Tenisz: a +30-asoké a világ • SportTV

Tenisz: a +30-asoké a világ

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 23. 09:00    
Olvasási idő: 2 perc

A hallei Noventi Openen és a londoni Fever-Tree Championshipsen bebizonyosodott, hogy a férfitenisz (még) nem a fiatalok sportja. A két vasárnapi döntőben fellépő négy versenyző átlag életkora több mint 34 esztendő. Közülük a legnevesebb, Roger Federer arra készül hogy kéttagúra bővítse az egy helyszínen két számjegyű bajnoki címet szerző játékosok egyelőre egyszemélyes klubját.

Federer 14 éve, az akkor harmadszor elnyert hallei trófeával. Most tizedszer is szeretné átvenni a tornaalapító-tulajdonos Gerry Webertől (Fotó: Getty Images)

HALLÉBAN  Roger Federer (vlr.: 3.) már tavaly a tizedik győzelem kapujában volt, de a döntőt nagy meglepetésre elbukta Borna Coric ellen. Azzal győztes tízessel a második lehetne a világon, akinek azonos helyszínen tíz vagy több tornagyőzelme van. Ezt eddig kizárólag Rafa Nadal mondhatja el magáról, igaz ő három tornán (Roland Garros, Monte-Carlo, Madrid) is véghez vitte ezt a különleges tettet.
A nagy Roger ellenfele a hallei fináléban David Goffin, A 28 évével a másik három mai döntőshöz képes süvölvény, „csak” 28 esztendős belga fiatalemberrel eddig 8-szor találkozott Federer, s ezekből a csatákból 7-szer ő került ki győztesen, Az egyetlen Goffin-siker tavalyelőtt az ATP Tour-döntő elődöntőjében született. A nyolc találkozóból két-két nyolcad- és negyeddöntő, valamint három elődöntő mellett egy volt a finálé, azt még 2014-ben nyerte meg a nagy RF, ugyancsak három játszmában.  Füvön is csak egyszer mérkőztek, ugyanitt, Hallében, azt 6:1, 7:6(10)-re nyerte meg sportág legnagyobbja, akinek 10. hallei diadala egyszersmind a 102. tornasikere lehetne. Ha Goffin megismétli Coric tavalyi meglepetésbravúrját, pályafutása 12. döntőjében az ötödik győzelmét aratja.

LONDONBAN is van +37-es teniszező a fináléban a spanyol Feliciano López (vlr.: 113.) személyében. Az ő ellenfele most nem tinédzser lesz, mint a szombati elődöntőben, hanem generációs társ, a 35. esztendejében járó Gilles Simon (38.). A két öreg harcos eddig 7-szer küzdött meg egymással, López 5-2-re vezet. A hét meccsből ők négyet is füvön játszottak, 2013-ban Eastbourne-ben (a döntőben), ugyanabban az évben Wimbledonban (három szettben, a harmadikban tie-breakben 13-11-re), tavalyelőtt és tavaly Stuttgartban egyaránt López nyert, aki e szerint még százszázalékos ezen a borításon a technikás francia ellen. A pályaborítás azért lényeges, mert a rövid füves pályás szezon nyilván nem nyom annyit a latban a világranglistán, mint a túlsúlyban lévő többi. Ráadásul a spanyol hosszabb sérülés(ek) miatt is áll képességeihez és múltjához mérten nagyon alacsonyan. A két vetélytárs döntő/döntős győzelem mutatója eddig 11/6, illetve 21/14, a spanyol füvön eddig 3 tornát is nyert, a franciának ez lesz második fináléja ezen a borításon. Az eddigi egyet hat éve Eastbourne-ben elvesztette, történetesen éppen Feliciano López ellen egy különös meccsen 7:6(2), 6:7(5), 6:0-ra…

ATP 500-as tornák, döntő. Sport2 13:00 Halle és 15:30 London (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs)