Csak az angol döntős biztos... • SportTV

Csak az angol döntős biztos…

2024. 05. 09. 08:25    
Olvasási idő: 3 perc

Az utolsó előtti alapszakaszos minitorna előtt kezd kristályosodni a playoff mezőnye. Egy bizonyos és egy csaknem bizonyos tény állapítható meg a leedsi viadal előtt. Fix, hogy lesz angol döntős, az öt hazai versenyző közül négy az alsó ágra került , azaz valamelyik bizonyosan legalább három ponttal zárja az éjszakát. A másik: ha a kvartettből nem Rob Cross nyer, akkor alighanem a két világbajnok Michael, a háromszoros Van Gerwen és az egyszeres Smith közül kerül ki a negyedik londoni résztvevő jövő csütörtökön Sheffieldben.

Luke Humphries a First Direct Arenában négyszer is átélné azt az ünneplést, amit az Elland Roadon már megkapott a helyi fanoktól (Fotó: Getty Images)

A világbajnok Luke Humphries már matamatikailag is a final four részese, de neki is van egy kis plusz célja, hogy a győzelmek számában utolérje az ellenállhatatlanul száguldó tinizseni Lule Littler, s esélye maradjon egy esetleges last minute előzésre is jövő héten az Utilitában.
Az alapszakasz utolsó előtti estjén Leedsben a helyi United futballcsapatának nagy szurkolója, a világelső Humphries lehet az egyik főszereplő, aki  Rob Cross ellen lép a színpadra az első körben, A 2018-as vb-győztes  még nem adta fel playoffreményeit, az előző két héten döntőbe jutott (mindkétszer Littlertől kapott ki), s Skóciában meg is verte a regnáló világbajnokot elődöntőjükben. A világelső viszont a csúcson zárná az alapszakaszt, valami olyasmit tervez, mint a sorozat elején, amikor a 6-8. héten Brightonban, Nottinghamben és Dublinban egymás utáni három fordulóban diadalmaskodott,
„A gondolkodásmódom nem változott. Még mindig ki akarok menni és nyerni. Leedsben nyerni a legjobb eredményeimet tekintve a legjobb lenne, de tudom, hogy túl vagyok rajta, így szabadon játszhatok. Leeds az életem fontos része. Szeretek eljönni az Elland Roadra, hogy nézzem a csapatot, és sok leedsi szurkoló jön, hogy támogassanak, ami elképesztő.
Életem egyik legnagyszerűbb pillanata volt a vébétrófeával felvonulni az Elland Roadon. Csodálatos fogadtatásban részesültem a szurkolóktól, és ez örökké velem marad.Remélhetőleg holnap is így lesz, de próbára teszi a mentális erőmet – hogyan tudnám függetleníteni magamat az érzelmeimtől és jó teljesítményt nyújtani. Az új bevonulózeném és a közönség fogadtatása lesz a hajtóerő. Ha ezt megkapom, teljesen a győzelemre fogok koncentrálni, mert csütörtökön  este háromszor is meg akarom tapasztalni ezt a tömegreakciót!” – nyilatkozta a helyi hős, aki nagy buzgalmában kissé elszámolta magát, hiszen a bevonulás és a teljes diadalhoz szükséges  három győztes meccsvág ugyebár négy ünneplést jelentene…

Luke Littler közben nyolcpontos előnnyel áll az élen, miután az elmúlt hat hétben győzni tudott Belfastban, Manchesterben, Liverpoolban és Aberdeenben is, most további történelmet írna. Az ifivilágbajnok új célja, hogy az új formátum bevezetése óta az első legyen, aki öt versenyt is megnyer egy évben, s most éppúgy Peter Wright ellen kezd, mint a jövő héten fog, hiszen szinte bizonyosan az élen zár, és Snakebite meg nem tud elkerülni a sereghajtó pozíciójából.
„Erről álmodoztam, amikor felnőttem, és minden csütörtökön néztem a Premier League-et” – árulta el Littler, akinek három pontra van szüksége az utolsó két bajnoki estén, hogy garantálja az alapszakasz-győzelmet.
„Az volt a célom, hogy a Premier League-be kerüljek a rájátszásba, szóval, hogy ezt elértem két hét hátralévő idővel, az nagyszerű eredmény. Nagyon elégedett vagyok azzal, ahogy a dartsom megy. A Premier League első heteiben negyedik vagy ötödik voltam, de most már jó néhány hete a csúcson vagyok, és remélhetőleg ott is tudok maradni! Rudom, hogy a következő két hétben az éjszakai győzelmek rekordját meg kell dönteni, de bármi is történik, továbbra is biztos, hogyaz O2-be megyek!”

