Jöhet a világbajnokok búcsúja - Werder-Bayern Német Kupa-elődöntő előtt • SportTV

Jöhet a világbajnokok búcsúja – Werder-Bayern Német Kupa-elődöntő előtt

2019. 04. 24. 14:46    
Olvasási idő: 3 perc

Ellenfélre vár az RB Leipzig a Német Kupa döntőjében, és szerda este kiderül, hogy a Werder Bremennel vagy a Bayern Münchennel kell megküzdenie története első trófeájáért.

Egy héten belül másodjára csap össze a Werder Bremen és a Bayern München, ám a hétvégi müncheni bajnoki meccs után most a két csapat Brémában találkozik a Német Kupa második elődöntőjében.

A bajnoki ugyan végül csak egygólos bajor győzelmet hozott, és a brémai érzelmű drukkerek szerint egy megpattanó Süle lövésen és egy vitatható kiállításon múlt, összességében a játék képe eléggé mást mutatott: 28 bajor lövési kísérlet három ellenében, 2.61 várható gól (XG), 0.13 brémai ellen.

passzok a 16-oson belülre

A remek napot kifogó Jiri Pavlenkának azért kellett „csak” hat zseniális védést bemutatnia, mert a Bayern játékosai – Lewandowskival (8-ból 2), Alabával (4-ből 1) és Gnabryval (5-ből 2) az élen alig-alig találtak el a kaput.

Bayern és Werder lövések a kiállítás után

Veljkovic leküldésééig Kohfeldt 4-4-2-es taktikája, leszámítva Gnabry helyzeteit, egész jól működött: a megszokott 4-3-3-hoz képest ez a 4-4-2-es alakzat a Bayern legerősebb pontját, a széljátékot próbálta kontroll alatt tartani, és Möhwald, valamint Klaassen óriási munkájával ez sikerült is. Persze ez azzal járt, hogy csak két támadóval, illetve a védekezéssel elfoglalt középpályával, valamint a sebességben nem igazán nagymenőnek számító, rutinos Sahin, Kruse duóval a Werder a támadásokat szinte feladta.

a Werder 4-4-2-je

Az első húsz percben gyakrabban jelentkező magas presszingnél  Eggestein sokszor ért fel Thiagóra, míg Sahin maradhatott Müllerrel. A saját térfelén jól adogató, ám a letámadási vonalakat már nehezebben átjátszó Bayern csak egy-egy zseniális megoldással (Thiago álompassza Gnabrynak a 25.percben) tudott váratlant húzni. A meccs lényegében csak a kiállítás után változott, hiszen a Kruse fedezőárnyékában „hűsölő” Javi Martínez pályán tartása tíz ember ellen fölösleges volt. Goretzka beállításával több vertikalitást, Ribéry becserélésével több dinamizmust és egy-egy elleni fölényt tudott kialakítani Kovac. Tíz emberrel, egy 5-3-1-ben pont a szélét adta fel Kohfeldt, ez 17 lövést és 22 beadást eredményezett, mégis Süle megpattanó lövése kellett a Bayern győzelemhez. A Werder számára az eredmény, valamint az első 56 perc erőt adhat, ugyanakkor csalódás, hogy a védekezésre elment energiák miatt semmi erő sem maradt támadni. Nagy kérdés az is, hogy Kohfeldt vajon nem játszotta ki esetleg túl hamar a 4-4-2-es „aduászát”, ahelyett, hogy a „könnyebbnek” tűnő hazai kupameccsre tartogatta volna.

a Werder 4-3-3-ja a Bayern szokásos 4-2-3-1-vel szemben

Persze az már egy más meccs lesz, akár 4-3-3-as taktikával, de mindenesetre más főszereplőkkel. Nuri Sahin eltiltás, míg a csapat talán legjobbja, Max Kruse egy vérömleny miatt hiányozhat (Kohfeldt a keddi sajtótájékoztatón még nem tudott biztosat mondani), míg a Sahint adott esetben pótolható Bargfrede szereplése kérdéses. Milot Rashica mellé esetleg Johannes Eggestein visszatérhet, bár oda Oszako Juja is pályázik, ha Kruse nem tudná vállalni a játékot. A szerda kora délutáni legfrissebb infók szerint Kruse ott lesz a kezdőben.

