Csoportrangadó Pozsonyban • SportTV

Csoportrangadó Pozsonyban

Sport TV avatar Sport TV 2019. 05. 13. 08:17    
Olvasási idő: 2 perc

Két teljes forduló után már csak öt százszázalékos csapat van a hoki elit-vb 16-os mezőnyében. Eggyel biztosan csökken a számuk hétfőn, azt a mérkőzést, amelyen ez megtörténik, no meg a házigazdák csatáját a sportág tanítómestereivel egyaránt közvetítjük.

Alekszandar Georgijev, az oroszok bolgár származűsú kapusa sokat tehet a rangadó megnyeréséért - feltéve, ha ő érdemli ki Ilja Vorobjov vezetőedző bizalmát… (Fotó: Getty Images)

OROSZORSZÁG–CSEHORSZÁG

A legnagyobb sztárokkal érkező oroszok első két meccse hagy kívánnivalót maga után. A norvégok ellen az utolsó harmadban 5–0 után kissé könnyelműsködtek, az osztrákokat nagyon döcögős első harmad után mérsékelt erőbedobással verték meg. A csehek hullámzó mérkőzésen – előnyből hátrányba kerülve, majd ismét fordítva – verték mg a nyitó mérkőzésen az elmólt két évben győztes svédeket, majd meggyőző hokival diadalmaskodtak a norvégok fölött.
Két meccs után még nem sokat mondanak a statisztikák, azért nézzünk egyet-kettőt! A kanadai lista élcsoportjába mindkét csapat ad játékost, Dominik Kubalík és Nyikita Kucserov hármas holtversenyben áll a második helyen a kanadai Anthony Mantha társaságában, 5 ponttal (2+3). A kapusok listáján az oroszok bolgár származású kapuvédője, Alekszandar Georgijev holtversenyben az élen áll (igaz, csak egy meccsen védett) 100%-os védési hatékonysággal, a cseh Patrik Bartosak csak a 9. (93.75%). A másik két kapus közül Andrej Vaszilevszkij a 11. (92.59), míg Simon Hrubec csak a 13. (91.67) az összesen 26 jégre lépő kapuvédőt tartalmazó rangsorban. A plusz-mínusz listán négy cseh is ott van az első tízben (Hronek és Kovár +6-tal, Kubalík és Repik +5-tel), a legjobb orosz, a védő Mihail Szergacsov (+3) csak sokadmagával holtversenyben a 19.
Persze, a meccset nem a statisztikák döntik el, hanem a játék, amely a nagy hagyományokhoz méltón izgalmasnak és feszült légkörűnek ígérkezik, a színvonalról majd utána tudunk nyilatkozni…

SZLOVÁKIA–KANADA

Mindkét együttes kikapott a repülőrajtot vevő finnektől, a kanadaiak a nyitó napon 3–1-re, a házigazdák szombaton 4–2-re. A szlovákok előtte megverték az Egyesült Államokat – ez kiváló eredmény –, a kanadaiak egyenletes góltermeléssel egy nyolcast ütöttek a negyedszázad után az elitbe visszakerülő briteknek. Amelyikük kettejük csatájából győztesen kerül ki, üldözőbe veheti a kassai csoportot egyelőre hibátlanul vezető finn, német kettőst. A britek ellen a 2-2 gólt szerző Turris és Mantha emelkedett ki, utóbbi emellett 3 asszisztot is adott, így egy meccsen a kanadai lista élcsoportjába került. A szlovákok góljaikat „közteherviseléses” módon osztották el: 7 találatukat 7 különböző játékos érte el. Kapusaik közül Rybár csak egyet, Ciliak hármat kapott a gólokból, az ötödiket üres kapuba ütötték a finnek. Így aztán könnyen meglehet, hogy a hétfő délutáni rangadón a kanadai mester Craig Ramsey – aki honfitársai ellen vezeti északi szomszédaink csapatát – inkább az AHL-es Grand Rapids Griffins hálóőrének szavaz bizalmat és nem a cseh ligában, a Kometa Brnóban védő kollégájának.

JÉGKORONG-VB, 3.  forduló. Sport2 16:15 Oroszország–Csehország, B-csoport (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Szélig Viktor); Sport2 20:15  Szlovákia–Kanada, A-csoport (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kangyal Balázs)