Kinek lesz derűsebb estéje az Olimpicóban? • SportTV

Kinek lesz derűsebb estéje az Olimpicóban?

2024. 04. 12. 11:31    
Olvasási idő: 2 perc

Két sötét idényű együttes játssza a Serie A 32. játéknapjának nyitó találkozóját a római Olimpiai Stadionban. A Lazio szerepelt az úgynevezett nagycsapatok közül a bajnok Napoli mellett a legrosszabbul, ugyanez mondható el a Salernitanáról, amely a „kicsik” között mutatkozott a leggyatrábbnak – praktikusan két-három meccsnyire van az effektív kieséstől…

Luis Alberto a Lazio egyik leghasznosabb játékosa. A spanyol középpályáűs most máag a hazai szurkolókat boldoögíthatja, de egyes hítürek zeribónt az idény végén otthagyja az olasz fővárost még akkor is, ha 2027-ig köti szerződás a sasokhoz (Fotó: Getty Images)

A Lazio csaknem elfelejtette, milyen érzés elveszteni a Derby della Capitalét, mivel 2022 óta nem kapott ki a fővárosi riválistól, de a múlt hétvégén mégis megtörtént. A biancocelesti négy meccsen át veretlen maradt, a Mancini egyetlen góljával Daniele De Rossi csapata megszerezte a három pontot a két csapat közös otthonában, az Olimpicóban.
Ez a kudarc az jelentette, hogy Igor Tudor együttesének felfelé mutató íve megtört az új edzője érkezése óta első alkalommal azután. hogy a Juve elleni kupaelődöntő második félidejének csalódása után, amellyel 2–0-ra elbukott néhány nappal azután, hogy otthon bajnokin legyőzte Allegri együttesét.
Tudor válaszban reménykedik a liga leggyengébb csapata ellen, amely két tétmérkőzésen elszenvedett vereség után vissza akar térni, miközben a biancocelesti vissza szeretne fizetni a novemberi, fordított pályaválasztású találkozón elszenvedett 1–0-s vereségért, és a tavalyi, Salernóban 3–1-re elbukott mérkőzésért.  Mivel a klubok közt egyetlen meccs sem végződött döntetlenre, a hazai szurkolók reménykednek a sasok győzelmében.
A Salernitana matematikailag még nem esett ki, de nem valószínű, hogy Stefano Colantuono mentő manőverei sikerrel végződjenek. A gránátvörösek 11 ponttal vannak lemaradva az utolsó előtti Frosinonétól és 12-re a Hellas Veronától, amely már a bent maradást jelentő 17. helyet foglalja el – ez híven tükrözi a campaniai csapat előtt álló kihívást. Fabio Liverani távozása után a negyedik edzővel arra hajtanak, hogy elérjék második (!) idegenbeli sikerüket az idényben. A december 30-i 1–0-s siker után minden tétmeccsüket elbukták idegenben, kezdve a Juve elleni 1–6-tal a kupában, azóta négyet-négyet kaptak az Intertől é Cagliariban, legutóbb hármat Bolognában, hogy csak a súlyosakat emlegessük. Nyolc idegenbeli meccsükön nem szereztek gólt, ez negatív rekord az első két olasz ligában, holtversenyben a legkevesebb gólt szerezték a Serie A-ban az Empolival (5) és a legtöbb gólt kapták az élvonalban (64) – számszerű kifejezései a szánalmas szezonjuknak.
A hazaiak középpályása, Matteo Guenduzi a csapat öt legutóbbi góljából hármat szerzett – megkérdőjelezhetetlen helye a kezdőben. Ugyanakkor az ikonikus csapatkapitány és gólsztár Immobile (térd), Romagnoli és Lazzari (mindkettő térd), Provedel és Zaccagni (mindkettő boka) – terjedelmes és fájdalmas lista a hazai tifosóknak. Pedrónak már négy sárgája van – az ötödik eltiltással járna.
A másik oldalon Piirola hasonló cipőben jár (4 sárga). Gyömbér pályára léphetett csereként a Sassuolo elleni múlt heti 2–2-n, de nem valószínű, hogy kezdhet Rómában. Egészen bizonytalan Kasztanosz (térd), Fazio és Manolasz (izom), ha a görög középső védő nem játszhat, a világbajnok veterán Boateng helyettesítheti. S egy másik veteránban van a gól- és egyben pontszerzési remény Salernóban, a 38 esztendős (!) Candreva messze az együttes leggólveszélyesebb embere (6-6 gól és assziszt, ld. keretes statisztikánkban alant).

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 4. 12.)

LAZIO–SALERNITANA

A Lazio csupán 37 gólt szerzett eddig az idényben, csak a 2009–10-es idényben volt kevesebbje eddig 31 játéknap után (29) a hárompontos győzelmi érában (1994 óta). + A Salernitana csak három pontot gyűjtött ebben a naptári évben (3 d., 10 v.), nincs olyan csapat az öt európai topbajnokságban és az alattuk lévő második ligában, amely ennél kevesebbet szerzett volna 2024-ben (a Serie B-s Leccónak ugyanennyi van). + A salernói Antonio Candreva 12 gólban volt közvetlen részes az idényben (6 góllal, 6 assziszttal), az egyik a három középpályás közül a Serie A-ban – Christian Pulici (10 gól, 6 gólpassz) és Charles De Ketelaere (6-6 gól és gólpassz) mellett –, akiknek 6-nál több gólja és gólpassza is van, ő az a középpályás, aki a legmagasabb arányban volt részese csapata góljainak 2023–24-ben (48 – 12/25).

SERIE A, 32. forduló. Sport1 20:45  SS Lazio–US Salernitana 1919 (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván)