Szalai Ádám útja a Bayern - Mainz meccsig • SportTV

Szalai Ádám útja a Bayern – Mainz meccsig

2019. 08. 29. 18:17    
Olvasási idő: 5 perc

Szalai Ádám mentheti meg az eddig pont nélküli Mainzot, bár első meccsén pont a Bayern München ellen léphet pályára a magyar válogatott támadója. Nézzük, milyen út vezetett Mainzból Mainzba!

A Bayern München – FSV Mainz látszólag egy igencsak szokványos, mondhatni könnyű harmadik fordulós Bundesliga meccsnek tűnhet, főleg annak fényében, hogy a bajorok az utóbbi 15 párharcból 13-at megnyertek, két döntetlen mellett. Ebből a 2-2-es iksz, 2017 áprilisából (Ulreich a 15. percben nagy bravúrral akadályozta meg a 0-2-t) még betudható a Real Madrid elleni ominózus BL kudarc utáni fásultság és a Dortmund elleni kupaelődöntőre való készülődésnek. A másik nyeretlen meccs már sokkal izgalmasabb, még ha null-nullra is végződött, hiszen a 2012-ben lejátszott találkozón Szalai Ádám a Rajna-partiakat erősítette. Mivel a magyar támadó keresztszalagszakadás miatt egy évet kihagyott, kimaradt két Bayern elleni vereség is, de a maradék két meccsén kezdőként kétszer is betalált, ebből a 2-1-es győzelem (Thomas Tuchel vs. Louis van Gaal) a mainziak számára a legemlékezetesebb. Szalai és Sami Allagui csodagóljai, nameg a Bayern elleni győzelem után megszületett a Lewis Holtby, Szalai Ádam és André Schürrle fémjelezte Bruchweg Boys formáció, akik aztán a ZDF stúdiót is meghódították.

Karnevalsverein

A korábban csak Jürgen Klopp miatt ismert, roppant szimpatikus és még Bundesliga szinten is páratlan Mainz októberben vezette is a Bundesligát és végül történelmi, ötödik helyen zárta a bajnokságot. Szalai pedig a 2012\13-as idény harmadik fordulójában büntetőből lőtt gólt a bajoroknak, utolsó mainzi szezonjában.

Wir sind nur ein Karnevalsverein” vagyis „csak egy kis farsangi-karneváli csapat vagyunk” énekli a Se Bummtschacks zenekar és velük a mainzi drukkerek. A kezdősorok -„Rot und weiss sind unsere Farben euer Leben ist nur grau ” vagyis „A csapatunk  piros-fehér, a ti életetek pedig csak szürke” elég jól jellemzi ezt a bohókás külső mögött iszonyatos minőségű munkát most már majd harminc éve rejtő klubot, amit Bódog Tamás, Lőw Zsolt, Stieber Zoltán és persze Szalai Ádám is jól ismernek. Ők mindannyian mainziak….

A hihetetlen szakmai munkáért 24 évig a legendás Christian Heidel sportigazgató (akinek ezúton is jobbulást kívánunk a minap elszenvedett stroke-ja utána) volt felelős.  Mint azt Raphael Honigstein „Bring the Noise” c. Klopp könyvéből tudjuk, az 1992-ben érkező egyébként autókereskedő Heidel a másodosztályból épp kiesni igyekvő csapatot akkor 1.75 millió euróból (3.5 millió német márka, de ebben az ificsapatok költségvetése is benne volt) és az autószalonja irodájából irányította! A remek szervező és delegálókészségéről ismert Heidel keze alatt Jürgen Klopp, Thomas Tuchel, Sandro Schwarz, Marco Rose, David Wagner és Martin Schmidt személyében HAT jelenleg is a topligákban dolgozó, mainzi kötödésű edző nőtte ki magát, nem is számítva a pályaedzőzseni Zeljko Buvacot, vagy a Klopp mentorának tartott,  6 éve elhunyt Wolfgang Frankot, akit Heidel vitt a klubhoz 1995-ben. Az edzők fölfedezésén túl (ki merte volna a nullkilométéres Kloppot vagy a szezon előtt kirúgott tréner helyére az U19-ben edzősködő Tuchelt odarakni?), Heidel másik erőssége a játékoseladás volt.

Neven Subotic, Aristide Bancé, Christian Fuchs,   Mohamed Zidan, Nicolai Müller,, Shinji Okazaki, Johannes Geis, Yunus Malli, Loris Karius,  André Schürrle, Julian Baumgartlinger, Suat Serdar, Yoshinori Muto, Jhon Cordoba, Abdou Diallo, Jean-Philippe Gbamin mind-mind a saját nevelésű és-vagy fiatalon megvett és többszörös haszonnal továbbadott játékosok listáját erősíti, mint ahogy a Real Madrid Castillából  600,000 euróért megvett Szalai Ádám is, akin majd hét és felet fogott Heidel és a Mainz, amikor a Schalke megvette.

2013-ban nyolcmilliós átigazolási díj ellenére, Szalai Schalkés karrierje a Bayern ellen sem ívelt felfelé, egy négy nullás vereségből a Julian Draxler, Jefferson Farfan, Kevin-Prince Boateng támadóharmas előtt vette ki a részét. Markus Gisdol alatt fele-fele arányban volt kezdő és csere a 2014-15-ös szezonban (mondjuk egy Firmino-Volland-Modeste trió mögött), ebből talán a Bayern elleni négygólos zakó utolsó perceiben kapott piros lap (Dante ellen követett el csúnya szabálytalanságot) maradt fenn az utókornak.  A hoffenheimi karrierje is Julian Nagelsmann kinevezésével (igaz csak a hannoveri kitérő után) indult be igazán, a 2017 áprilisi egygólos győzelemnél 28 percet töltött a pályán. A következő szezonban egyszer sérülés miatt nem lépett pályára, a tavaszi 5-2-es vereséget pedig a padról nézte végig. Az elmúlt szezon nyitómeccsén lőtt gólját pedig már a SportTV-en nézhettük, Jerome Boatenggel együtt.

Schreuder helyett Schröder, avagy így tért vissza Szalai Mainzba

Azóta viszont a távozó Nagelsmann helyére érkező Alfred Schreuder edző nem igazán számolt vele, pedig Joelintonnal egy támadót is vesztettek és Andrej Kramaric valamint Ishak Belfodil sérülései miatt úgy tűnt, hogy végre Szalai lehet a kezdő center. Schreuder azonban a villámgyors Ihlas Bebout és az egycsatáros 3-4-2-1-et favorizálta, ahol Bebou mögött a frissen érkezett dán tükörszélső Robert Skov és egy eredetileg nyolcas-tízes (Lukas Rupp, Christoph Baumgartner, a Würzburg elleni kupameccs első félidejében Vincenzo Grifo) játszik, így a Werder ellen Szalai a keretbe se került be. Elmondása szerint ezután kezdett el komolyabban gondolkozni a váltáson, de elsődleges célja a Bundesligában való maradás volt, ami karrierje és az EB-re kijutni igyekvő magyar válogattott céljai ismeretében abszolút logikus választás.Saját bevallása szerint a topligákból nem érkezett ajánlat, így jött újra képbe az FSV.  A Mainz ugyanis már augusztus elején is hívta a magyar támadót, akkor a fizetési igényei, valamint a hoffenheimi kezdőcsapatba való bekerülés esélyei is magasabbak voltak.  A Hoffenheim azóta a Brightonból kölcsönvett Jürgen Locadiával pótolta Szalait.

Ennyit a külső körülményekről, és nézzük a sportszakmai okokat:

Szalai a mainzi csatárok „ellen”

A tavalyi szezonban stabilan bennmaradó, féltávnál és a végén is 12. Mainznál alapvető probléma lett az amúgy jól ellátott csatárposzt, mivel a kevés lehetőséget kapó Anthony Ujah elment az Union Berlinbe, míg az állandóan sérült Emil Berggreen is távozott. Az egyébként az egyik legjobb sportigazgatónak tartott Rouven Schröder és megfigyelői megint remekül végezték a dolgukat az előző idényekben is – ez amúgy a Mainznál már 24 éve, ennyi volt Christian Heidel uralkodása, hagyomány.  A dortmund bajnoki álmokat szertefoszlató egykori BVB majd augsburgi koreai Dong-won Ji ingyen jött, ám hamar hosszabb időre kidőlt. Sebaj, még mindig ott volt a tavaly végre egészséges Karim Onisiwo, Robin Quaison duó, az első Bundesliga idényében 14 gólt vállaló ex-lyoni Jean – Philippe Mateta mellé. Mateta azonban július végén komoly térdsérülést szenvedett, és a héten kiderült, hogy november helyett valószínűleg inkább december-januárban térhet vissza. Gyorsan kölcsön is vették a Liverpoolból Belgiumban próbálkozó Taiwo Awoniyit, ám sem ő, sem Quaison és Onisiwo sem voltak képesek segíteni az első két meccses pontszerzésben, pedig a Mainz két meccsen NEGYVENSZER lőtt kapura. Az más kérdés, hogy milyen lövések voltak ezek: Quaison pl. hat lövésből nem talált be a Freiburgnak (0.33-as összértéke komoly minőségbeli problémáról árulkodik), Onisiwo háromból 0.15-öt hozott össze, és az utolsó tíz percben hármat kaptak.  A Gladbach ellen kilenc lövésükből (1.22-es XG) Quaison egy szöglet után talált be közelről, míg Sommer a 43.-ban nagyot védett az osztrák csatár ellen.

A Freiburg – Mainz és a Mainz- Gladbach meccsek alakulása a várható gólok szerint – forrás Understat

Nem véletlenül nyilatkozta Rouven Schröder sportigazgató, hogy a Mainznak immáron második éve a liga legfiatalabb átlagéletkorú keretébe igencsak kell egy Szalai Ádám rutinjával és vezetői képességeivel megáldott támadó. Az külön bónusz, hogy Szalai régi ismerősként tér vissza a Karnevalsverein-hoz, igaz hat évvel ezelőtt óta rengeteg minden változott az edzőközponttól az edzőkig és talán csak a volt csapatkapitány Stefan Bell maradt. A már 25 és 27 éves Quaison-Onisiwo duó pedig összesen egy olyan szezonnal rendelkezik amelyikben 7 gólt és 2000 percet tudott egyikőjül felmutatni, Quaisonnak ez tavaly sikerült. Gólok tekintétében az osztrák 61 Bundesliga meccsen kilencszer, a svéd 65-13-mal rendelkezik. Velük szemben a mainzi korszak óta nem mindig alapember Szalai jobb mutatókat tud felmutatni, 219 meccsen 51 gól és a válogatottbeli húsz találata is veri a Quaison-Onisiwo duó négyét, melyet mindet a svéd szerezte. A fontosabb támadóstatokat mérő radarokon is jól látszik a magyar támadó fölénye.

Szalai vs Onisiwo és Quaison forrás Understat

Így tehát már jóval érthetőbb a 31 éves magyar csatár leigazolása, és lehet, hogy tényleg igaza lesz Schröder sportigazgatónak, aki szerint „Szalai a pályán és azon kívül is a hiányzó kirakósdarab lehet”. Akár már szombaton, dacára annak, hogy csütörtökön edzett először együtt a csapattal.

A kicker csütörtöki számában a kezdőbe várja Szalait a Bayern ellen

A két mainzi szempontból balszerencsés vereségből mindkettő fájhatott, hiszen a Gladbach helyi, míg a Freiburg a tabella alsó feléért zajló helyekért rivális, és a fentiek ismeretében nem szerencsés nulla ponttal Münchenbe érkezni, főleg úgy, hogy ilyen rosszul még sosem kezdték a szezont a „nullaötösök”. Nem véletlenül nevezte ezt a meccset a szezon legnehezebbjének Sandro Schwarz, a vendégek edzője. A szombaton 15:30-tól kezdődő meccset a Sport 1-en közvetítjük, a taktikai beharangozó pedig a következő posztunkban jön.