Mindenesetre, ha a szerda reggeli bemelegítő-átmozgató foglalkozásról hiányzó Bargfrede sem szerepelhet, akkor Maxi Eggesteinnek kell védekező középpályást játszania. Ez inkább a 4-3-3 mellett szól, hiszen Kohfeldt középpályásai így elfogytak. Ha nincs Kruse, akkor Oszako, Rashica és J. Eggestein lehetnek hárman elöl, de a rutinos Martin Harnik is szerepet kaphat. Mindenesetre Kohfeldt pontosan tudja, hogy hazai pályán agresszívebben kell játszania, és a Bayern többször is megmutatta, szervezett letámadással gondba hozható (a Liverpool, majd legutóbb a Heidenheim ellen). A döntőbe jutásért 3,5 a kupagyőzelemért 4,5 eurót kaphat a Werder, amelyen óriásit lendítene egy esetleges kupasiker, hiszen a bajnokságban a Dortmund, Hoffenheim, Lipcse trió ellen vélhetőleg nem túl sok babér terem majd….

A kicker ezt a 22 játékost várja a kezdőbe

A Bayernnél a maródiak (Neuer, Robben) mellett Niklas Sülének eltiltás, míg Franck Ribéry izomproblémák miatt kell kihagynia a meccset, de Kovacnak nincs nagyon oka változtatni. A Boateng melletti pozícióban Hummels pótolja majd Sülét. Süle formája, illetve a négy hátralevő bajnoki ismeretében elképzelhető, hogy utoljára láthatjuk a két világbajnokot együtt Bayern-mezben. A múlt hétvégén már a kispadra leülő Tolissót értelmetlen most mély vízbe dobni, míg Goretzka kezdőbe állításával talán az egyetlen jelentős variációs lehetőségét vesztené el, hiszen Davies, Rafinha, Renato Sanches sem tud túl sokat érdemben hozzátenni a kispadról beszállva a meccshez. James Rodríguez a hírek szerint bevethető, így esetleg a tompán játszó, de Kovac bizalmát élvező Müller helyére bekerülhet, ugyanakkor sokkal valószínűbb, hogy a hajrában áll majd be.

A Bayern kupaformája az idén nem igazán volt erős, meggyűlt a baja a negyedosztályú Drochtersen, Rödinghausen duóval, továbbá a Heidenheim bátor presszingje sem ízlett neki. Ugyanakkor Kovacék érdeme, hogy majdnem 80 percet emberhátrányban futballozva sikerült végül is 5-4-re megnyerni a meccset, és a bajnokságban a tavasszal 13-1-1-gyel állnak, 43-11-es gólkülönbség mellett. Az ún. advanced statisztikák szerint is 31 gólos a tavaszi várható gólkülönbségük (NPXGD), pedig ebből még a büntetőket is levonták. A menetelő Lipcse, az elején szárnyaló Leverkusen vagy a mostanság hajrázó Hoffenheim is alig-alig viszi át a plusz tízet, míg a BVB a Frankfurttal egyetemben 5 körül áll. Ősszel nagyjából 24-14-13-13 volt az állás, a sorrend pedig: Bayern, Lipcse, BVB, Hoffenheim. Az valahol egészen abszurd,  hogy a bombaerős bajnoki tavasz dacára ezen a kupameccsen, illetve egy esetleges bajnoki botláson (és mondjuk a Dortmund négy győzelmével) a Kovac-féle nagy menekülés kárba veszhet.

NPXGD azaz a várható gólkülönség büntetők kivonsával
forrás Understat.com

Már csak ezért is, na meg a vélhetően izgalmas, nyílt játékot hozó összecsapásért is érdemes szerda este 20:45-től a Sport1-re kapcsolni.