Megállítja-e a vb-ezüstérmes az olimpiai bajnokot? • SportTV

Megállítja-e a vb-ezüstérmes az olimpiai bajnokot?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 05. 19. 08:48    
Olvasási idő: 2 perc

A svájciak szombat délelőtt még a százszázalékosok táborát erősítették a hoki-vb-n. Persze, a pozsonyi B-csoport gyengébb felével találkoztak, le is győzték mind a náluk alacsonyabban rangsorolt négy együttest. Szombaton aztán a vb-címvédő svédekbe futottak bele, és elszenvedték első vereségüket. Vasárnap pedig talán még nehezebb ellenfél vár rájuk: a roppant erőkből álló és egyre jobb formában hokizó, a 16-os mezőnyből egyedül még minden mérkőzését 60 perc alatt megnyerő szbornaja…

Orosz gólöröm Pozsonyban. A svájciak elleni meccsig 26 volt, kérdés, a végén mennyi szerepel majd a táblázaton (Fotó: Getty Images)

Bár a NOB sajátosan körülíró szóhasználata szerint az „olimpiai atléták Oroszországból” néven szerepelt, és győzelmei után az olimpiai himnuszt játszották el, mindenki tudja-tudta, és a nem hivatalos dokumentumokban, valamint szóban mindenütt úgy írják-mondják, hogy az orosz válogatott nyerte meg tavaly a phjongcshangi téli olimpiai jégkorongtornát. A szlovákiai vb-n a negyedik játéknapig csupán két gólt kapó helvét együttesnek így aztán két egymást követő napon a világ- és az olimpiai bajnokkal kell(ett) megküzdenie, „fojtásnak” meg kedden még ott lesz a cseh válogatott…
Berra tehát kapott az eredeti kettőre még négy gólt, s így fel van adva a kérdés a vb-ezüstérmesek mesterének, Patrick Fischernek, hogy őt, vagy a két eddigi mérkőzésén 120 perc alatt csak kettőt kapó, a kapuslistán 96.23%-os védési hatékonysággal, 1.00-s GAA-val a második helyen álló Leonardo Genonit védeti-e a félelmetes oroszok ellen.
Genoninál csupán egy kapuvédő áll jobban a posztrangsorban: éppen a vasárnapi ellenfél, a szbornaja első számú kapusa, Andrej Vaszilevszkij a maga 240 perc alatt kapott 3 góljával (0,75 GAA, azaz 60 percre számított kapottgól-átlag) és 92-ból megfogott 89 lövésével (96.74%). Azaz az oroszok védekezésével mostanság nincs sok gond, a támadójátékukkal meg sosem volt. Három csúcscsatáruk is található a top tízben, Nyikita Kucserov 4 góllal, 8 assziszttal, 12 ponttal a második a kanadai listán az éllovas svéd Nylander (13, 4+9) mögött, a másik Nyikita, Guszev 9-cel (3+6) a 6., a legtöbb gólt lövő 6+1-gyel 7 pontos Jevgenyij Dadonov pedig a tizedik.
Az IIHF honlapjának összehasonlító csapatstatisztikája szerint  az oroszok sokkal eredményesebben lőnek (15.76%–11%), remekelnek az emberelőnyös játékban (31.58%–16%), egy kicsivel jobbak büntetésölésben (90.91%–87.50%), magasabb az kapusaik összesített védési hatékonysága (97.20%–94.96%), kevesebb büntetőpercet szedtek össze (40–46) és többen kívácsiak a meccseikre (8487–6896 nézőátlag).
Szóval statisztikailag mindenben az oroszok a jobbak, hogy ez egymás ellen gólokban is megmutatkozik-e, kiderül a vasárnap esti, pozsonyi összecsapáson.

JÉGKORONG-VB, 6.  forduló. Sport2 20:15 Oroszország–Svájc, B-csoport, Pozsony (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kangyal Balázs)