Zion Williamson Michael Jordan cipőjébe lépett • SportTV

Zion Williamson Michael Jordan cipőjébe lépett

2019. 07. 24. 07:09    
Olvasási idő: 2 perc

Eldőlt a 2019-es nyár utolsó nagy kérdése, amely meghatározhatja a következő évtizedek sportcipős bizniszét, Zion Williamson Jordan-cipőkben játszik majd az NBA-ben.

Air Zion. (Fotó: Nike)

Zion Williamson instagramon jelentette be, hogy a Jordan márkát választotta:

View this post on Instagram

Let’s Dance #JUMPMAN

A post shared by Zion Williamson (@zionwilliamson) on

Amint megtörtént a bejelentés, máris megjelentek a hirdetések az Egyesült Államokban, például New Yorkban, a Madison Square Gardennél található Penn Stationnél is:

Eldőlt tehát az a csata, amelyet a nagy sportszergyártók vívtak az NBA 1/1-es újoncának kegyeiért. Ő az az kosárlabdázó, akihez foghatót még soha nem látott a világ, senki nem volt még képes ilyen atletikusan játszani ilyen elképesztő méretekkel (2 méter és 130 kg). Már középiskolás kora óta népszerű az egész világon, először csak óriási zsákolásai miatt figyeltek fel rá, majd az NCAA-ben is pazarul játszott, és ahogyan azt várni lehetett, a New Orleans Pelicans elsőként őt választotta ki az idei drafton.

Profi karrierjét tehát New Orleansben kezdi, de arra csak tegnap kaptunk választ, hogy mely sportszergyártó cipőiben lép majd parkettre az NBA-ben. Ennek azért van nagy tétje, mert a szakértők szerint Williamson marketingértéke elképesztő. Talán sokan emlékeznek rá, hogy egy főiskolás meccsen leszakadt a lábáról Nike-cipője, és a cég részvényei azonnal elkezdtek zuhanni:

Ettől függetlenül úgy tűnik, Zion nem csalódott akkorát a Nike-ban, hogy ne annak Jordan márkanév alatt futó termékeit válassza. Vélhetően elég mélyen a zsebébe kellett nyúlnia Michael Jordanéknek, mert bár nem hivatalosak a Williamson-Jordan brand együttműködés részletei,

hozzáértő források szerint évente 10 millió dollár feletti összeg üti majd a markát. Konkrétan 7 éves 75 millió dolláros megállapodásról beszélnek.

Sonny Vaccaro szerint – ő szerződtette anno Michael Jordant a Nike-hoz egy előtte még soha nem látott szerződéssel – ha nagyobb piacra, mondjuk New Yorkba vagy Los Angelesbe került volna, ez az összeg akár 100 millió felett is lehetett volna.

„Szerencsésnek érzem magam, hogy a Jordan márka családjának tagja lehetek. Gyerekkorom óta arról álmodtam, hogy eljussak az NBA-be, és hogy hatással legyek a ligára, ahogyan Michael Jordannek volt és még van is a mai napig. Ő egyike volt azoknak a sportolóknak, akikre felnéztem” – idézi a megállapodásról szóló közlemény Williamsont.

Michael Jordan is elismerően szólt az új márkanagykövetről: „Zion mérhetetlen elkötelezettsége, karaktere és játéka nagyon inspiráló. Nélkülözhetetlen tagja azoknak az ifjú tehetségeknek, akik a jövőben a márka vezéralakjai lehetnek. Azt mondta nekünk, hogy ’sokkolni szeretné a világot’, és megkért, higgyünk benne. Mi hiszünk.”

Sportbiznisszel foglalkozó elemzők úgy vélik, Williamsonban akkora potenciál van, hogy ha minden jól alakul, pályafutása végén beléphet majd az ’1 milliárd dolláros sportolók’ klubjába, amelynek egyelőre Michael Jordan, Tiger Woods és a Floyd Mayweather a tagja. Ők azok, akik aktív pályafutásuk során ennyi pénzt tudtak keresni (sportból és szponzorációs szerződésekből együttesen). LeBron James még nincs ezen a listán, de vélhetően ez már csak idő kérdése.

Az NBA-játékosok 7 százaléka játszik Jordan cipőkben, többek között Russell Westbrook, Chris Paul, Blake Griffin és Jayson Tatum.