1996: az év, ami az űrbe repítette az NBA népszerűségét • SportTV

1996: az év, ami az űrbe repítette az NBA népszerűségét

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2019. 06. 26. 16:35    
Olvasási idő: 3 perc

1996 sokkal fontosabb mérföldkő volt az NBA történetében, mint ahogyan azt sokan gondolják. A Chicago Bulls minden idők legjobb szezonját produkálta, az NBA-drafton minden idők (talán) legjobb újonccsapata kelt el, rendeztek egy atlantai olimpiát, ahol a Dream Team III varázsolt egy olyan kerettel, amit máig nem hiszünk el, és év végén bemutatták a Space Jam-et…Kell ennél több egy sportág és bajnokság népszerűségéhez?

1996-os újoncaink egy jelentős része. (Fotó: twitter/darrenrovell)

Igazság szerint teljesen véletlenül jött, hogy épp ma írok erről egy cikket, de egyébként pont ma 23 éve (a 23-as pedig egy fontos szám az NBA-ben) tartották az 1996-os NBA-draftot, amely minden idők egyik, ha nem a legerősebb újoncfelhozatalát hozta a ligának. Ezért a címért 1984, 1996 és 2003 verseng. Egy, egyébként az NBA-t szerető és követő barátom (köszi, Omar, érezd jól magad Lellén!) küldött át tegnap egy videót ezzel a szöveggel:

„B…d! Milyen nevek? Most nézem. Pfff.”

Ez volt a videó (biztos nem véletlen szaladt bele, de már egy hete majdnem felkerült a facebookra):

The 1996 NBA Draft class was insane

The 1996 NBA Draft class was insane

Posted by Open Court on Thursday, June 20, 2019

És tényleg, ő követi az NBA-t napi szinten, ismeri a játékosokat, ismeri a csapatokat, mégsem tudta, hogy

az 1996-os NBA-drafton 3 későbbi MVP, 1 későbbi Év Védője, 10 későbbi All-Star vagy All-NBA kelt el, emellett egy négyszeres Év Védőjét nem is választották ki.

Nevesítsük is őket:

Allen Iverson, 1. választott, MVP

Marcus Camby, 2. választott, Év Védője

Shareef Abdur-Rahim, 3. választott, All-Star

Stephon Marbury, 4. választott, All-Star és All-NBA

Ray Allen, 5. választott, All-Star és All-NBA

Antoine Walker, 6. választott, All-Star

Kobe Bryant, 13. választott, MVP

Peja Stojakovic, 14. választott, All-Star és All-NBA

Steve Nash, 15. választott, kétszeres MVP

Jermaine O’Neal, 17. választott, All-Star és All-NBA

Zydrunas Ilgauskas, 20. választott, All-Star

Ben Wallace, nem draftolták, de bekerült a ligába 1996-ban, és négyszer lett az Év Védője

23-an játszottak a draftról legalább 10 szezont az NBA-ben, és olyan emlékezetes alakokat nem is soroltunk fel, mint például Derek Fisher, Erick Dampier vagy épp Kerry Kittles.

Jó mazsolázást, itt egy videó a fiúkról:

Akárhogy nézzük, ez a névsor erősen meghatározta az NBA következő 20 évét, és igen nagy szerepe volt abban ennek a keretnek (is), hogy akik Michael Jordan „regnálása alatt” beleszerettek az NBA-ben, azok a visszavonulásai utáni időszakban sem pártoltak el tőle. Ez természetesen kiemelten igaz Kobe Bryantre, Allen Iversonra és Steve Nashre, akik a 2000-es évek legmeghatározóbb kosarasai között vannak számon tartva.

És miközben azon morfondíroztam, hogy ez az 1996-os draft milyen fontos volt a liga életében, rájöttem, hogy igazából ez az egész év sorra olyan eseményeket hozott, ami az NBA globális népszerűségéhez nagyon sokat adott.

Jordan és a Bulls:

Michael Jordan szóba került már fentebb.

Ez az 1995-96-os szezon volt az, amikor az NBA tényleg úgy istenigazából berobbant például a magyar köztudatba is, köszönhetően a kosaraskártyáknak, a Sportvarázsnak, az MTV közvetítéseinek, és nem utolsósorban a legyőzhetetlen Michael Jordan és Chicago Bulls körül kialakult kultusznak.