A 12. torna két döntőse, Michael Smith és Nathan Aspinall Leedsben a negyeddöntőben meccsel az alsó, „angol” ágon (Fotó: pdctv.com)

Az also ágon Nathan Aspinall és Michael Smith is összecsapnak egymással, aminek komoly következményei lehetnek a rájátszásért folyó versenyben. Smith az aberdeeni elődöntőt követően három pontra zárkózott Aspinall mögé, miután Stockport sztárja a negyeddöntőben alulmaradt Littlerrel szemben.
Aspinall azonban mindkét találkozót megnyerte Smithszel az idei Premier League-ben, beleértve a 2023-as világbajnok 6-4-es győzelmét a rotterdami torna döntőjében. Aspinall Smith-t is legyőzte a negyeddöntőben a Night Fouron, de a St Helens sztárja Leeds felé tart, mert nem kellett 11 hónapig várnia egy PDC-címre, mert győzött a Players Championship 9-en hétfőn.
„Most a saját kezemben van a helyezésem” – jelentette ki Smith, aki abban reménykedik, hogy megismételheti a tavalyi fantasztikus Premier League-hajráját, amivel a második helyezést érte el.
„Végre ismét visszakaptam a nevem a győztesek körében Németországban, és túl voltam a holdon, mert nehéz volt. Csak két ponttal vagyok lemaradva Michaeltól és három ponttal Nathantől, és jól érzem magam. Vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy a formám visszatér. Ezen a héten megkaptam Nathant, majd jövő héten Michaelt vagy Nathant, szóval a saját kezemben van a sorsom. Ha meg tudom nyerni az első meccsemet és bejutok a döntőbe mindkét este, az rajtuk múlik.”

A regnáló bajnok Michael van Gerwen is belekerült a legjobb négy közé jutásért folytatott harcba, annak ellenére, hogy a szezon során négy éjszakai győzelmet is aratott. MVG a csütörtöki játékot két ponttal Smith felett kezdi a negyedik helyen, és az ötödik éjszakai győzelem megerősíti a londoni O2-n való szereplését még ebben a hónapban. A holland – aki 108 fölötti átlaggal kikapott Crosstól a 14. estén – a visszatérő Gerwyn Price ellen játszik a csütörtöki nyitó negyeddöntőben, amelynek párosítása megegyezik a 2023-as nagydöntőével. A walesi a múlt héten hátfájdalmai miatt visszalépett az aberdeeni fellépéstől, ezzel búcsút mondhatott a továbbjutási reményei maradékának is.

Kapcsolódó

PREMIER LEAGUE 2024, A TIZENÖTÖDIK MINITORNA PROGRAMJA

Negyeddöntő
Michael VAN GERWEN (holland)–Gerwyn PRICE (walesi)
Luke LITTLER (angol)–Peter WRIGHT (skót)
Luke HUMPHRIES (angol)–Rob CROSS (angol)
Nathan ASPINALL (angol)–Michael SMITH (angol)
Elődöntő
VAN GERWEN/PRICE– LITTLER/WRIGHT
HUMPHRIES/CROSS–ASPINALL/SMITH
Döntő
AZ ELŐDÖNTŐ GYŐZTESEI
(A mérkőzések az egyik játékos hatodik megnyert legjéig tartanak)

DARTS PREMIER LEAGUE, Leeds, First Direct Arena. Sport1 20:00 a tizenötödik minitorna mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)

AZ  ÁLLÁS A 14. FORDULÓ UTÁN

Forrás: pdctv.com