Soha nem volt még az NBA történetében ilyen izgalmas végjáték • SportTV

Soha nem volt még az NBA történetében ilyen izgalmas végjáték

2024. 04. 13. 13:40    
Olvasási idő: 2 perc

A nyugati konferenciában az utolsó játéknap előtt hármas holtversenyben áll az első három helyezett. Soha nem volt még olyan a liga történetében, hogy egy konferencia első három helyezettje a 82. meccsek előtt ugyanolyan eredménnyel álljon.

Nikola Jokic és Shai Gilgeous-Alexander fej-fej mellett a nyugati első helyért. (Fotó: Getty Images)

56-25 – ez az a mérleg, amely történelmet ír…

…vagyis nem maga a mérleg, hanem az a három csapat, az Oklahoma City Thunder, a Minnesota Timberwolves és a Denver Nuggets, amely ezzel a mérleggel áll 81 alapszakaszmeccs után, az alapszakasz legutolsó játéknapja előtt. Hangsúlyozzuk még egyszer, hogy az NBA korábbi 77 szezonjában egyszer sem fordult olyan elő, hogy három csapat egyforma mérleggel álljon egy konferencia élén egyetlen meccsel az alapszakasz vége előtt.

Ezt hívják úgy, hogy történelmi végjáték. Ahogyan tegnap írtuk, a Denver Nuggets lépéselőnyben volt a két vetélytárssal szemben, de a San Antonio Spurs (és elsősorban a 34 pontig és 12 lepattanóig jutó Victor Wembanyama és a meccsnyerőt dobó Devonte Graham) megviccelte Nikola Jokicsékat, 23 pontos hátrányból jött vissza, és egy ponttal, 121-120-ra nyert.

Az Oklahoma City Thunder magabiztosan, 125-107-re intézte el a (jelenleg) keleti második, ám Giannis Antetokounmpót és Damian Lillardot nélkülöző Milwaukee Buckst.

A Minnesota Timberwolvesnál 40 nappal a térdsérülése és pont egy hónappal a térdműtétje után visszatért Karl-Anthony Towns. Nem játszott jól, de talán most nem is ez a lényeg, hanem, hogy a pályán volt. Az Atlanta Hawks ellen nem ő csillogott, hanem főleg a 25 pontos Rudy Gobert, és végül 109-106-ra nyert a Timberwolves.

Így állnak most mindhárman 56-25-tel. A három csapat (amely mindhárom az Északnyugati Divízióban kap helyet) között az egymás elleni eredmény a döntő ugyanolyan mérlegnél, ez alapján első a Thunder, második a Timberwolves és harmadik a Nuggets. Az utolsó vasárnap játéknapon Thunder-Mavericks, Timberwolves-Suns és Grizzlies-Nuggets meccseket rendeznek.

ITT LEHET MEGNÉZNI A TELJES TABELLÁT.

Mit dőlt el tegnap óta?

Keleten annyi, hogy a Cleveland Cavaliers az Indiana Pacers elleni győzelmének köszönhetően biztosan pályaelőnnyel kezdi a rájátszás első körét, mert nem csúszhat a negyedik helynél hátrébb. Előrébb még végezhet, de a legalább negyedik hely már garantált.

Nyugaton bebizonyosodott, hogy az első körben a Clippers-Mavericks párharcban az előbbi lesz a pályaválasztó. Mindkét csapat kikapott, előbbi a Jazztől, utóbbi a Pistonstól, így ez most már hivatalos.

A play-innel kapcsolatban ugyanúgy megmaradt minden kérdés, annyi történt, hogy nyugaton a Lakers győzött, a Sacramento Kings és a Golden State Warriors pedig kikapott, így Jamesék állnak most a play-in kedvezőbb, 7-8. ágán. LeBron James lett Magic Johnson után a második játékos a Los Angeles Lakers történetében, aki egy szezonban legalább 1700 pontot, 500 gólpasszt és 500 lepattanót is tud szedni. Egyébként a tegnapi győzelmet LeBron James biztosította be a Lakersnek egy labdaszerzéssel és egy zsákolással.

Az utolsó játéknap a Sport TV-n:

Talán érthető, ha azt mondjuk, érdemes lesz velünk tartani vasárnap, az NBA utolsó játéknapján. Felvezetésképpen egy NBA Action és egy Alley-oop vár ránk, majd az NBA körkapcsolás során választ kapunk arra, a keleti konferenciában hogyan oszlanak majd meg a pozíciók a másodiktól a nyolcadik helyig. A New Orleans Pelics és a Los Angeles Lakers meccse mindkét csapat számára kulcsfontossgú lesz. A Pelicans a hatodik helyért játszik, ha nyer, biztosan megszerzi azt, ha nem, figyelnie kell a Timberwolves-Suns meccs eredményét is, a Los Angeles Lakers pedig azért küzd, hogy play-inben kedvezőbb, 7-8. ágon tudjon maradni. Ha nyer, ott lesz, ha nem, és a Warriors és/vagy a Kings nyerni tud, akkor bukja azt.

NBA Action: április 14., vasárnap 17:30, Sport2

Alley-oop: április 14., vasárnap 18:00, Sport2 (élő)

NBA 360 körkapcsolás: április 14., vasárnap 19:00, Sport2 (élő)

New Orleans Pelicans-Los Angeles Lakers: április 14., vasárnap 21:30, Sport2 (élő)

Jön a Play-In!

A jövő hét első fele a Play-In lázában telik majd. Egy Bulls-Hawks meccsünk biztosan lesz, és látjuk majd a Lakerst, a Kingst és a Warriorst is. A pontos menetrend és a párosítások később derülnek ki.