Mit mutatott a vb az NBA-nek?

2019. 09. 27. 13:41    
Olvasási idő: 3 perc

Nem tegnap lett vége, de még egy pillanatra visszatérnénk a kosárlabda vb-re, amint az Amerika Egyesült Államok válogatottja csak hetedik lett. Már előre leírta mindenki ezt a csapatot, és beigazolódott az a tény, hogy egy gyengébb amerikai válogatott már nem elég a világ ellen. De miért? Azért, mert mostanra már a többiek is nagyrészt az NBA-ben játszanak.

Ricky Rubio Kobe Bryanttel és a vb MVP-trófeájával. (Fotó: Getty Images))

A kínai kosárlabda világbajnokságon hetedik lett a Team USA, a legrosszabb eredményt érte el olyan világversenyeken, ahol NBA-játékosok alkották a nemzeti csapatot. Többen is megjósolták előre, hogy ez a keret nem lesz elég a vb-győzelemhez, nem volt annyira nagy meglepetés, hogy nem jött össze.

De ennek ellenére óriási blama ez? Hajjaj, hát persze! Mivel 12 NBA-játékos van a keretben, ami csak az amerikai válogatottra igaz. És pont. Ennyi.

Innentől fogva nem mondhatjuk azt, hogy nincs olyan, aki képes megnyerni egy meccset, vagy be tudja dobni a fontos kosarakat. Már hogyne tudná? Hiszen a világ legjobb bajnokságában játszik. Ha a vb All-Star csapatában lévő Ricky Rubio és Marc Gasol a spanyoloknál, Bogdan Bogdanovics a szerbeknél, Evan Fournier a franciáknál vagy Luis Scola az argentinoknál tud meccseket hozni, akkor Donovan Mitchell, Kemba Walker, Khris Middleton vagy egy egészséges Jayson Tatum is képes lenne rá. Viszont ő nem játszik együtt a válogatottban évek óta ugyanazokkal, nem ismeri a játékostársak minden rezdülését; ellentétben a „légiósokkal”.

Érdekes, hogy a fentebb említett 5 játékos (Gasol, Scola, Bogdanovics, Fournier és Rubio) közül négy NBA-játékos most is, míg Scola az NBA-ben is meghatározó volt (10 szezont játszott ott 2017-ig), de most már Kínában pattogtat. Nem mellesleg egy Superman, aki 39 évesen jobb formában van, mint valaha, és valljuk be, hogy a rövid haj is sokkal előnyösebb számára.

Az ESPN és a Sports Illustrated is kiadott egy listát az NBA jelenlegi 100 legjobb játékosáról. ITT az SI listája, az ESPN 5 részletben kiadott listája pedig ITT (100-51), ITT (50-31), ITT (30-11), ITT (10-3), illetve a TOP2 majd egy külön cikk lesz, abban csak azt leplezik le, hogy Giannis Antetokounmpo vagy Kawhi Leonard az első.

Ez egy nagyon jó módszer lehet arra, hogy egyébként belőjük az amerikai válogatott keretének erősségét. Nos, az ESPN listáján:

Rubio (a vb MVP-je) 84., Gasol 61., Bogdanovics 74., Fournier pedig 99.

A Sports Illustratednél:

Rubio a 73., Gasol a 42., Bogdanovics és Fournier viszont nem szerepel.

Az amerikai keret helyezésen nem megyünk végig egyesével, csak leírjuk, hogy az ESPN-nél a 12-es keretből 10-en, a Sports Illustratednél pedig 11-en szerepelnek a Top 100-ban, és az ESPN-nél a vb All-Star csapat minden tagjánál jobb helyezése van Kemba Walkernek (17.), Donovan Mitchellnek (20.), Jayson Tatumnak (35.), Khris Middletonnak (36.), Myles Turnernek (44.) és Jaylen Brownnak (51), míg a Sports Illustratednél Walker (20.), Middleton (27.), Mitchell (29.) és Tatum (35.) megelőzi a 42. Gasolt. Tehát a szakemberek szerint jobb játékosok papíron, de úgy tűnik, szinte

mindegy, hogy az NBA 30. vagy 100. legjobbja vagy, ha a ligában játszol, a képességed megvan arra, hogy meccseket dönts el.

