Zion forradalmat indít? • SportTV

Zion forradalmat indít?

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2019. 02. 22. 21:39    
Olvasási idő: 4 perc

Zion Williamson, a Duke őstehetsége, a 2019-es NBA-draft legjobban várt újonca épp rávilágít arra, hogy mekkora probléma van az amerikai sportrendszerben. Ehhez elég volt neki egy rosszul összevart Nike, és egy szerencsére nem olyan komoly sérülés. És talán épp ez kell a változáshoz.

Zion megsérült, szerencsére nem olyan komoly a baj. (Fotó: Getty Images)

Nem, a hiba nem az, hogy egy Nike szétrobban egy játékos lábán, bár valljuk be, azért a márkának is volt már jobb reklámja annál, minthogy az NBA-be megváltóként várt Zion Williamson azért szenved térdsérülést, mert leszakad a cipője talpa.

Fontos leszögezni, szerencsére nem súlyos a sérülés, csak megrándult a térde, nem szakadt el a keresztszalag, nem vált le porc benne, tehát műteni sem kell, így a sérülés miatt hosszú hónapokat nem kellene kihagynia.

Ellenben az ő eseténél jobban semmi sem mutatja,

mi az amerikai sportrendszer egyik legproblémásabb, és leginkább vitatott sajátossága: AZ EGYETEMI AMATŐR STÁTUSZ.

Lépjünk túl azon, hogy az eset után a jövő nyári cipőtárgyalásokon mennyire kell majd a Nike-nak ezért mélyen zsebbe nyúlni, ha magához akarja édesgetni ezután Ziont. Lehet semennyire, mert nem fogja többet hordani a márkát önszántából. Inkább azt a két dolgot emeljük ki, ami évek óta beszédtéma

  1. Hogy az NCAA-ben miért nem kapnak pénzt a játékosok?
  2. Hogy az NBA-be miért csak egy évvel a gimnázium után mehetnek a kosarasok?

A két dolog igazából összefügg, de két külön szabályról van szó, mégis együtt kell kezelni őket, mert közösen okoznak kellemetlenséget a sportolóknak…

Nem itt fogjuk megváltani a világot, az NCAA évtizedek óta működik úgy, hogy hivatalosan amatőr státuszúak az ott szereplő sportolók. Nem csak a kosarasok, hanem minden sportág képviselői.

Pedig az egyetemi sport nagyon is tuti üzlet, rengeteg pénzt termel, csak ebből épp a sportolóknak nem jut.

Persze ezzel szemben a vélemény az, hogy ők az alma matert, illetve a sportolói ösztöndíjat kapják cserébe. De ez a kettő közel sincs pariban egymással. Csak ha arra a meccsre gondolunk, amin Zion megsérült, állítólag a Duke North Carolina elleni meccsére 2000 dollárnál olcsóbban nem lehetett jegyet kapni. Mindenki a fejéhez kapott ezt olvasva? Érthető, Ziont akarták látni, aki a 30. másodpercben sérült meg…De ez kutyafüle a tévés jogdíjakhoz és egyéb marketingbevételekhez képest. Viszont gondolhatjuk, hogy mint mindenhol, itt is vannak trükközések. De ha vannak trükközések, akkor nem rossz a szabály, ha azt muszáj kijátszani?

Mindenki tud erről a dologról, még az HBO Ballers (Nagypályások) című amerikaifocis sorozatának negyedik (és vélhetően majd ötödik) évada is erről szól, csak focis kiadásban:

Erre jön az, hogy egy amerikai tehetség tulajdonképpen rá van kényszerítve, hogy egy évet játsszon a főiskolán. Ezt az NBA one and done szabálya szavatolja, mely szerint minden amerikai kosarasnak legalább 1 évet a főiskolán kell töltenie, vagy be kell töltenie a 19. életévét a draft évében, de egy tanévnek mindenképpen el kell telnie a középiskola befejezése és a draftolása között. Ezt eredetileg hivatalosan a kiskorúak védelmében hozták, hogy az NBA scoutok ne a gimnáziumi tornatermekben környékezzék meg a fiatal kosarasokat, és várjanak addig, amíg felnőttek lesznek, és felelős döntést tudnak hozni. Viszont 2005 óta, amióta ezt bevezették, nagyon sok kritikát kapott ez a rendszer, még ha igaz is, hogy egy 16-17 éves fiatalt meg tud bolondítani, ha már nagyon fiatalon sztárként kezelik. De ez sajnos a sport sajátossága.

