Snakebite a hazai közönség előtt “villantana” • SportTV

Snakebite a hazai közönség előtt “villantana”

2024. 05. 01. 22:35    
Olvasási idő: 3 perc

Ez az év a csalódásoké Peter Wrightnak – legalábbis ami a Premier League-szereplést illeti. A skótok kétszeres világbajnoka sereghajtó a liga ponttáblázatán, egy csepp esélye sincs a playoffba jutásra, ám az esztendő második skóciai színhelyén azért szeretne bizonyítani a hazai publikumnak…

Wright szépen szeretne búcsúzni a skót publikumtól az idei PL-sorozaton (Fotó: pdctv.com)

Peter Wright a múlt heti, Liverpoolban elszenvedett negyeddöntős veresége után már matematikailag sem juthat tovább, de azzal, hogy az oda pályázók közül kit vagy kiket tud esetleg legyőzni a hátralévő három alapszakasz-minitornán, beleszólhat a negyedik final four-helyért folyó versengésbe. A kétszeres vb-győztes az aberdeeni negyeddöntőben Michael Smith ellen lép színpadra, aki négy ponttal van elmaradva a jelenlegi negyedik Van Gerwentől. Bully Boy kettejük mindkét PL-meccsét megnyerte az idén, de az extravagáns skót reménykedik benne, hogy a hazai publikum segítségével megfordíthatja ezt a trendet.
„Én már nagyon várom
a fordulót. Remélem, sikerül megnyernem az estét a rajongóimnak. Nem akarod cserbenhagyni a tömeget, nem akarod cserbenhagyni az országodat… De jól érzem magam, és hiszem, hogy képes vagyok egy tornasikerre. Visszatértem ahhoz, hogy kiválasszam azokat a a nyilakat, amikkel szeretnék este játszani, és mentálisan jobb helyzetben vagyok, hogy megcsináljam, amit folytatni fogok. A nyomás a rájátszásért küzdő játékosokon lesz, már nem rajtam, úgyhogy felmegyek és élvezhetem, és remélhetőleg a legjobb teljesítményemet nyújtom” – vélekedett az egyébként az Europa Tour-fordulókon azért jobb szereplést mutató skót ikon.

Az elődöntőben a listavezető Luke Littler és Nathan Aspinall csatájának győztese várja az első találkozó győztesét. Ahhoz képest, hogy ők ketten nem világbajnokok csak a nyolctagú mezőnyből, mindketten továbbjutásra állnak, de egyikük nem gyarapíthatja tovább pontjait Aberdeenben. Az egyre pazarabb formát mutató ifjú zseni – legutóbbi két fellépését, a liverpooli PL-estet és a követő grazi ET-versenyt egyaránt megnyerte négy nap leforgása alatt – 2–5-ről feltámadva finiselte le Aspot a liverpooli elődöntőben. A World Matchplay-bajnok így a tabella harmadik helyén áll, öt ponttal a St. Helens-i csillag Smith előtt. A 17 éves üstökös most már jogosan gondolhat akár az alapszakasz megnyerésére is, mivel öt ponttal vezet az őt a legutóbbi vb-döntőn legyőző, világelső Humphries előtt.
„Most már az első hely a célom. Mindent jelentene a tabella élén végezni, de nagyon boldog vagyok, hogy ott tartok, ahol most vagyok, öt pont előnnyel. Teljesen szabadon játszottam Liverpoolban, különösen a Nathan elleni elődöntőben, és sikerült túllépnem azon a határon, ami annyira magabiztossá tett. Mindent a magam erejéből hozok össze. Rengeteg tapasztalatot szereztem az idei Premier League-ben, és ez határozottan segített játékosként – v
élekedett Littler, aki amúgy 2024-ben hat találkozójából ötöt megnyert az Aspinall ellen.

A negyeddöntő kör harmadik mérkőzésén megismétlődik a múlt heti másik elődöntő is, azaz Michael van Gerwen és Rob Cross április utolsó csütörtökje után május első csütörtökjén is megmérkőzik. Azt a csatát az angol nyerte meg, előtte Smith ellen a negyeddöntőben megszakítva hétmeccses vereségsorozatát a PL-ben. A 2018-as világbajnok 10 ponttal van elmaradva az utolsóplayoffhelyen álló MVG-től, akinek még mindig nem biztos a továbbjutása, noha már négy minitornát is megnyert az idényben.
„A Premier League kemény iskola, de szerettem itt lenni. Az elmúlt hat hét csalódást keltő eredményeket hozott, de nem tudok morogni. Nagyon élveztem, hogy újra a mmezőnyben lehetek.
Volt egy háromhetes időszakom, amikor egy kicsit el voltam maradva, és ez sokba került. Nem egészen sikerült, de nem azért vagyok itt, hogy kifogásokat keressek. Még bőven van mit játszani a következő három hétben, és úgy gondolom, hogy a játékom jó helyen van, úgyhogy azt hiszem, most egy kis spoilerszerepet
játszhatok– mondta a 2019-es PL-második, aki az öt évvel ezelőtti sorozatban éppen Mighty Mike mögött végzett.

Az első kör utolsó összecsapására 2021 és 2024 világbajnokát szólítja a pódiumra John McDonald ceremóniamester, azaz Gerwyn Price mérkőzik meg a regnáló világelső Luke Humphriesszel. Utóbbi az elmúlt két fordiulóban egyaránt Aspinalltól kapott ki, akivel most Skóciában csak a döntőben futhat össze, de ahhoz mindkettejüknek két meccset kell megnyernie. Cool Hand Luke még mindig rájátszásra áll, a Jégember azonban kiszáll a legjobb négybe jutásért folyó versenyfutásból, ha kikap a világranglista-vezetőtől.

ABERDEENI ÁGRAJZ

(Montázs: pdctv.com)

Kapcsolódó

PREMIER LEAGUE 2024, A TIZENNEGYEDIK MINITORNA PROGRAMJA

Negyeddöntő
Peter WRIGHT (skót)–Michael SMITH (angol)
Luke LITTLER (angol)–Nathan ASPINALL (angol)
Michael VAN GERWEN (holland)–Rob CROSS (angol)
Gerwyn PRICE (walesi)–Luke HUMPHRIES (angol)
Elődöntő
WRIGHT/SMITH–LITTLER/ASPINALL
VAN GERWEN/CROSS–PRICE/HUMPHRIES

Döntő
AZ ELŐDÖNTŐ GYŐZTESEI
(A mérkőzések az egyik játékos hatodik megnyert legjéig tartanak)

DARTS PREMIER LEAGUE, Aberdeen, P&J Live. Sport2 20:00 a tizennegyedik minitorna mérkőzései (kommentátor: Fülöp ‘180″ László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)

ÁLLÁS A 13. JÁTÉKNAP UTÁN

(Forrás: pdctv.com)