Az előző Eb-döntősök másodszor is fellépnek • SportTV

Az előző Eb-döntősök másodszor is fellépnek

Sport TV avatar Sport TV 2019. 03. 25. 10:57    
Olvasási idő: 3 perc

A versenynap kevesebb mérkőzést „szállít”, mint a hétvége, de a „minőséggel” nem lesz probléma. Pályára lép a már egy-egy győzelmet bekasszírozó világbajnok és Eb-ezüstérmes Franciaország valamint a vb-elődöntős Anglia, amelyeket élőben láthatnak. Felvételről megmutatjuk a rajtnál bennragadó, még góltalan címvédő Portugáliát is, és a szokásos összefoglaló előtt még további egy élő és két vasárnapi felvett mérkőzéssel kedveskedünk „selejtezőhabzsoló” nézőinknek.

Raheem Sterlinget háromszor is köszönthették góllövőként a társak a Wembleyben. Marad-e Podgoricában is a "gólzsákban"? (Fotó: Getty Images)

TÖRÖKORSZÁG–MOLDOVA (H-csoport)

Egy első fordulós győztes és vesztes találkozik Eskisehirben. A törökök némi meglepetésre simán győztek Albániában, a moldávok cseppet sem meglepő módon nagy különbséggel kikaptak otthon a nagy kedvvel játszó világbajnok franciáktól.
A két együttes korábban 7-szer mérkőzött meg egymással, kétféle eredménnyel. Ötször a törökök győztek, kétszer döntetlen született, a moldávok még sosem nyertek. A hét találkozóból négy volt tétmeccs (2-2 vb- és Eb-selejtező), de valamennyit az ezredforduló környékén, két évtizede, 1999 és 2001 között játszották. A legutóbbi találkozójuk a három nap híján három éve éppen a hétfői színhelyen, az eskisehiri stadionban lejátszott felkészülési mérkőzés volt, amelyet 3–1-re  megnyertek a hazaiak úgy, hogy a moldáv szépítő gól a hosszabbításban, a 92. percben született Ginsari révén.
Nem sok jel mutat arra, hogy a tendencia megváltozzék: a kelet-európai együttes legutóbbi félszáz hivatalos mérkőzésén mindössze 5 győzelmet aratott:  háromszor San Marinót, egyszer-egyszer Szaúd-Arábiát és Andorrát verte meg. Azok a meccs időpontjában valamennyien bőven 100 fölötti rangszámot viseltek a világranglistán, míg a törökök a történelmi mélypontot jelentő 1993 októberi 67. helynél sosem álltak rosszabbul. (Csak az érdekesség kedvéért: Törökország a legfrissebb 2019. márciusi FIFA-rangsorban a 44., Moldova pedig a 131. helyet foglalja el.)

MONTENEGRÓ–ANGLIA (A-csoport)
Montenegró idegenbeli 1–1-gyel rajtolt Szófiában úgy, hogy a bolgárok csak egy pehelykönnyű síppal befújt 11-essel egyenlítettek a meccs hajrájában pénteken. Ugyanakkor az angolok látványos támadójátékkal, szép gólokkal verték meg a Wembleyben a jobb sorsra érdemes cseheket, egy ötössel küldték haza az Eb-örökrangsor 3. helyezettjét. (A selejtezőket és döntőket összesítve csak a spanyolok és hollandok eredményesebbek a kontinensbajnokságokon a cseheknél, persze a jogelőd Csehszlovákia mérkőzéseit is beleszámítva.)

A két válogatott eddig csak térmérkőzésen találkozott, összesen négyszer (2-2 vb- és Eb-selejtező), három remi mellett döntéssel csak egy összecsapás ért véget, a 2013 októberi Eb-selejtezőn az angolok a Wembleyben 4–1-re győztek.
A BBC néhány érdekes statisztikai tényt kibogarászott a mérkőzéssel kapcsolatban. Gareth Southgate kapitánysága alatt a csapata háromszor játszott hétfői napon, mindhármat megnyerte (Szlovákia, Tunézia és Spanyolország ellen, utóbbi az NL-ben vívott idegenbeli találkozó volt). Ha nyernek az angolok, Southgate-tel a padon először  győznek egymás utáni öt mérkőzésen, hasonló sikerhalmozásra 2015 októberében volt példa, még Roy Hodgson irányításával. Raheem Sterling a csehek ellen több gólt szerzett (3), mint első 45 válogatott fellépésén összesen (2). Ha Jadon Sancho esetleg betalál Podgoricában a hazaiak kapujába, a legfiatalabb angol játékos lesz, aki a születésnapján gólt szerez (19. életévét tölti be hétfőn) és az eső Steven Gerrard óta, aki legutóbb betalált saját szülinapján a válogatottban – történetesen 2006-ban éppen a mieink elleni május 30-i mérkőzésen lőtte a vezető gólt napra pontosan 26 esztendősen.
Montenegrói sikerrel kapcsolatos kuriózumot nem találtak a derék angol statisztikusok – talán mert nincs is olyan…

