Play-In: Tavaly a Miami Heat innen a döntőig jutott • SportTV

Play-In: Tavaly a Miami Heat innen a döntőig jutott

2024. 04. 16. 12:57    
Olvasási idő: 3 perc

Kedd éjjel, szerda hajnalban elindul az NBA legizgalmasabb időszaka, amelynek most már hagyományosan a play-in a nyitánya. Nyolc csapat küzd négy playoff-helyért, és mielőtt azt mondanánk, ez csak formaság, 2023-ban a Miami Heat döntőt, a Los Angeles Lakers pedig nyugati döntőt játszott innen érkezve. Mindkét csapat itt van most is a play-in mezőnyében.

LeBron James és Jimmy Butler is harcba száll a Play-Inben. (Fotó: Getty Images)

A buboréknak és a koronavírusnak köszönhetjük tulajdonképpen a play-in intézményét. Orlandóban volt először arra példa, hogy egy, a nyolcadik helynél hátrébb rangsorolt csapatnak lehetőséget adtak az előzésre, mert nem játszották le mind a 82 alapszakaszmeccset. Aztán rájött az NBA vezetősége, hogy extra fűszert adhat az alapszakasz végének, ha még több csapatot ösztönöz arra, hogy küzdjön ebben a szakaszban. Így kibővítették a kört, kieshet a hetedik vagy a nyolcadik, és bejuthat a kilencedik vagy tizedik is. Az esélyeik nem ugyanazok. A hetedik és nyolcadik helyezetteknek két lehetőségből kell legalább egy meccset nyerni, míg a kilencedik és tizediknek kétszer is nyernie kell a bravúrhoz, a tizediknek ráadásul mindkétszer idegenben.

Mondhatnánk, hogy ez felesleges, de azért, ha jobban belegondolunk, mégsem. Való igaz, hogy idén a keleti konferenciában a 9. Chicago Bulls (39-43) és a 10. Atlanta Hawks (36-46) nagyon távol, hét meccsre van a nyolcadik Miami Heattől (46-36), de például nyugaton a nyolcadik Los Angeles Lakers 47-35-ös mérleggel zárt, míg a 9-10. Sacramento Kings és Golden State Warriors 46-36-tal. Nem ördögtől való tehát megadni a Kingsnek és a Warriosnak a lehetőséget a fordításra.

Volt-e előzés korábban?

2021-ben a Memphis Grizzlies előbb a San Antonio Spurts, majd hosszabbításban a Golden State Warriors is legyőzte, így kilencedikként fordítani tudott. 2022-ben a keleti és nyugati konferenciában is ugyanaz volt a helyzet: A New Orleans Pelicans megnyerte a San Antonio Spurs és a Los Angeles CLippers elleni meccsét, míg az Atlanta Hawks a Charlotte Hornetset és a Cleveland Cavalierst múlta felül.

2023-ban csúcsosodott ki a play-in intézménye.

Az előző kiírásban a 7-8. helyezettek jutottak be mindkét konferenciában. A Miami Heat ugyan hetedikként zárta a keletet, mégis nyolcadikként jutott csak be. Utána azonban nem volt megállás Jimmy Butlerék számára, és egészen a döntőig meneteltek. Első csapatként jutottak döntőbe play-in helyről, és 1999 után az első csapat voltak, akik nyolcadik kiemeléssel kvalifikáltak a végjátékra. A Los Angeles Lakers is nagy futásban volt a hetedik helyről, hiszen a későbbi bajnok Denver Nuggets csak a nyugati döntőben tudta felülmúlni.

2024-ben igen erős a mezőny

Nem érdemes azért eltúlozni az ilyen kijelentéseket, de valahol még arra is lehet esély, hogy 1-2 meglepetéssel mind a négy play-in csapat továbbjusson az első körből. Mert nézzük csak, kik vannak itt?

