Zion lábai előtt hever a világ • SportTV

Zion lábai előtt hever a világ

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2018. 11. 30. 10:25    
Olvasási idő: 4 perc

Készülj, NBA, Zion rajtra kész! Pattogtat az NCAA-ben egy fiú, akinek a nevét lassan meg kell jegyeznie az NBA-szurkolóknak. Zion Williamson lehet a liga következő nagy dobása. Miért? Mert hozzá hasonló szörnyet még soha nem látott a világ, és mert már most, 18 évesen bőven készen áll fizikálisan az NBA-re. A 2019-es drafton benne lesz az első három pick-ben, de egyre többen gondolják azt, hogy draftelső lesz.

Nem szoktunk az NCAA-vel és a jövőbeli újoncokkal foglalkozni a szezon ezen részében, de amikor már a kosárlabdát napi szinten nem követő kollégák és barátok kérdezik az embertől, hogy „Ki ez a Zion Williamson?” vagy „Mire fogja vinni?”, akkor nem mehetünk el szó nélkül a srác mellett. Jelenleg ő az internet legnépszerűbb, az NBA-be készülő kosárlabdázója (az NBA prospect kifejezésre nem találtam most jobb kifejezést). Egyesek szerint soha az életben nem volt még olyan fiatal, akit ennyien figyeltek és vártak, mielőtt pályára lépett az NBA-ben (beleértve LeBron Jamest is).

Az már jelent valamit, ha a rapper, Drake és az NFL-sztár Odell Beckham Jr. posztolt már magáról olyan képet Instagramra, amiben Willamson gimis(!!!) mezében feszít. Igen, a gimis mezében.

View this post on Instagram

@mikewillmadeit @troubledte6

A post shared by champagnepapi (@champagnepapi) on

Ezek nem ártanak azért egy 16-17 éves fiú ismertségének.

És mi ennek az oka?

Williamson egyedülálló jelenség, soha nem láttunk még egy ilyen jó értelemben vett szörnyet, akinek emberfeletti adottságai vannak. Picit olyan, mintha vettek volna egy Charles Barkley-t vagy Larry Johnsont, és adtak volna hozzá még pár kilót és egy kis LeBron Jamest.

Ez a két videó talán bemutatja, miért írjuk ezt:

A 18 éves srác 201 centi magas, hivatalosan 129 kilogramm, és ahogyan láttuk, olyan a súlypontemelkedése, hogy a csarnokok plafonja is behúzhatja fülét-farkát, mert lehet egyszer le találja fejelni majd valamelyiket. A Duke fizikai felmérőjén rekordot döntött, láthatóan kiakasztotta a mérőműszert, és ezen a csapattársak is nagyon jót szórakoztak, azon is, amikor a büntetővonalról zsákol. Voltak már nagyot ugró emberek a kosárlabdapályákon, de közülük senki nem volt majd 130 kiló. Egy kis adalék a Charles Barkley-Larry Johnson hasonlathoz. Kapaszkodjon meg mindenki, de a versenysúlya 15 kilóval több, mint a két korábbi klasszisé. Megvan az, hogy ők ketten 115 kiló körül 198 centisen milyen pusztítást végeztek a gyűrű alatt, amikor a csúcson voltak?

Szóval hozzájuk képest is combos Williamson, közel olyan súlyban van, mint a 216 centis Shaquille O’Neal volt 1992-ben az újoncévében. Ráadásul láthatóan úgy ugrik, mint Vince Carter vagy LeBron James. Csoda, hogy a YouTube-ra feltöltött videói milliós megtekintéseket hoznak, és az I believe I can felturbózott verziójára készítenek róla mixtape-et?

A kicsi Zion:

A jeruzsálemi Sion-hegységről (ez angolul Zion) elnevezett fiú jó géneket örökölt, édesanyja sprinter volt, édesapja amerikaifocizott, a szülők válása után a korábban egyetemi szinten kosarazó mostohaapja csiszolgatta a kicsi Zion tudását Dél-Karolinában. Általánosban is kosárlabda mellett még európai- és az amerikafocit is kipróbálta, de a parkettát választotta. A gimnáziumot megelőző nyáron nőtt 16 centi (és lett 191 magas), majd négy év alatt elérte a 198 centis magasságot.

14 évesen már zsákolt, elsős korában meg is kapta az első kosaras ösztöndíj-ajánlatot, de a második év végétől körülbelül az összes egyetemi nagycsapat szerette volna a soraiban tudni. Még amerikafocis ösztöndíjat is ajánlott neki az LSU. Eric Mateos, az egyetem akkori tight end edzője megnézte Williamson kosaras videóit, és azt gondolta,

ő lenne a valaha volt legjobb tight end a világon.

