Federer százados lesz? • SportTV

Federer százados lesz?

2019. 03. 02. 12:14    
Olvasási idő: 2 perc

Mindkét ATP 500-as torna elérkezett a döntőjéig. A teniszvilág figyelme Dubajra összpontosul. Minden idők legnagyobb teniszezője, Roger Federer újabb mérföldkő előtt áll. Ha legyőzi az új nemzedék „vezérét”, Sztefanosz Cicipaszt, fényes pályafutása századik ATP-tornagyőzelmét ünnepelheti.

Roger Federer ha átveheti nyolcadszor is a dubaji trófeát, pályafutása 100. ATP-tornagyőzelmét is ünnepelheti (Fotó: Getty Images)

DUBAJBAN

tehát Roger Federer századik  versenydiadala előtt áll, amellyel viszont nem lesz még világcsúcstartó, mert Jimmy Connors –  néhány  utólag beszámított versennyel  már 109 sikernél tart. Ebben Sztefanosz Cicipasz igyekszik megakadályozni, aki már megtette ezt egyszer az idei ausztrál open nyolcaddöntőjében egy olyan találkozón, amelyen Federer egyetlen bréklabdát sem tudott értékesíteni ellene a 12(!) kiharcoltból. Összesen 51 játékot játszottak a négy szettben lehetséges 52-ből, sokan ezt a csatát olyan „korszakfordítónak” tartják, mint annak idején Federer wimbledoni 4. fordulós győzelmét Sampras ellen 2001-ben. Az ifjú görög ezzel 1–0-s hivatalos mérleggel áll a legnagyobbal szemben (azt rajta kívül csupán Thanasi  Kokkinakis és Jevgenyij Donszkoj mondhatja el magáról az aktív versenyzők közül), ám valójában nem veretlen már a svájci zseni ellen. A Hopman-kupa idei svájci-görög meccsén ugyanis a nagy Roger legyőzte (”természetesen” két rövidített szettben), de annak a mérkőzésnek az eredménye nem számít bele a hivatalos ATP-elszámolásba. Itt a dubaji tornán Federer négy meccset játszott. Az első háromban recsegve-ropogva nyert (Fucsovics Marci is nagyon megszorongatta!), aztán az elődöntőben Borna Coricot tüneményes, igazi federeri tenisszel söpörte le a pályáról. Ha az előbbit ismétli meg, a csak a teniszstatisztikusok által ismert argentin Franco Squillari mellett lesz még egy teniszezőnek 2–0-s örökmérlege RF ellen. Ha az utóbbit,  lesz centenáris siker, kupaemelés, konfettieső és egy jelképesen felemelt kéz: „fiúk, még itt vagyok, nem lehet még a lomtárba tenni!”

ACAPULCÓBAN

a Nadal kiesése után első számú esélyessé előlépő Alexander Zverev vívja  a finálét a mindennek, csak szimpatikusnak nem mondható Nick Kyrgios ellen. A két teniszező már féltucat mérkőzésen van túl, 3–3-ra állnak. A hat találkozó mindegyikét tavalyelőtt és tavaly játszották, a legutóbbi kettőt Zverev nyerte meg. Döntő még nem volt közöttük. Az orosz származású németnek  eddig 15 tornadöntője van, ezekből tízet nyert meg. Az indolens görög-ausztrál még hátrébb áll: 7 eddigi fináléjából négyet zárt sikerrel, háromszor pedig vereséget szenvedett

 

ATP 500-AS TENISZTORNÁK. Sport2  16:00  Dubaj, döntő (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs);  Sport2  4:00  Acapulco, döntő (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Machán Róbert)