A cserejátékos óriási dudaszós triplája • SportTV

A cserejátékos óriási dudaszós triplája

2024. 06. 10. 17:19    
Olvasási idő: 2 perc

A Boston Celtics egyik legfontosabb cserejátékosa, Payton Pritchard hatalmas dobást eresztette el a Dallas Mavericks elleni NBA-döntő második meccsén. Egy félpályás tripláról van szó, ami ha nem is eddigi NBA-s pályafutása legmenőbb pillanata, a mostani döntőben azért biztosan az.

Pritchard nem viccelt. (Fotó: Getty Images)

Az NBA-ben fura azt a kifejezést használni, hogy saját nevelésű játékos, de a bostoni Payton Pritchardra ez mindenképp igaz valahol. Hiszen a Boston Celtics saját draftolt játékosáról van szó, aki immár negyedik szezonját tölti a klubnál. Nem túl gyakori manapság az, hogy egy kosárlabdázó négy évig járjon egyetemre, majd csak azután kerüljön az NBA-draftra, és ott az első körben keljen el. Pritchard azonban ilyen.

Az Oregon NCAA-csapatának sztárja volt, utolsó szezonjában 20 pont feletti szezonátlaggal, a Celticset meg is győzte a teljesítménye, és a 26. helyen választotta ki a 2020-as drafton. Egyébként a 2019-20-as szezonban ilyen meccsnyerő is volt a legjobb pillanati között:

NBA-s karrierje kiváló példája annak, hogy kemény munkával is lehet kiváló karrierje valakinek még akkor is, ha esetleg nem örökölte a világ minden tehetségét, és nem neki osztották a földkerekség legkülönlegesebb fizikumát (hiszen csak 185 centi).

Ha lekövetjük az első éveit, kirajzolódik egy megbízható kiegészítő ember képe. Főleg a rájátszásban mutatkozik az meg ugyanis, hogy egy játékos mennyire fontos a döntő pillanatokban: Az első évében 13,4 percet játszott átlagosan a rájátszásban, majd a döntőbe jutó Celticsben 12,9-et, az előző szezonban viszont csak 5,7 perc jutott neki, kikerült a rájátszásbeli rotációból.

Aztán ő lett az egyik legnagyobb nyertese annak, hogy a Celtics 2023 nyarán feláldozott nagyon sok hasznos játékost azért, hogy megszerezze Kristaps Porzingist és Jrue Holidayt, így a keret sokkal rövidebb lett az előző évinél. Pritchard pedig köszönte, és élt a lehetőséggel, é a 2023-24-es szezonban a rotáción kívüli játékosból a Celtics hetedik legtöbb időt a parketten lévő kosarasa lett. Ez igaz volt előbb az alapszakaszra (22,3 perc), majd most a rájátszásra is (20,1 perc). Szóval tudjuk, lehet rá számítani.

Az alapszakasz utolsó két meccsén konkrétan a Charlotte Hornets ellen előbb 31, majd a Washington Wizards ellen 38 pontot dobott. Ez utóbbi a karriercsúcsa.

A döntőben az igazat megvallva eddig nem brillírozik…A Dallas Mavericks elleni második meccsen (aminek az ereményét most direkt nem írjuk le) mindössze három pontot dobott 12 percnyi játéka alatt, de az a három pont azért örökké emlékezetes marad, hiszen a harmadik negyed végén, a félpályáról dobott utolsó pillanatos triplával szerezte.

Ezzel lett 83-74 az eredmény. Hogy innen sikerült-e fordítania a Dallasnak, vagy a Celtics előnye kitartotta a végéig, azt 19 órától meg lehet nézni majd a Sport1-en. Érdemes velünk tartani.

Boston Celtics – Dallas Mavericks (2. mérkőzés): június 10., hétfő 19:00, Sport1 (felv.)

A harmadik meccsre a csapatok már átköltöznek Dallasba, majd azt is érdemes lesz nézni:

Dallas Mavericks – Boston Celtics (3. mérkőzés): június 13., csütörtök 2:30, Sport1 (élő); 12:00, Sport2 (felv.); 20:30, Sport1 felv.)

Trash Talk: június 13., csütörtök 18:00, Sport2 (élő);