Inter: újabb lépés a bajnoki cím felé? • SportTV

Inter: újabb lépés a bajnoki cím felé?

2024. 04. 08. 09:49    
Olvasási idő: 2 perc

Mivel az Inter már nincs érdekelve a BL-ben, a liga programkészítői a bajnokjelölt meccsét beiktathatták hétfőre is. A nerazzurri Friuliban lép fel, mérsékelt téttel: megőrizni a bajnoki veretlenséget, illetve győzelem esetén közelebb kerülni ahhoz, hogy a scudetto éppen a Derby della Madonninán váljék véglegessé…

Lautaro a Mapeiben törné meg "túűrhetetlen" hárommeccses gólcsendjét, még kozelebb kerülve társaival a klub huszadik scudettójához (Fotó: Getty Images)

A hétfő esti friuli meccs előtt 11 pont az Inter előnye, ez győzelemmel 14-re nőne vissza. Ha a következő fordulóban sem hibázik a két milánói óriás –  a kékeknek otthon a Cagliari, a vörösöknek idegenben a Sassuolo lesz az ellenfele – , akkor a 33. körben a Milan pályaválasztásával ugyancsak hétfőn este esedékes derbin az Inter győzelemmel matematikailag éppen a csúcsrangadón tehetné biztossá, amit gyakorlatilag körülbelül február óta mindenki tud, hogy 2023–24-ben szerzi meg huszadszor a bajnoki jelvény, a scudetto viselési jogát. Ráadásul ősztől a mez újabb „kiegészítővel” gazdagszik, attól fogva rákerül az eddig csak a Juve által viselt második csillag is, amelyre a legközelebbi aspiráns éppen a Milan, amelynek történetesen most még ugyancsak 19 bajnoki aranya van.
Az Inter 11 tavaszi bajnoki győzelméből a legutóbbit az Empoli ellen érte el, Federico Dimarco és Alexis Sánchez találatával. Ezzel 24-re növelte sorrendben veretlen meccseinek számát a Serie A-ban, amely szériából 20-at megnyert és csak négyet adott döntetlenre. A klub kimagasló idényének két gyenge mozzanata akadt csupán, a kiesés idő előtt az Olasz Kupából és a Bajnokok Ligájából – egyikben sem sikerült a legjobb nyolcba kerülnie. A legutóbbi 6 udineiek elleni mérkőzés hat győzelme és 17–6-os gólkülönbsége is azt sugallja, a nerazzurri sikerszériája újabb darabbal sokasodhat hétfőn este.
A hazaiak sokáig voltak a bajnoki idényben a kiesés árnyékéban, s viszonylag későn gyújtották be a „menekülő rakétát”: a legutóbbi három fordulóban idegenben legyőztek két óriást, a Juventust és a Laziót, ugyanakkor „csak” ikszeltek a Sassuolóval a Mapei Stadionban. Mi több, a közvetlen rivális ellen az első félidő vége előtt hátrányba kerültek, amelyet csak Thauvin idénybeli ötödik találatával sikerült kiegyenlíteni –  a francia  csatár az előző idényben gól nélkül maradt, a múlt heti találata négy meccsen belül a harmadik közvetlen részvétele volt gólban, ezt ő érte el két assziszt mellett. A bianconeri ezzel együtt csak három ponttal áll a kiesővonal felett, azaz élvonalbeli státusának megőrzéséért még tennie kell, nem is keveset a hátralévő 8 mérkőzésén. A gárdának a hazai pálya a gyengéja: a lehetséges 45 pontból eddig csak 12-t sikerült otthon tartani, mindössze egyetlen győzelemmel és túl sok (9) döntetlennel, ezért is tűnik nehéznek felülkerekednie az Interen, a hátralévő időben a Romát, a Bolognát és Napolit fogadja a Mapeiben az igény végéig.
Simone Inzaghinak a kerete mélysége felbecsülhetetlenül értékesnek bizonyult. Audero például megfelelően helyettesítette Sommert, de a svájci válogatott kapus azért visszaáll a kapufák közé Udinében, felgyógyulván a nemzetközi szolgálatban szerzett sérüléséből. Arnautovic is újra bevethető, de két védő, Bastoni (hajlítóizom-sárülés) és De Vrij (comb) szereplése erősen kétséges. Cuadrado az egyetlen hosszabban hiányzó, elöl bár ott a kiváló osztrák-chilei csereduó, ismét a standard ékpár, Lautaro és Thuram kezdhet, hiszen már „csak” bajnoki feladatok várnak a csapatra az idényzárásig.
A hazaiak gólgyárosa Lucca (7 találat) viszont nem szerepelhet ötödik sárgája miatt, Success lesz vélhetően a helyettese. A több mint egy évet kihagyó Deulofeu mellett Keinan Davis és a a brazil csatár Brenner sem bevethető, ezért lesz az exajaxos nigériai Thauvin partnere a támadóharmadban. A szerb középpályás klasszis Szamardzsics nyáron igen közel volt az Interbe szerződéshez, szeretné jó játékkal ismét kiváltani az az Inter vezetőinek érdeklődését

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 4. 8.)

UDINESE–INTER

A legutóbbi 12 Inter elleni bajnokijából az Udimese nyolcsszor eredménytelen maradt, beleértve a legutóbbi összecsapást is, amelyen 4–0-ra maradt alul a  San Siróban december 9-én. + A nerazzurri  idei 12 Serie A-meccséből 11-et megnyert, az egyetlen kivétel a március 17-ei Napoli elleni 1–1 volt, s mindössze 6 gólt kapott közben, az első félidőkben csupán egyet, még februárban a Romától. +  Ha megnyeri a mérkőzést, az Internek 82 pontja lesz, ennél több 31 meccs után csak egy csapatnak, a Juventusnak volt (84) 2018–19-ben a Serie A 1929–30 óta íródó históriájában. +  A legutóbbi, hosszabbításban szerzett góllal Federico Dimarco beállította legjobb egy idénybeli teljesítményét (5 gól 2020–21-ben a Veronában). + Lautaro Martínez négy gólt szerzett az Udinese elleni legutóbbi hat mérkőzésén azután, hogy az első négyen nem talált a kapuba. Az előző három bajnokiján sem talált be, ennél a gólkirályjelöltnek csak egyszer volt hosszabb góltalan sorozata 2023 eleje óta: öt meccs tavaly márciusban és áprilisban.

SERIE A, 31. forduló. Sport1 20:45  Udinese Calcio–FC Internazionale (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hrutka János)