Francia erőfölény Metzben • SportTV

Francia erőfölény Metzben

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 20. 07:59    
Olvasási idő: 2 perc

A héten már közvetítettünk teniszt Szentpétervárról, Fucsovics Marci szereplése erejéig. Most felvesszük a hét másik 250-es tornájának fonalát. Metzben, a Moselle Openen – mint oly sok francia tornán – a hazai dominancia jellemző. A negyeddöntő négy mérkőzéséből háromnak lesz francia résztvevője, összesen négy játékos.

Benoit Paire-nek ezúttal nem New Yorkban, hanem hazai pályán, ifjabb honfitárssal kell megküzdenie (Fotó: Getty Images)

Az első párosítás az egyetlen „franciamentes”. Ám nem érdektelen, itt kellett volna játszania az első kiemelt David Goffinnek. Ám a belgát már a második fordulóban két sima szettben búcsúztatta az ebben az esztendőben több tornán is remeklő spanyol Pablo Carreno Busta (a világranglistán 62.), aki a szlovén-brit kettős állampolgár, mostanság ismét a délszláv ország színeiben induló Aljaz Bedenével (vlr.: 76.) csap össze. A két játékos eddig négyszer mérkőzött meg egymással, 2-2 sikerrel. Korábban challenger tornákon is játszottak kétszer, ott is megosztoztak a sikereken. Érdekesség, hogy eddig az összes meccsüket salakon játszották, most küzdenek meg először kemény pályán.
A második találkozó színfrancia lesz, a tapasztalt Benoit Paire (vlr.: 23.), a torna 3. kiemeltje mérkőzik meg  öt esztendővel fiatalabb, 25 éves honfitársával, Grégoire Barrere-rel (vlr.: 98.), aki szabad kártyával indulhatott a főtáblán. Utóbbinek ez csak a 10. hivatalos ATP-meccse lesz, kettejük első találkozójának a rutinosabb Paire az esélyese.
A harmadik meccsre a szerb Filip Krajinovicsot (vlr.: 49.) és Lucas Poullie-t (vlr.: 26.) szólítják majd a pályára. Az eddigi két találkozójukat egyaránt megnyerő, grande-synthe-i (de Dubajban bejelentett) 3. kiemelt a favorit, aki a két korábbi találkozójukat tavaly, szabad téren és fedett csarnokban is kemény pályán nyerte meg, de mindkttőt csak döntő szettben. Érdekesség, hogy öt évvel azelőtt Üzbegisztánban egy challenger tornán is megküzdöttek, akkor a szerb nyert – horribile dictu: ugyancsak három szettben.

A negyeddöntő záró találkozóján is lesz egy francia, a veteránként sokadszor visszakapaszkodó Jo-Wilfried Tsonga (vlr.: 67.). A viadal eddigi háromszoros bajnoka (2011, 2012 és 2015 győztese) a második kiemelt grúz Nikoloz Baszilasvilivel (vlr.: 17.) harcol az utolsó elődöntős helyért. Eddigi két csatájukra is Franciaországban, egy másik 250-es tornán Lyonban, salakon került sor, tavalyelőtt az elődöntőben Tsonga nyert három játszmában, tavaly a negyeddöntőben Baszilasvili két, egyformán 6:4-es szettben.
Ha a hazaiak tovább folytatják kiemelkedő szereplésüket, a 17. Moselle Openen vasárnap megszülethet a 11. francia versenygyőzelem is

Sport2 14:00 ATP 250-es verseny, Metz, negyeddöntő (kommentátor: Kaplár F. József és Fazekas Erzsébet, szakkommentátor: Machán Róbert és Köves Gábor)