Sebőkék fináléja a címvédővel • SportTV

Sebőkék fináléja a címvédővel

Sport TV avatar Sport TV 2018. 12. 31. 11:21    
Olvasási idő: 2 perc

A torna előtt a legtöbb esélylatolgatás az elmúlt három évben sorozatban győztes Team Canadát várta a fináléba a jégkorong Spengler-kupán. Ellenfélül vagy a szintén 15-szörös győztes rendező Davost vagy a KHL-t képviselő Metalurg Magnyitogorszkot jelölték meg. Ezekhez a vélekedésekhez képest meglepő, a tornán mutatott teljesítmény alapján nem: a másik finalista egy harmadik csapat, a Sebők Balázst is foglalkoztató KalPa Kuopio lett.

A két döntős egyaránt megnyerte mindhárom mérkőzését. A kanadai csapat mindháromszor a normál játékidőben győzött, ebből egyszer a házigazda HC Davost, kétszer a nürnbergi Thomas Sabo Ice Tigerst fektette két vállra.
A KalPa elsőre két góllal verte meg a cseh Ocelári Trinecet, majd hosszabbításban szerzett egyetlen Jokinen-találattal a Magnyitogorszkot, végül az elődöntőben 2–1-re a Davost. Azaz mindkét együttest a pályán múlta felül, amelyeket előzetesen esélyesebbnek tartották nála a döntőbe jutásra.

A két döntős csapat kupamúltja erőteljesen eltér. A kanadaiak válogatott csapatként 1984-ben jelentek meg a tornán, első mérkőzésüket elbukták a Dukla Jihlava ellen, majd a másik hármat megnyerve végül megszerezték a trófeát. Azóta egyetlenegyszer sem hiányoztak, s az összesen lejátszott 34 sorozatból további 23 alkalommal az első vagy második helyen végeztek, 14-szer előbbin, 9-szer az utóbbin! (Azért nem használhatjuk a döntőbe jutottak kifejezést, mert csak 1986 óta játszanak egymeccses döntőt – az első években a körmérkőzés két legjobbja küzdött meg a plusz fináléban – , s csupán 2010 óta mérkőznek a mai kétcsoportos, rájátszásos, elődöntő-döntős lebonyolítási rendben.)
Szóval, Kanada állandó résztvevő és döntős, a KalPa azonban abszolút újonc Davosban, most kapott első ízben meghívót. S mivel az újonc második sorának centere Sebők Balázs, még az is meglehet, hogy magyar Spengler-kupa-győztest is feljegyeznek a kupasorozat históriás könyvei, ez első finn kupagyőzelem részeseként.
Ennél azért egy kicsit valószínűbb, hogy a két 15-szörös győztes holtversenye elmozdul ebben az esztendőben. Annak a javára, amelyik együttes most is bekerült a végküzdelembe – az elmúlt három évben triplázó juharleveles gárda. (Amúgy a Team Canadának egyszer már volt egy négyes nyerő sorozata, 1995 és 1998 között. Hasonlóra korábban a világháború előtt és közben akadt példa, akkor a rendező HC Davos győzött négyszer egymás után, de az első és a második közt volt két kimaradó év is.)

SPENGLER-KUPA, döntő. Sport1 12:00 Team Canada–KalPa (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kovács István)