FRANCIAORSZÁG–IZLAND (C-csoport)

Pogba álompasszából Griezmann  a selejtezők eddigi egyik legszebb gólját lőtte Chisinauban. A Stade de France-ban is hasonló(ka)t várnak a kékek szurkolói hétfőn este (Fotó: Getty Images)

Legutóbb két és háromgyed éve találkoztak Eb-meccsen. Akkor a torna házigazdájaként a döntőbe igyekvő franciák a negyeddöntőben ugyancsak  St.-Denis-ben szinte lerohanták az egy körrel korábban az angolok kiverésével a torna meglepetését szerző izlandiakat. A félidőben már 5–0 volt az állás Griezmannék javára, akik aztán a második játékrészre már lefékeztek, így jöhettek fel a derék vikingek 5–2-re végül. Amúgy ez az eredmény illeszkedett a többiek sorába: a két nemzet 13 eddigi találkozójából a kékek 9-et megnyertek, 4 döntetlenül végződött, az izlandiak még sosem győztek, 37–12 az összesített gólkülönbség. Csak az Eb-meccseket figyelembe véve 13–9–4–0/19–7 az eredménysor. (Az Eb óta is összefutottak már, tavaly októberben Guingampban 2–2-re végeztek, azon a meccsen Mbappé a 90. percben belőtt 11-ese mentette meg az első vereségtől a kékeket…)
Úgy tűnik, az izlandi futball nagy válogatott felfutásának vége. A hivatkozott Eb-negyeddöntő volt a csúcs. A lendület azért kivitte még őket a tavalyi vb-re (a selejtezőben még megelőzték a későbbi tornaezüstérmes horvátokat), de a világbajnokság csoportmeccsein és ősszel a Nemzetek Ligájában már könnyűnek találtattak. A két torna összesen 7 meccsén egyszer sem sikerült nyerniük, az argentinok elleni 1–­1 jelentette az egyetlen pontszerzést. Mi több, egyéves nyeretlenség után a pénteki andorrai 2–0 volt az első győzelmük, abban az időszakban a már említett guingampi találkozón álltak legközelebb  a sikerhez.)

Didier Deschamps legényei nagy kedvvel, invenciózusan játszottak Chisinauban. A hátsó kis könnyelműsködés azért megvolt ott is (így lett a 4–0-ból 4–1), de bőven „belefért”. Alighanem a hétfő esti találkozó is az első francia gólig tart, az izlandiak szívóssága mit sem csökkent, de a koncentrációjukkal már akadnak problémák az utóbbi időben. (Persze, vasárnap este óta szerencsére tudjuk, a meglepetések nem „haltak ki” még az Eb-selejtezősorozatból sem.)

A három élő mérkőzésen kívül kora délután két vasárnapi mérkőzését közvetítünk felvételről, este meg az angolok és a franciák miatt élőben „nem férő” portugálok meccsét is megmutatjuk, azonnal a világbajnok találkozója után felvételről. A címvédő három mérkőzés óta nyeretlen (de veretlen is), mindössze egyetlen gólra volt képes, Cristianónak most jócskán bele kell húznia, hogy társaival feltörje a szerb védőfalat, amely a németeknek is csupán egyetlen gólt engedélyezett a múlt keddi felkészülési találkozón.

Kapcsolódó

AZ EB-SELEJTEZŐK 5. NAPJÁNAK PROGRAMJA

18:00   Törökország–Moldova (H-csoport, Sport1 17:45)
20:45   Koszovó–Bulgária (A-csoport)
20:45   Montenegró–Anglia (A-csoport, Sport1 20:30)
20:45   Luxemburg–Ukrajna (B-csoport)
20:45   Portugália–Szerbia (B-csoport, Sport2 22:45, felv.)
20:45   Andorra–Albánia (H-csoport)
20:45   Franciaország–Izland (H-csoport, Sport2 20:30)

EB-SELEJTEZŐ MÉRKŐZÉSEK. Sport2 13:30 Kazahsztán–Oroszország (felv., kommentátor: Bartha Zoltán); Sport2 15:30  San Marino–Skócia (felv., kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport1 17:45  Törökország–Moldova (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Puhl Sándor); Sport1 20:30 Montenegró–Anglia (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Puhl Sándor);  Sport2 20:30 Franciaország–Izland (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 22:45 Portugália–Szerbia (felv., kommentátor: Faragó Richard);  Sport1 23:00  a játéknap összefoglalója (kommentátor: Fülöp László és Gyulai Miklós, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Puhl Sándor)