A gond az, hogy ha valaki egy évet tölt az egyetemen, ott sportol, és megsérül esetleg annyira, hogy a sérülése miatt véget ér a karrierje, akkor nem kap ezért egy fityinget sem hivatalosan. Gondoljunk csak bele, ha Zion 18 évesen az NBA-be mehetett volna, akkor mostanra már lenne egy olyan szerződése, ami körülbelül 30-40 millió dollárt garantál neki. Így azonban hivatalosan fizetségként ő egy penny-t nem tehetett eddig zsebre. Ő egyébként kivételezett, van egy 8 millió dolláros biztosítása, amit a Duke fizetett eddig, és amelynek értelmében, ha olyan sérülést szenvedne, hogy nem kerülne be a 2019-es draft első 15 választottja közé, akkor 8 millió dollár ütné a markát, tehát éhen nem halna. Egyértelműen draftelsőként rangsorolják őt minden előrejelzésben, de ez nem igaz minden kosarasra, mások ennél többet kockáztatnak. Most hirtelen az egyik, egyébként egyáltalán nem sport témájú Reneszánsz Ember című Dany DeVito-film jut eszembe, amiben Jamaal Montgomery elmondja, hogy focizott a főiskolán, de megsérült, így ugrott a sportösztöndíja…Így talán könnyebb átérezni, mi a gond. Ha nem vagy legjobb, akkor ugrik a pénz, ami anyagi biztonságot adna.

Az NBA-nél is tudják, hogy valami nem stimmel ezzel a rendszerrel, és gondolkoznak azon, hogy eltöröljék a sokat bírált one-and-done szabályt. Nem meglepő, hogy éppen most írta meg több nagyobb amerikai médium is, hogy biztosan eltörlik, és újra megnyílik majd az út a gimiseknek, hogy az NBA-be szerződjenek. Így tett korábban Kobe Bryant, LeBron James, Dwight Howard, és még sorolhatnánk. Ez legkorábban 2022-ben történhet meg egyébként, és a források szerint független Zion sérülésétől, hogy épp most került terítékre.

De amig van ez a szabály, hogyan lehet védekezni ellene?

  • van, aki inkább kihagy egy évet a gimnázium után, hogy egy évvel később az NBA-drafton indulhasson, de ne kockáztassa a sérülést (Darius Bazley épp ezt teszi, sokan azt gondolják, ő lehet majd az arca a one-and-done szabály eltörlésének)
  • Brandon Jennings volt rá a legjobb példa, hogy ilyenkor kinézheti Európát vagy Kínát egy évre, és utána mehet az NBA draftra, így zsíros szerződést kaphat egy nemzetközi élcsapattól. Jennings a Lottomatica Romában játszott Olaszországban, majd 10. helyen draftolták a 2009-es drafton.
  • Az NBA G-league is szóba jöhet, ahol ötszámjegyű fizetést kaphatnak a legjobbak, ha azt választják a főiskola helyett.

Ha még nem lenne világos, miért gondoljuk, hogy Zion milyen szinten rávilágított a rendszer gyenge pontjára. Az NBA-sztárok tweetjei kiváló magyarázatot adnak erre, valaki rögtön megtalálta az NCAA-t, valaki pedig arra biztatta, hogy ne lépjen már pályára a főiskolán inkább, ne kockáztasson:

Donovan Mitchell:

„Emlékezzetek, mennyi pénz van ebben a játékban, és ebből a játékosok semmit sem kapnak, Zion pedig megsérült. Valamit változtatni kellene, NCAA”

Jay Williams, akinek egy motorbaleset vetett véget a pályafutásának:

„Pont Zion Williamson sérülése mutatja meg, miért kellene engedni, hogy a kosarasok rögtön az NBA-be szerződjenek a középiskolából. A ligának változtatnia kell a szabélyon.”

Trae Young:

Zionnak ki kellene ülnie a szezon hátralévő részét.

Isaiah Thomas:

Engedjük ezeket a fiúkat rögtön az NBA-be. Túl sokat kockáztatsz a főiskolával, ha van esélyed profivá válni. Egy sérülés megpecsételheti a karriered. Zion, pihentesd a segged, és mi várunk majd rád a nagyfiúk ligájában.

Luka Doncic pedig azt javasolja a fiataloknak, hogy menjenek át Európába játszani inkább:

DeMarcus Cousins is nagyon komoly kritikát fogalmazott meg egy interjúban. Egyre biztosabb, hogy ez a rendszer ebben a formájában nem tartható fenn, és talán egy szerencsés kimenetelű, de elsőre ijesztő sérülés okozza majd az egész végét. Várjuk a fejleményeket, hogy mit tesz Zion, és mit reagál az NBA és az NCAA.