Duke:

2018-ban a Duke ajánlatát fogadta el,

létrejött az egyetemi kosárlabda történetének legdurvább szupercsapata: Nem volt még olyan az NCAA történetében, hogy egy csapat megszerezze az adott év 3 legjobbnak tartott középiskolás kosarasát,

de Mike Krzyzewski és csapata ezt csinálta. Williamson mellett érkezett R.J. Barrett és Cameron Reddish.  A hivatalos sorrend így nézett: 1. Barrett, 2. Reddish, 3. Williamson, és sokan úgy vélik, ez a három srác kel majd el az első három helyen a 2019-es NBA-drafton is.

Az első meccsek után Paul Pierce odáig ment a Duke-kal kapcsolatban, hogy szerinte a Krzyzewski-legénység le tudná győzni az akkori ligautolsó Cavalierst. Ezzel a véleményével nincs is egyedül, a szezonnyitón 34 ponttal múlták felül a Kentuckyt. A pontosság kedvéért megjegyezzük, hogy egy szoros vereségük van azért már, amit a Gonzagától szenvedtek el.

Ahogyan Williamson belépett az NCAA kapuján, bekerült az országos tévébe, és így már azok is láthatják, akik a YouTube-on nem futottak bele valamelyik videójába. Korábban is jöttek, de egyre csak jönnek a méltató szavak, Steve Kerr már LeBron James-hez hasonlítja, azt mondta, ő úgy gondolta, LeBron egyszeri volt és megismételhetetlen, de Zion itt van, és ő lesz a következő. Stephen Marbury még messzebb megy, mert úgy véli, LeBron Jamesnek soha nem volt esélye beérni Michael Jordant, de Zion Williamsonnak lesz majd. Jó, persze Marbury szavait azért lehet kellő kritikával kezelni, de Kevin Durant szerint is olyan atléta, amilyen generációnként csak egy van.

Ha kritikát kell megfogalmazni a játékával kapcsolatban, akkor a dobását és a védekezését emlegetik, no meg persze azt, hogy nem kíméli a testét, de 21,3 pontot dob, leszed 9 lepattanót, ad 2,4 gólpasszt, kioszt 2,6-ot blokkol és 1,6 labdát szerez meccsenként eddig az NCAA-ben. Ezekből a mutatókból már kitűnhet, hogy több ő egy nagyokat ugró, bivalyerős szörnyetegnél, gyors is, elképesztő ütemérzéke van, jól vezeti a labdát, harcos-küzdős típus, és remekül mozog a pályán. Ezek így együtt már egy remek kosárlabdázót sejtetnek, az ESPN szakírói már arról írnak, a 2019-es drafton Williamson lesz az első pick, és nem R.J. Barrett, mert egyszerűen senki sem engedheti meg magának, hogy ne őt válassza elsőként. Jalen Rose azzal is indokolja mindezt, hogy mindenki látni akarja majd, és az első helyen draftoló csapatnak már csak ezért is őt kell választania. Bár azt elismeri, hogy a Duke legjobb játékosa Barrett egyébként.

Ez nem garancia, hogy elsőként is kel el, és ha jobban belegondolunk, mindegy is, mikor választják ki. Valljuk be, bármelyik NBA-csapat repesni fog az örömtől, ha szerződtetheti. Viszont talán a The Startersben (elnézést kedves olvasó, nem találom, ezért nem tudom pontosan megjelölni a forrást) beszéltek róla – és ezzel én is egyetértek -, hogy ő egyetlen csapattal nem járna jól, és az a Cleveland Cavaliers. Ha ugyanis oda kerülne, akkor LeBron James örökségét kellene továbbvinnie, hozzá mérnék minden megmozdulását, és nehezebben lenne önmaga, Zion Williamson. A szurkolók a játékáért és a mosolygós természetéért bárhol tárt karokkal várják majd. A sportszergyártók pedig kőkeményt csatát vívnak majd azért, hogy leszerződtessék.

Egyetlen félelmünk lenne még vele kapcsolatban, de Vince Carter és LeBron James annyit bizonyított, hogy a természet rá tud erre cáfolni, és félve is írjuk le: Arról lenne szó, hogy vajon az ízületek (elsősorban a térdek) hogyan bírják majd azt a terhelést, amit egy 130 kilós test napi többszöri egy méteres magasságba reptetése jelent. De inkább azt kívánjuk, hogy Zion is majd valamikor 40 felett vonuljon vissza, és még akkor is azért könyörögjenek a szurkolók, hogy induljon újra a zsákolóversenyen.

Zion már készen áll az NBA-re, már csak a szurkolóknak kell felkészülni!