Federer: nehéz lépés a 100. felé? • SportTV

Federer: nehéz lépés a 100. felé?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 03. 01. 11:32    
Olvasási idő: 2 perc

Pénteken már az elődöntőt rendezik a két ATP 500-as tornán Dubajban és Acapulcóban. A nap kérdése: a tavaly nyár elején már Federert egyszer nagyon megtréfáló Borna Coric megállítja-e a maestrót a századik tornagyőzelem felé vezető úton.

Már csak egy lépésre Federer attól, hogy harcba szállhasson a századik ATP-tornasikerért (Fotó: Getty Images)

DUBAJBAN

a centerpálya első mérkőzésén két idei dél-franciaországi tornagyőztes csap össze. Gael Monfils (a világranglistán: 23.) két hete a montpellier-i, Sztefanosz Cicipasz (vlr.: 11.) múlt héten a marseille-i 250-es versenyen bizonyult a legjobbnak. A két, kiváló formának örvendő játékos eddig kétszer mérkőzött meg a profi körversenyen. Tavaly a pekingi mestertorna első körében az ifjú görög három szettben bizonyult jobbnak, idén Szófiában a riválisnál éppen egytucat évvel (32–20) idősebb francia 6:3, 7:6-os győzelemmel vágott vissza.
Az elődöntő alsó ági mérkőzését a 6. kiemelt Borna Coric (vlr.. 18.) játssza a 100. tornagyőzelmére hajtó , Roger Ferdererrel (2., kiemelt, vlr.: 7.),. A 22 éves horvát azon kevesek közé tartozik a teniszvilágban, akiknek a mérlege nem negatív a legnagyobbal szemben. Négy találkozójukból az elsőt épp itt, Dubajban a 2015-ös elődöntőben a svájci zseni nyerte meg, miként a tavalyi Indian Wells-i elődöntőt is, ezt már három szettben. Következett a tavalyi hallei finálé, amelyben Coric diadalmaskodott, s ez kétszeresen is fájhatott a nagy Rogernek. Egyrészt, mert a négy kedvenc tornája (Wimbledon, Bázel és Dubaj a másik három, mindegyiket hat vagy több alkalommal nyerte meg) közül az egyiket veszítette el, másrészt, mert enélkül már most túl lenne a centenáris tornasikeren, amely éppen Bázelre jött volna ki. (Az örök rekorder Jimmy Connors 109 tornasikerrel, de ezek közül akadt, amelyet az ATP később ismert el a saját versenysorozata részeként, megnyerésük pillanatában még nem volt az…). A negyedik összecsapáson a sanghaji Mastersen is Coric volt a jobb (kétszer 6:4-re). Elmondható tehát, hogy elődöntőnél előbb még sosem találkoztak, és hogy a horvát már kétszer is legyőzte a maestrót kemény pályán elődöntőben és fináléban.

ACAPULCÓBAN

John Isner valószínűleg a pályán kívüli „kommunikációs harcban” is állja a sarat az egyenesen pofátlan Nick Kyrgiosszal  (Fotó: Getty Images)

az első meccset éjjel 1-kor (magyar idő szerint persze) a meglepetésember, brit Cameron Norrie  vlr.: 64.) vívja a Nadal kiesése után első számú esélyessé előlépő Sascha Zverevvel (vlr.. 3.). Az élete első 500-as elődöntőjében szereplő dél-afrikai származású brit korábban még nem találkozott az orosz születésű némettel. A másik összecsapáson (nem előbb mint éjjel 5-kor) a maga ellenszenves stílusában két, összesen 20 Grand Slam-győzelmet számláló klasszist (Nadal, Wawrinka) szó szerint leküzdő Nick Kyrgiosnak (vlr.: 72.) most a szervakirály John Isner (3. kiemelt, vlr.: 9.) jut ellenfélül, akivel eddig négyszer csapott össze, egyenlő mérleggel. Időben az első kettőt, a 2015-ös két 1000-es tornán, Madridban és Torontóban az amerikai, az utóbbi kettőt 2016-ban Atlantában két szettben és a 2017-es ausztrál–amerikai Davis-kupa-elődöntőben három játszmában az ausztrál nyerte meg. Érdekesség, hogy az utóbbi öt játszma közül egy sem ért véget a 12. játék előtt (egy 7:5-ös, négy rövidítéses játszma volt, mindegyiket Kyrgios zárta sikerrel). A mexikói közönség rokonszenvét az eddig látottak alapján alighanem a nyakigláb amerikai élvezi majd…

ATP 500-ES TENISZTORNÁK.  Sport1 14:00-től Dubaj, elődöntő (kommentátor: Kaplár F. József,  szakkommentátor: Taróczy Balázs); Sport2 1:00 és 5:00  Acapulco, elődöntő (kommentátor: Haraszti Ádám,  szakkommentátor: Machán Róbert)