 53 kilométeres távolságot. Vasárnap ugyanott volt fellépése a Milan ellen, s roppant értékes ponttal távozott. Gasperini mesternek a boldogság netovábbja lenne egy esetleges újabb pontszerzés az ikonikus stadionban. Az Inter iksszel is tízpontosra növelné előnyét a rekordbajnok Juventus előtt a táblázat élén, ha nyer, ez 12 pontra növekszik, ráadásul 2024-ben már sorozatban 11. tétmeccsét nyerné meg a nerazzurri (eddig 7 bajnokit, két Szuperkupa- és egy BL-mérkőzést fejezett be győzelemmel az Inzaghi-legénység).
A hazaiak továbbra sem számíthatnak négy játékosra: Thuram és Cuadrado (mindkettő Achilles), Acerbi (izom) és Sensi (boka) csak a lelátóról szurkolhat a társaknak, és a pazar idényt produkáló Sommer kapus szereplése is kérdéses egy vírusfertőzés miatt – ezért a leccei utazást is ki kellett hagynia a hétvégén – , ha nem védhet, ismét Audero helyettesíti. Ha a rotáció mellett dönt, Inzaghi Bissecket és Cesar Augustót állítja De Vrij két oldalára a védőtrióban, de lehet, hogy mégis meghagyja Pavard-t és Bastonit a helyén. Barella ismét visszatérne a középpálya centrumába Asllani kárára, esetleg Alexis Sánchez válthatja Arnautovicot Lautaro társaként a csatárduóban.
A bergamóiak gyakorlatilag hiánytalan kerettel jönnek ismét a  San Siróba, a legutóbbi felépülő Lookman, aki bokaproblémája megszűnése után ismét bevethető. Csereként már játszott a Milan ellen is, de most a kezdőben kaphat helyet, Mirancsuk helyett, s gondoskodhat a támadásokról De Ketelaere társaként. Gasperini nem biztos, hogy sokat változtat, azon még gondolkodik, betegye-e Zaccapostát a jobb szélső szárnyvédő helyére Erik Holmot váltva, aki eddig 16 meccsen játszott az idényben, de csak a felén volt kezdő.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 2. 28.)

SASSUOLO–NAPOLI

A Sassuolo 10 hazai meccséből csak egyet nyert meg a Napoli ellen (5 d., 4 v.), 2–1-re 2015. augusztus 23-án, amikor Marek Hamsík vezető gólja után Antonio Floro Flores és Nicola Sansone találataival fordított. + A Napoli 9 legutóbbi bajnokijából mindössze kettőt nyert meg (4 d., 3 v.), a legutóbbi kettőn remizett a Genoa és a Cagliari ellen, legutóbb sorozatban három döntetlent 2014 decemberében játszott, Rafa Benítez edzőségével. + Giovanni Di Lorenzo legutóbbi gólját augusztus 27-én a Sassuolo ellen szerezte, a neroverdi egyike a két csapatnak, amely ellen a védő két bajnoki gólt is elért (a másik a Torino). Az elmúlt három idényben (2021–22 óta) Di Lorenzóval a soraiban a Napoli mérkőzéseinek 64%-át (60/94) nyerte meg, átlagosan 2.1 pontot szerzett, nélküle a sikerráta 29%-ra csökkent (2/9), 1.3 pont mellett.

INTER–ATALANTA

Az Inter mind a hét bajnokiját megnyerte 2024-ben, ezzel klubrekordot állított fel az évkezdő győzelmi sorozatokban, ez a ligában 2018-ban fordult elő legutóbb, akkor a Juventus és a Napoli is 7 bajnoki sikerrel kezdte az esztendőt.  + Az Atalanta lesz a negyedik csapat a Serie A történetében, amely 3 nap különbséggel lép fel a San Siróban a két milánói óriás ellen; az Unidese 2002 novemberében (vereség a rossineritől, győzelem a nerazzurri ellen), a Livorno 2008 februárjában (döntetlen a Milannal, vereség az Intertől) és a Genoa 2018 novemberében (mindkettő vereség) volt a három előd. + Lautaro Martínez legutóbbi két meccsén betallt az Atalanata kapujába, Christian Vieri volt a legutóbbi Inter-játékos, aki sorozatban háromszor gólt szerzett a La Dea ellen 2011 májusa és 2012 áprilisa között.

Serie A, 21. forduló, elmaradt mérkőzések. Sport2 17:45 US Sassuolo Calcio–SSC Napoli  (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Faragó Richard, szakkommentátor: Holczer Ádám); Sport2 20:30 FC Internazionale–Atalanta BC  (kommentátor: Petur András,