Csoda kellene a Kielnek és a PSG-nek • SportTV

Csoda kellene a Kielnek és a PSG-nek

2024. 05. 02. 15:46    
Olvasási idő: 2 perc

Mindkét hátralévő férfi BL-negyeddöntő csupán formalitásnak látszik: a háromszoros bajnok Kielnek 9 gólos hátrányt kellene behoznia otthon, a 6-szoros final four-résztvevő PSG helyzete még reménytelenebb, hiszent 8 gólt kellene vernie a 11-szeres négyes döntős, ugyanannyszoros BEK-/BL-győztes Barcára a Palau Blaugranában. Mindkettő amolyan „mission impossible-nek” tetszik…

Alighanem inkább Barca-örömképek készülnek szerda este is, mint párizsiak... (Fotó: ehfcl.eurohandball.com)

KIEL–MONTPELLIER

A montpellier-i 39–30-as vereség volt a Kiel történetének második legsúlyosabb vereség az elmúlt másfél évtizedben a BL-ben, ennél nagyobb kudarcot csak 2017-ben Párizsban szenvedett el, amikor 42–24-re kapott ki a PSG-től. A Montpellier-nek az volt a harmadik győzelme az eddig 11 THW elleni mérkőzéséből. A Kiel ekkora mínuszt még sosem tudott kiegyenlíteni, a legnagyobb különbségű fordítása a Szeged ellen történt: öt gól a 2016-os negyeddöntőben.
A francia csapat története során sosem adott le ekkora előnyt, a legnagyobb fordítást ellene a Barca mutatta be kétszer is három gólról a 2007-es BL-döntőben, illetve a Füchse Berlin ellen ugyanennyi az Európa-liga 2021-es negyeddöntőjében.
A legutóbbi két alkalommal a Kiel éppen egy másik francia csapattól ki, ugyanattól, a PSF-től 2021-ban és 2023-ban. A Montpellier tavalyelőtt negyeddöntőzött legutóbb, akkor alulmaradt a későbbi ezüstérmes Kielce ellen a párharcban. A Kiel eddig 7-szer szerepelt a final fourban, a francia klub csak egyszer, 2018-ban, de akkor el is nyerte a trófeát.
Ha a Montpellier továbbjut, méltóképpen búcsúztatja ikonikus edzőjét, Patrice Canayer-t aki 30 év után felezi be edzői regnálását a klubban.
A THW-nak nem volt hazai bajnokija az előző hétvégén, az MHB 37–29-re győzött a Cesson ellen, amellyel továbbra is a harmadik a francia ligában.
„Sajnos nincs jó rajtpozíciónk, de a szurkolóinkkal és az arénánkban uralkodó hangulattal bármi lehetséges. Szükségünk van minden hangra, minden rajongóra – akkor bármi lehetséges. Vannak ilyen napok a sportban, Horvátországgal is megtapasztaltam: tizenegy góllal kellett nyernünk Lengyelországban, 20 ezer néző előtt játszottunk, és végül azért jutottunk tovább, mert hittünk benne” – reménykedett Domagoj Duvnjak, a THW legendás irányítója.

BARCA–PSG

Az első meccsen a PSG 14–11-es félideji előnyt adott el Párizsban, a szünet után csupán 8 gólt szerzett, legutóbb 2011 szeptemberében (!) fordult elő, hogy csupán 22 találatig jutott bármely tétmérkőzésen. A Barca a PSG elleni sikersorozatát 11 meccsen már a 9. győzelemre növelte, a 30–22-es siker a párizsiak ellen a második legnagyobb volt a tíz évvel ezelőtti 38–28 után. Ha a PSG-nek nem ikerül csodát tennie a Palau Blaugranában, az lesz az utolsó európai kupamérkőzése Nikola Karabaticnak, aki 2015-ben éppen a Barcával nyerte el három BL-trófeája közül a legutóbbit.
A PSG hetedszer lehetne final four-résztvevő, a Barca 11-szer volt jelen a négyes döntőben, négyet szerezve a kölni csúcstalálkozón az összesen tízből (plusz egy még a BEK-korszakban). Ez az egyetlen negyeddöntő párosítás, amelyben két spanyol edző csapata küzd meg: Carlos Ortega hatszor játékosként, egyszer edzőként nyert BL-t (az összeset a Barcával), Raúl
González pedig a Vardart vezette 2017-be az elitkupa csúcsára. Ebben a párosításban szerepel a BL harmadik és negyedik legeredményesebb játékosa, Kamil Syprzak (PSG, 107) és Dika Mem (Barca, 89). A találkozón három-három francia Európa-bajnok szerepel a két oldalon? Mem, Timothy N’Guessan és Melvyn Richardson (Barca), valamint a Karabatic testvérek, Luka és Nikola, továbbá Elohim Prandi (PSG). A Barca nem játszott a spanyol bajnokságban a jühétvégén, a PSG 34–27-re nyert a Dunkerque ellen és vezeti a ligát.

Úgy készültünk a meccsre, mintha hattal veszítettünk, nem pedig nyolcra nyertünk volna. Ez a helyes mentalitás. A mérkőzés nagyon kemény lesz, tudjuk ezt, és a legjobbunkat nyújtva edzettünk” – mondta Luís Frade, a Barca beállója.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, negyeddöntő, visszavágó. Sport1 18:30 THW Kiel–Montpellier Handball (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Deli Rita); Sport1 20:30 Barca–Paris St.-Germain Handball (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Deli Rita)