Ez az, amit nem is lehetett ledönteni, amíg együtt volt a Jordan, Pippen, Rodman, Kukoc, Harper féle tengely. De higgye el mindenki, ez a csapat nem csak nálunk robbantott ekkorát, hanem az egész világon.

A második Jordan-korszak első szezonja 10 nappal a fent tárgyalt draft előtt ért véget. A Chicago Bulls akkor NBA-rekordot jelentő 72-10-es alapszakasz után a rájátszásban 15-3-as győzelmi aránnyal vonult végig a Miami Heat (3-0), a New York Knicks (4-1), az Orlando Magic (4-0) és a Seattle Supersonics (4-2) legénységén. 100 meccs, 87 győzelem, minden idők legjobb győzelmi aránya egész szezonra lebontva a mai napig.

Ugye nem kérdés, hogy egy ilyen dinasztia milyen sokat jelent, és hogy épp ezért volt mindenkinek valamilyen Bullsos merchandising terméke.

Volt egy olimpia is:

Olimpiát is rendeztek Atlantában július 19. és augusztus 4. között, amelyen immár másodszor részt vettek az NBA-s kosarasok is. Összeállt a Dream Team III, amely a szereplést nem vállaló Michael Jordant leszámítva tényleg a legjobbakból állt. Meg merném kockáztatni, hogy a teljes 12-es keret jobb volt a barcelonai különítménynél. Charles Barkley, Karl Malone, Scottie Pippen, David Robinson és John Stockton maradt abból a csapatból, de a melléjük beszálló Hakeem Olajuwon, Shaquille O’Neal, Grant Hill, Anfernee Hardaway, Reggie Miller, Mitch Richmond, Gary Payton hetestől sem kellett önéletrajzot kérnie a sportágat követőknek.

A 96-os olimpián tényleg kizárólag a csúcson lévő sztárok voltak a 12-es keretben, az évi MVP-szavazás első 12 helyezettjéből 10-en pályára léptek Atlantában (csak az MVP Jordan és Shawn Kemp nem). Mind a 12-en All-NBA csapattagok voltak a szezon végén (!!!)

Meglepő, hogy az egész világ ismét minőségi és ellenállhatatlan kosármeccseket nézett, amikor az olimpiai közvetítések során megmutatták az amerikai válogatottat?

És még a moziban is

Ugye az megvan, hogy a Space Jam-et is 1996-ban mutatták be a mozik Amerikában? Tehát aki nem volt már addig is kosárlabda-fogyasztó, az is találkozott a film plakátjaival, az előzetesével, vagy belefutott valamelyik filmslágerbe az MTV-n (ebből is volt bőven, és azokat a premier előtt már jóval játszották a tévék és a rádiók). Annyit csaltunk, hogy Magyarországra csak 1997-ben jutott el a film, de a globális ismertség útjára már 1996-ban elindult a fentebb leírt dolgok miatt.

Ráadásul a Looney Tunes-szal egy elég jó célcsoportban lett ismert és közkedvelt Michael Jordan, a kosárlabda és persze az NBA: a fiatal gyerekek körében. Ezek a fiatal gyerekek pedig nem kis számmal ma is figyelik a liga történéseit.

Ráadásul a gyermekeik most várhatják a film folytatását.

Azt gondolom, az 1996-os események nélkül nem tartana ott az NBA, ahol ma tart. Azt pedig még ide sem írtuk, hogy azon a nyáron állt össze a Shaquille O’Neal-Kobe Bryant-páros a Lakersnél (három bajnoki cím együtt), illetve akkor ősszel lett Gregg Popovich a San Antonio Spurs vezetőedzője (a mai napig az, és 5 bajnoki címet szerzett azóta a csapattal). Ezek is elég meghatározók voltak azért…De ne nosztalgiázzunk annyit, mert a jelen és a jövő is tartogat még meglepetéseket számunkra.

Volt egy játékunk, amelynek nyerteseit nagyon várjuk:

🏀🏀🏀EREDMÉNYHIRDETÉS🏀🏀🏀Az NBA-döntővel lezárult a mi bracket-játékunk is. Erről van szó:…

Posted by Sport TV on Wednesday, June 26, 2019