Keleten hetedik a Philadelphia 76ers, amely csak azért csúszott ide vissza, mert Joel Embiid, a gárda MVP-je két hónapot kihagyott térdsérülés miatt. A nyolcadik az a Miami Heat, amely tavaly ugyaninnen döntőig jutott. Kilencedik a Chicago Bulls, tizedik az Atlanta Hawks. A píprforma szerint ők nem esélyesek, de a Play-Inben bármi megtörténhet.

Nyugaton a New Orleans Pelicans az utolsó pillanatban elbukta a biztos playoff-helyett, így lett hetedik. A tavalyi konferenciadöntős Los Angeles Lakers – amely az utolsó játéknapon legyőzte a Pelicanst – jutott be a nyolcadik helyre. A Lakerstől mindössze egy meccsre van lemaradva a Sacramento Kings és a Golden State Warriors, és mindkét csapatnak pozitív a mérlege a Lakersszel szemben ebben a szezonban.

Ha megnézzük a vegasi fogadóirodák oddsait, akkor láthatjuk, hogy a Play-In csapatok közül a Philadelphia 76ers van a legmagasabban jegyezve, az egész NBA-ben a hatodik legkevesebb pénzt fizetik az irodák a bajnoki címére, a Los Angeles Lakers a 11., a Miami Heat a 13., a New Orleans Pelicans a 14., míg a Golden Sate Warriors a 15. A Kings-Bulls-Hawks hármas a 18., 19. és 20. helyen tanyáznak.

  1. New Orleans Pelicans – Los Angeles Lakers április 17., szerda 1:30, Sport1 (élő); 13:30, Sport1 (felv.); 16:30, Sport2 (felv.)
  2. Sacramento Kings – Golden State Warriors: április 17., szerda 4:00, Sport1 (élő); 22:00, Sport2 (felv.)
  3. Philadelphia 76ers – Miami Heat: április 18., csütörtök 1:00, Sport1 (élő); 16:30, Sport2 (felv.)
  4. Chicago Bulls – Atlanta Hawks: április 18., csütörtök 3:30, Sport1 (élő); 20:45, Sport2 (felv.); 23:30, Sport1 (felv.)
  5. A 3. meccs vesztese és a 4. meccs győztese: április 20., szombat 1:00, Sport1 (élő)*
  6. Az 1. meccs vesztese és a 2. meccs győztese: április 20., szombat 3:30, Sport1 (élő)*

* Az eredmények alakulásával változhat.

FUN FACT: Megdőltek az NBA helyszíni nézettségi csúcsai az alapszakaszban. Soha nem néztek még a helyszínen meg ennyi NBA-meccset, mint a 2023-24-es alapszakaszban. 22.536.341 néző volt kíváncsi a helyszínen a meccsekre, ez átlagosan 18.322 nézőt jelent. 98 százalékos volt a csarnokok telítettsége, a meccsek 71 százaléka volt teltházas, összesen 872 meccs. Ezek mind új NBA-rekordot jelentenek.

10 csapat minden hazai meccsén teltház volt: a Boston Celtics, a Cleveland Cavaliers, a Dallas Mavericks, a Denver Nuggets, a Golden State Warriors, a Miami Heat, a Minnesota Timberwolves, a Philadelphia 76ers, a Phoenix Suns és a Sacramento Kings hazai meccseire minden jegy elkelt. Ezek közül három érintett a Play-Inben idén.

További NBA-s menetrendünk a héten:

A Play-In után azonnal elindul a rájátszás is, és már hétvégén adunk két európai főműsoridőben zajló meccset. Azt még nem tudjuk, mely kettőt, de adunk, ez biztos. Ez a heti, nem Play-In-es NBA-menü.

Trash Talk: április 18., csütörtök 18:45, Sport1 (élő)

Alley-oop: április 20., szombat 20:30, Sport1 (élő)

NBA-rájátszás: április 20., szombat 21:30, Sport1 (élő)

NBA Action: április 21., vasárnap 11:30, Sport1

NBA-rájátszás: április 21., vasárnap 21:30, Sport1 (élő)