Nincs nagy meglepetés abban, hogy vb három legjobbja ezen listák alapján Giannis Antetokounmo (SI: 1., ESPN: Top2 – nem jött még ki, hogy ott Giannis vagy Leonard a legjobb, de az első kettőben lesz), Nikola Jokic (ESPN: 7., SI: 8.) és Rudy Gobert (mindkét listán 14.) volt.

Ezt azért írjuk le külön, mert az amerikaiak két csapattól kaptak ki Kínában:

A negyeddöntőben a Gobert vezette franciáktól (89-79), akiknek a keretében a Jazz centerén kívül még négy jelenlegi (Fournier, Ntilikina, Batum és Poirier) és két korábbi NBA-játékos (De Colo és Toupane) szerepel, és egy kivétellel mindenkinek van NBA vagy Euroliga tapasztalata (A legtöbbet a Batum-Fournier-Gobert_De Colo-Ntilikina ötös játszotta. Ismerős nevek, ugye?).

Evan Fournier kb. húszpontos átlaggal zárta a vb-t, és bekerült az All-Star csapatba. Gobert az USA ellen egyébként 21 ponttal, 16 lepattanóval és 3 blokkal zárt, végig uralta a festéket, és magasan ez volt a legjobb meccse a tornán.

A másik tettes az a Szerbia volt (a helyosztón nyert 94-89-re), akit többen is a vb legnagyobb esélyesének tartottak eredetileg, de Argentína máskép vélekedett erről.

Bogdanovics 28 pontot szórt (4 lepattanó és 6 gólpassz mellett). Egyrészt a délszláv kosáriskola hagyományai alapján csodálatos a játékuk, együtt játszik a csapat évek óta, és persze sztárokkal van tele a keret. Öt jelenlegi NBA-játékos (Jokic, Bogdanovics, Bjelica, Marjanovics és Gudurics) és egy korábbi amerikai légiós (Raduljica) van a keretben, és a szerb hagyományok ismeretében nem meglepő, hogy rajtuk kívül is mindenki letett már valamit az európai kosárlabdában.

Mi igaz a világbajnok Spanyolországra, illetve a két „Amerikaverő” csapatra? Az, hogy mindhárom ország ki tud állítani egy NBA-játékosokból (jelenlegi és ex NBA-játékosokból) álló kezdőcsapatot. Mindhárom esetében ők húzzák a nemzeti ötösök szekerét, és olyanok vannak még mellettük szép számmal, akik az Euroligában edződnek.

Összegzésképpen elmondható tehát, hogy ha a csapatodban

  • van legalább 5 NBA-játékos,
  • akik nagyon sok éve játszanak együtt a nemzeti csapatban, ismerik egymás minden rezdülését a pályán,
  • akik jobban hozzá vannak szokva a FIBA-szabályokhoz,
  • akiket hajt a bizonyítási vágy Amerika ellen,
  • és akik számára a válogatott talán fontosabb, mint a klubcsapatuk,

akkor nem vagy teljesen esélytelen az Egyesült Államok ellen. Nem, nem állítjuk azt, hogy ez akkor is igaz, ha egy Anthony Davis-LeBron James-Kawhi Leonard-James Harden-Steph Curry kezdőötös köré épülő keret állna a túloldalon. Az azért egy más történet lenne, és ez bebizonyosodott 2016-ban, 2012-ben vagy épp 2008-ban, de már nem ott tartunk, mint 1992-ben.

Hivatalos, a világ megtanult kosárlabdázni, és kulcsfontosságú, hogy a legjobbak a leckét az NBA-ben kapják, és szorgalmasan tanulnak. Ezt pedig a válogatottban is kamatoztatják.

A kérdés csak az most, hogy a sztárok, az amerikai szövetség és az NBA hogyan reagál erre a kihívásra a 2020-as olimpián majd.

Forrás: Sports Illustrated és ESPN

Cookie beállítások