Nagy Laci és serege - akik az első Final Fouron is ott voltak, és a tizediken is ott lehetnek • SportTV

Nagy Laci és serege – akik az első Final Fouron is ott voltak, és a tizediken is ott lehetnek

2019. 05. 04. 10:24    
Olvasási idő: 3 perc

Több mint tucatnyi olyan kézilabdázó van, aki már az első, a 2010-es Bajnokok Ligája Final Fouron is részt vehetett, és most is eljuthat Kölnbe. Az első meccsek eredményei alapján több-kevesebb eséllyel.

Nagy László
A Barcelonával az első Final Fouron ezüstérmes lett, előtte 2005-ben a hagyományos rendszerben egyszer csúcsra ért a katalánokkal, hogy aztán 2011-ben már négyes döntőt is nyerjen velük. A Veszprémmel már négyszer járt Kölnben, az idén ötödször is eljutna vele a dóm városáig. A Flensburg elleni hatgólos előny kecsegtetőnek tűnik.

Timur Gyibirov
A Vardar Szkopje orosz szélsője az első Final Fouron még a Csehovszkije Medvegyi játékosaként vett részt, nem sok szerencsével. Csapata a Barcelonától (27-34) és a Ciudad Realtól (28-36) is súlyos vereséget szenvedett, így negyedik lett. Gyibirov azóta már BL-győztes (2017-ben a Vardar Szkopjéval nyert), az idén a Vardarral lehet ott Kölnben, ehhez a Szegeden kell túljutnia.

Mikkel Hansen
Hihetetlen, de a világ egyik legjobbjának még nincs Bajnokok Ligája-győzelme, és a tízgólos kielcei kudarc fényében lehet, leghamarabb csak 2020-ban lesz neki. Pedig már ott volt az első Final Fouron is, de ott csak második lett a Barcával. Az AB Köbenhavnnal bronz jutott neki, a PSG-vel pedig egy második és két harmadik hely jutott neki.

Víctor Tomás
A katalán kézilabda-legenda csak egy klubban, a Barrcelonában játszott. Ezzel a gárdával nyert három Bajnokok Ligáját, egyet még a hagyományos rendszerben, kettőt pedig a Final Four-szisztémában. Igaz, a Barca az első négyes döntőben csak második lett a Kieltől elszenvedett 36-34-es vereséget követően.

Jonas Källman
A svéd szélső a Ciudad Reallal háromszor is megnyerte a Bajnokok Ligáját, de rendre a Final Four-rendszer előtt, az első FF-ben „csak” harmadik lett vele. Az Atlético Madriddal ezüstig jutott, a Szegeddel pedig a klub történetének első Final Fourjára hajt. Nincs könnyű helyzetben, a Vardar Szkpojéval szemben nyolcgólos hátrányt kell ledolgoznia.

Julen Aguinagalde
A Ciudad Reallal, majd az abból „kinövő” Atlético Madriddal is megjárta Kölnt, de ott csak a Kielcével tudott nyerni 2016-ban. Most is jó úton jár a német város felé, ehhez a Kielcével valamennyit meg kell őriznie a PSG-vel szemben összeszedett tízgólos előnyéből.

Joan Canellas
A spanyol irányító az első Final Fourját még a Ciudad Reallal játszotta és zárta harmadikként, aztán a jogutód Atlético Madriddal, a THW Kiellel és a Vardar Szkopjával is megjárta Kölnt (sőt, utóbbival nyert is itt), most pedig a Szegeddel vágyik ide. A szkopjei mínusz nyolc után nem lesz könnyű…

Luc Abalo
A kiváló szélső a Ciudad Reallal lett harmadik az első Final Fourban, 2012 óta pedig a PSG-vel hajszolja a nagy sikert, egyelőre hiába. A legjobb eredménye a 2017-es döntő volt, de akkor a Vardar jobbnak bizonyult Európa leggazdagabb alakulatánál. Most a kielcei pofon miatt távolinak tűnik az áttörés.

Viran Morros
A Ciudad Reallal nyerte meg az első két BL-trófeáját (2008, 2009), az első Final Fourban is a már megszűnt spanyol sztáralakulattal jutott el, a négyes döntőt viszont már csak a Barcelonával tudta megnyerni 2015-ben. Most a PSG-vel is megpróbál eljutni Kölnbe, a kielcei K. O. után legalábbis nem sok eséllyel.

Sterbik Árpád
A Veszprém még mindig zseniális kapusa a Ciudad Reallal volt ott az első Final Fourban (de a spanyol csapattal csak a hagyományos lebonyolítási rendszerben tudott nyerni, igaz, háromszor is), aztán 2017-ben a Vardar Szkopjéval meg is nyerte azt, most pedig a magyar együttessel tör a csúcs felé.

Thierry Omeyer
A THW Kiellel még a hagyományos rendszer BL-ben is nyert, aztán az első és a harmadik Final Fourban is. A hazai csapataival viszont nem adatott meg neki ez a siker, hiszen sem a Montpellier-vel, sem pedig a PSG-vel nem ért fel a csúcsra. És a párizsiak kielcei tízgólos veresége fényében csoda kellene hozzá, hogy megtörjön a rossz sorozata.

Aron Palmarsson
A THW Kiellel és a Veszprémmel is több Final Fouron játszott, eddig két BL-diadala van. Nem állítjuk, hogy a Veszprémtől szépen búcsúzott, de ez most már aligha érdekli, hiszen nagyon közel van ahhoz, hogy a Barcelonával is bejusson a legjobb négy közé.

Momir Ilics
Tagja volt az első (és aztán a harmadik) Final Fourt megnyerő THW Kielnek, aztán a Veszprémmel két döntőt is elvesztett. Most, szerződése utolsó magyarországi évében még egyszer a magasba emelné a legrangosabb európai klubtrófeát.

Danyil Siskarjov
Filippov vagy éppen Rasztvorcev volt 2010-ben a Csehovszkije Medvegyi sztárja, de már a 191 centis jobbszélső is ott volt az első Final Fouron Kölnben. Siskarjov az orosz csapatból igazolt a Vardarba, amelyet egyszer, 2017-ben már Európa tetejére segített. Most újra oda tart vele, meglehet, a csapat számára amolyan búcsúszimfóniaként.

Annyit még érdemes megemlíteni, hogy Xavi Pascual 2010-ben és most is a Barcelona vezetőedzőjeként juthat el Kölnig, Talant Dujsebajev akkor a Ciudad Real vezetőedzője volt, most a Kielcéé, Raúl González hajdan Dujsebajev segítője volt, most a PSG főnöke, Roberto García Parrondo a Ciudad Real játékosaként vett részt az első Final Fouron, a jubileumi tizediken pedig a Vardar Szkopje mestereként lehet ott adott esetben, David Davis anno szintén a Ciudad játékosa volt, most a Veszprém edzője, Alberto Entrerrios pedig akkor a Ciudadban kézizett, most pedig a Nantes kispadján ül másodedzőként.